Jasper van Gerwen winnaar “Vergulde Glimlach van Helmond”
  03-11-2009

In een overvolle, kolkende zaal Toff vond vrijdag 30 oktober de finale plaats van het Kletstoernooi “De Vergulde Glimlach”. Het toernooi dat pas voor de tweede keer op de kletskalender staat, blonk uit door het hoge niveau van de kletsers. Vanuit de twee voorronden, waar maar liefst achttien kletsers aan meededen, hadden zich zes kletsers gekwalificeerd voor de finale.

Het toernooi is bedoeld om onbekend talent een kans te geven of ervaren kletsers de gelegenheid te geven om hun nieuwe creatie te try-outen. Deze diversiteit, maar ook het bijzonder hoge niveau, maakte het voor de jury niet gemakkelijk om te jureren. Er warendiverse kletsers die hun primeur hadden om in Helmond op te treden. Voor het Helmondse publiek was het fijn om te ervaren dat er op kletsgebied nog heel veel talent rondloopt. De organisatie kan dan ook terugkijken op een fantastisch evenement en Helmond heeft op de rijke carnavalskalender een nieuwe topper toegevoegd.

Om de kletsers niet in een koude zaal te laten starten was de amusementsgroep ZEMAC uitgenodigd om de zaal op te “warmen”. En dat is aan deze Helmondse groep wel toevertrouwd. De stemming zat er direct goed in. Als eerste kwam een zeer ervaren kletser op de bühne. Harrie Hens uit Waalwijk improviseerde in zijn creatie als melkhandelaar Boer de Rijke er lustig op los. Hij kwam zijn laatste bestelling afleveren en toevallig was de dame, die hij al 18 jaar als melkhandelaar bezocht als haar man niet thuis was, ook in de zaal. Hij vroeg haar op het podium om zijn allerlaatste bestelling mondeling af te handelen. Vervolgens nam Wichard de Benis uit Best het publiek mee op zijn vakantiereis naar Spanje. Een klets die voor velen die vaak met de bus op vakantie gaan bijzonder herkenbaar is. Als ze Wichard bij SBS 6 in zouden huren voor het programma “red mijn vakantie” zou elke vakantie een geslaagde onderneming worden. Daarna nam Jasper van Gerwen uit Hilvarenbeek ons mee naar zijn scoutinggroep Ut Padje. Hij maakte met veel mimiek iedereen nog eens duidelijk waarom kinderen zoveel plezier beleven aan de Scouting. Ook daar moet je heel goed je talen beheersen, anders gebeuren er de nodige ongelukken. Hij zette met zijn gekke bekken de zaal totaal op zijn kop. Hij liet zien over nog meer kwaliteiten te beschikken door zijn klets, zichzelf begeleidend op gitaar, zingend te beëindigen. Na de pauze verscheen de winnaar van het vorig jaar in de ton. Dit keer kwam Ivo van Rossum uit Gemert als de Profvoetballer (van het 5e van Mariahout) uit de kleedkamer. Dat zijn team nooit kampioen zal worden werd het publiek snel duidelijk, maar met deze klets kan hij zeker in de laatste minuut van de blessuretijd geweldig gaan toeslaan. Als vijfde kletser kwam Maikel van den Berg uit Den Bosch vanuit zijn rolstoel uitleggen waarom hij was geselecteerd voor de Olympische Spelen. Deze gehandicapte kletser bracht, met de nodige zelfspot, zijn totaal nieuwe creatie als Driekske de Paralympiër. Hij zal hier in de toekomst nog diverse medailles mee gaan halen. Het was ontroerend om te zien dat hij op aan het einde van zijn klets even het duimpje opstak richting vader om te laten merken dat de klets wel heel erg goed liep. Als laatste mocht Ad Vermeulen uit Chaam komen vertellen hoe het er bij hen thuis aan toeging in het Huishouden van Jan Steen. Een huishouden waar zeer zuinig werd geleefd, maar Ad was absoluut niet gierig in het strooien met grappen. Zijn droge humor wist het publiek zeer te waarderen.

Tijdens het juryberaad liet de Helmondse kapel “De Blue Band” het publiek genieten van gezellige muziek en wisten zij de stemming tot ongekende hoogte te laten stijgen. Het publiek was het er al snel over eens dat de jury het niet gemakkelijk had. Het is natuurlijk ook niet eenvoudig om de diversiteit aan deelnemers te beoordelen. Daarom stond het eigenlijk op voorhand al vast dat er geen verliezers zouden zijn, maar allemaal winnaars. De grootste winnaar van de avond werd het publiek, want zij werden door alle zes de finalisten op een prachtige klets getrakteerd.

Dat alle deelnemers graag “De Vergulde Glimlach van Helmond” wilden winnen was van hun gezichten af te lezen toen zij onder de opzwepende klanken van de kapel gezamenlijk naar het podium kwamen. Deze speciaal ontworpen wisseltrofee is beschikbaar gesteld door Stadspromotie Helmond en werd uitgereikt door Peter Paul van Meerwijk. Het is een werkelijk prachtige creatie, waarin de eigenheden van het Kletstoernooi én de Helmondse glimlach op een vakkundige wijze verwerkt zijn. Tot winnaar van het toernooi werd Jasper van Gerwen uitgeroepen. Hij nam de staande ovatie en de felicitaties van de collega kletsers en publiek met gepaste trots in ontvangst. Als tweede eindigde Maikel van den Berg en de derde plaats viel in handen van Ad Vermeulen.

De organisatie kan terugkijken op een prachtig evenement en heeft voor volgend jaar al de data van de voorronden en de finale op de kletskalender laten zetten. Namelijk op 15 en 22 oktober 2010 vinden de voorronden plaats, waarna op 29 oktober de finale zal zijn. De organisatie hoopt dan ook dat volgend jaar weer veel kletsers zich zullen inschrijven. Onbekende, pas beginnende, jonge kletsers die hun klets laten horen, maar ook ervaren kletsers die hun nieuwste klets gaan uitproberen. Jasper zal dan zijn wisseltrofee komen inleveren en een mooie replica ontvangen, maar mag tot aan dat moment aan al zijn vrienden, bekenden en collega kletsers de mooie trofee “De Vergulde Glimlach van Helmond” vol trots laten zien.

 






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl