Op deze pagina’s vindt u uiteenlopende informatie over tonpraten/buutreednen.
Historie, tips en kenmerken van een buut. Maar ook downloads en uitslagen van diverse kampioenschappen.
Maar ook downloads en uitslagen van diverse kampioenschappen.
In het onderstaande menu kunt u uw keuze maken uit de verschillende onderwerpen.
Klik op het tabblad om het open te klappen & te sluiten.
Hieronder vindt u een overzicht van uitslagen en ranglijsten van de verschillende kampioenschappen.
Wij hopen op uw medewerking te kunnen reken om deze lijst actueel te houden en voorzien van de juiste inhoud.
Klik op het tabblad om het open te klappen & te sluiten.
Hieronder vindt u een inventarisatie van wat de tonpraters over het algemeen belangrijk en prettig vinden bij een optreden.
Het zijn richtlijnen, dus geen wet.
Ze zijn gezamenlijk door een grote groep tonpraters via het ‘Tonpraatcafé’, tot stand gekomen.
Als u deze richtlijnen volgt, zijn wij ervan overtuigd dat de tonprater en zijn buut beter tot z’n recht kan komen en daardoor ook het publiek meer kan lachen en genieten. Een voordeel dus voor organisatie en tonprater!
Klik hier om het PDF document te openen/downloaden
Klik hier om naar de spreekbeurt te gaan (link: scholieren.com)
Tonpraten/ Buutreednen is staande in een grote ton op veelal humoristische wijze het wel en wee van de samenleving de revue laten passeren. Dit gebeurt in een prachtig versierde zaal met vaak een carnavalsorkest achter de ton.
Veelal beeldt de mannelijke of vrouwelijke Tonprater/Buutreedner een bepaald type uit.
Dit typetje is een clowneske uitvergroting van de werkelijkheid.
De humor berust op halve of hele waarheden, op hebbelijkheden en vooral onhebbelijkheden van mensen uit de gemeenschap. De plaatselijke overheid en iedereen die recentelijk op een of andere wijze van zich heeft doen spreken krijgen het veelal zwaar te verduren. Dit tot groot vermaak van het publiek. De tonpraat- en/of buutavonden staan meestal garant voor uitverkochte zalen.
Tonpraters/Buutreedners zijn meestal op speciale avonden rond carnaval te vinden. Denk hierbij aan Tonpraatavond, Zanikavond, Buutavond, Kletsavond, Bonte avond, Zittingsavond, Galazitting, Pronkzitting etc. , maar tegenwoordig ook steeds vaker op bruiloften, partijen, jubilea, feesten, verjaardagen of andere bijeenkomsten.
Een pronkzitting, ook wel buutavond genoemd, is een georganiseerd revue-evenement tijdens de carnavalsperiode met zang en dans, maar met name gericht op humoristische bijdragen in het lokale dialect. Op verscheidene plaatsen in Nederland (onder andere Noord-Brabant, Limburg en Groenlo) worden deze cabaret-achtige bijdragen gevoerd vanuit een grote ton, waardoor deze personen (met name in Brabant) ook wel tonpraoters worden genoemd. In Zeeland heeft men het over een ouwoer, en in Limburg en de Achterhoek spreekt men over buutteredner of buutreedner. De bijdrage zelf wordt dan een 'buut' genoemd.
Het tonpraten is een solo-optreden, waarbij de tekst het hoofdingrediënt is met aankleding en mimiek als ondersteuning. Het wordt altijd als typetje gebracht en in dialect gesproken. Het is humoristisch tot kolderiek parodiërend op herkenbare thema’s.
Een buut duurt meestal tussen de twintig en dertig minuten. Het hele verhaal wordt in de ik-vorm verteld.
Tonpraten is een woord dat eigenlijk niet bestaat. Het staat niet in de Dikke van Dale in ieder geval. Evenals de synoniemen tonpraoten, buutreeden of buuttereednen en sauwelen. Kletsen staat er wel in en hiervan vinden we in de DD een uitleg die goed van toepassing is op het tonpraten:
´klet·sen
4 onzinnig praten => bazelen, zwammen, apekool verkopen, in het luchtledige praten, uit zijn nek lullen, uit zijn nekharen lullen, onzin verkopen
Was de tonpraatperiode voorheen tussen 11 november en Aswoensdag. Tegenwoordig worden tonpraters het hele jaar door gevraagd om hun grappen ten gehore te brengen.
Vaak letterlijk vanuit een ton becommentarieert de tonprater in zijn buut (voordracht) het dagelijks leven, vooral het leven in zijn eigen stad of dorp. Vooral “hoogwaardigheidsbekleders” en plaatselijke bekenden moeten het hierbij vaak ontgelden. De tonprater “verschuilt” zich achter een typetje dat hem de nodige bescherming om alles vrijuit te kunnen zeggen, zonder aanziens des persoons.
Kenmerken van een buut
(Bron Kenmerken van een buut: Dhr. J. Penris en Dhr. H. van Dooremalen)
Beluister hier de buuttemars
Op YouTube zijn tal van filmpjes te vinden met tonpraters en buutreedners en een (gedeelte van een) buut.
Klik op de link hieronder voor een selectie van de filmpjes.
De naam "buut" zoals we deze op dit moment kennen is afkomstig uit het Rijnland, waar dit woord in het dialect "ton" betekent. Het ligt dus enigszins voor de hand dat deze traditie eveneens van uit het Rijnland naar ons streken is uitgeweken, en dit voornamelijk na het einde van de tweede wereldoorlog. Het is trouwens een gebruik, dat zich beperkt tot die plaatsen waar de Rijnlandse carnavaltraditie het meest intens beleefd wordt. Te weten in het Duitse Rijnland zelf uiteraard, en vervolgens in Belgisch- en Nederlands-Limburg en Zuid-Nederland.
Ook in de oude tijden moest er net zoals het nu de gewoonte is, op het einde van het jaar een balans of jaaroverzicht worden opgemaakt. Belangrijke figuren moesten dan eigenlijk voor de door hun gemaakte fouten een straf ondergaan, de koning zelfs boeten met zijn leven. Meestal bedachten ze echter voor zichzelf een mildere straf door zich door een hofnar de waarheid te laten zeggen en zich daar in zekere zin belachelijk te laten maken in de hoop dat de goden daar ook genoegen mee zouden nemen.
In de buut wordt de hofnar opnieuw tot leven geroepen. Het is zijn taak om de bewoners van de plaats en omstreken, met name de hoogwaardigheidsbekleders eveneens op een lachwekkende manier op tekorten en echte of onechte nalatigheden te wijzen. Liefst tot vermaak van een volle zaal.
De geschiedenis van de nar, als voorloper van de tonprater is dus al zeer oud. Sinds de Comedia dell'arte onderscheiden zich verschillende types. Vergeleken met de nar is de tonprater in principe meer plaatsgebonden. Een ton is zijn (s)preekgestoelte.
Tussen de nar, de clown en de tonprater bestaat er in feite een grote overeenkomst. Het woord nar zou afkomstig kunnen zijn van het oud Hoogduitse "narro". Terwijl "nar" in de Zuid-Duitse dialecten ook gewoon "jongeman" betekent. Het zou dus oorspronkelijk wel eens gewoon "lid van een jongemannenbond" kunnen betekent hebben. Het woord clown komt van colonus, hetgeen "boer" betekent, ook in negatieve zin. Kortom zowel de nar als de clown plegen af te wijken van de gewone burger.
In alle gevallen is er sprake van onvolkomenheid, zoals de tonprater ook vaak het onvolwassene, onvolgroeide, het primitieve of het achtergeblevene tot uitdrukking brengt.
Met deze onvolkomenheid stelt hij echter tegelijk in feite alle schijnvolkomenheid aan de kaak ; zijn onechtheid provoceert schijnechtheid.
In de tweede plaats wordt aan de (hof)nar en de tonprater de ruimte gelaten voor een zeer vrije meningsuiting. Sterker nog, precies dat wordt juist van hem verwacht. Hij is degene die zonder rekening te houden met het aanzien van de persoon en zonder vrees voor straffen, de waarheid mag en moet zeggen tegen de hoogstgeplaatsten in de samenleving. Hij heeft zodoende een kritische functie. Een tonprater is in de eerste plaats een volkse verteller, een mens met geest en humor. Hij doet beroep op de fantasie en de speelsheid van het publiek. Hij voert een speels gevecht met de autoriteit en schuwt geen heilige huisjes. Onder het mom van carnaval kan hij of durft hij te zeggen wat anders of niemand kan. Meestel doet hij zulks door een bepaald typetje te vertolken (de slager, de schoolmeester,...)
Er zijn vanzelfsprekend verschillen tussen de huidige tonprater en de hofnar of zijn "halfbroer" de clown. Immers, een volksgebruik zoals dit heeft zich een plaats moeten zien te verwerven of te behouden tussen de alternatieven als cabaret, satire, e.d. Het probleem is evenwel, dat de rol van tonprater omzeggens uitsluitend door amateurs wordt beoefend. Het is, laten we zeggen een tweede natuur (talent) die open bloeit, naast een gewoon beroep.
En tenslotte de "buuttemars". Deze heeft de bedoeling de tonprater te begeleiden bij het opgaan of het afgaan. De buuttemars is meestal afgeleid (parodistisch) van militaire marsmuziek.
(Bron: Fenvlaanderen.be)
Het Achterhoeks Buutkampioenschap is bedacht door Niels Berendsen van CV de Deurzetters uit Etten.
Het viel de vereniging op dat er veel tonpraters ingehuurd werden buiten de regio. Daar is helemaal niets mis mee, want uit de zuidelijke regionen komen vele toppers, maar er is ook veel regionaal talent.
We willen juist deze tonpraters een podium geven om zich te profileren en nieuw talent om zich te profileren.
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, onder dat motto zetten we dit gedachtegoed voort.
Meer info: CV de Deurzetters
Jury Prijs: Daniel Schmits
Publieksprijs: Daniel Schmitz
Jury Prijs: Daniel Schmits
Publieksprijs: Daniel Schmitz
Jury Prijs: Daniel Schmits
Publieksprijs: Daniel Schmitz
Jury Prijs: Vincent Nijhof
Publieksprijs: Lambert Jan Koops
Jury prijs: Vincent Nijhof
Publieksprijs: Vincent Nijhof
De Stichting Klets en Zwets in Helmond organiseert in samenwerking met de Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia vanaf 2011 een kletstoernooi, genaamd De Goeie To(o)n.
Het toernooi heeft zich ten doel gesteld om nieuwe talenten of minder ervaren kletsers de kans te geven om ervaring op te doen én om ervaren kletsers de gelegenheid te bieden om hun klets, die zich nog in de try-out fase bevindt, uit te proberen.
Meer info: De Goeie To(o)n
2022:
1) Robert van Dijk + de Frans Brugmansprijs
2) Frans Bevers
3) Erik Mulder
2021:
1) Arian Compen + de Frans Brugmansprijs
2) Koen Verstappen
3) Hans Keeris
2019:
1) Joep de Wildt + de Frans Brugmansprijs
2) Theo Nellen
3) Iveke van Gerven
2018:
1) Frans Bevers + de Frans Brugmansprijs
2) Helga Cornelissen
3) Ben van der Walle
2017:
1) Freddy van den Elzen + de Frans Brugmansprijs
2) Rob Bouwman
3) Peter van der Maas
2016:
1) Marco Verschuren + de Frans Brugmansprijs
2) Hans Keeris
3) Freddy van den Elzen
2015:
1e Jorlan Manders Toontje den Dokter;
2e Boy Jansen: De Rijdende Rechter;
3e Hans Keeris: De Blaosmuzikant;
Publieksprijs: Jorlan Manders: Toontje den Dokter
2014:
1e Boy Jansen: Prinses Beatrix met pensioen;
2e Wichard de Benis: Doewane;
3e Jorlan Manders: Toontje;
Publieksprijs: Boy Jansen: Prinses Beatrix met pensioen
2013:
1e Rob Scheepers: De EHBO-er;
2e Hans Keeris: Wiel de Waal;
3e Koop Drost: Voor Brabant, 111 kg. Drent;
Publieksprijs: Rob Scheepers: De EHBO-er
2012:
1e Ad Vermeulen: de Lijsttrekker;
2e Wichard de Benis: Jo de La;
3e Rien van Genugten: Burgemeester van Lagerwal;
Publieksprijs: Ivo van Rossum: Bennie Zat
2011:
1e Ad Vermeulen: op zoek naar de ware Jacoba;
2e Frans van Zeeland: Achmed Klaas;
3e Dirk Kouwenberg: de Student;
Publieksprijs: Frans van Zeeland: Achmed Klaas
Een tonpraatavond waarbij gestreden wordt om de Vergulde Lampekap. Er is geen vakjury aanwezig, het publiek bepaald de winnaar.
Meer info: De Vergulde Lampekap
2023 Joep de Wildt
2020 Boy Jansen
2019 Boy Jansen
2018 Dirk Kouwenberg
2017 Dirk Kouwenberg
2016 Andy Marcelissen
2015 Andy Marcelissen
2014 Rob Scheepers
2013 Rob Scheepers
2012 Hans Eijkemans
2011 Andy Marcelissen
2010 Frans Bevers
2009 Kitty Goverde
2008 Berry Knapen
2007 Rob Scheepers
2006 Jan Strik
2005 Jan Strik
2004 Jan Strik
2003 Hans Eijkemans
Het Brabants Kampioenschap Tonpraoten is een jaarlijks terugkerend evenement op de 2e zaterdag in januari. Aan het kampioenschap kunnen tonpraters deelnemen die in Brabant geboren of woonachtig zijn. In de finale wordt met acht personen gestreden om de titel en daaraan verbonden wisseltrofee de zilveren ton.
Meer info: BK Tonpraoten
Klik hier voor de ranglijst allertijden van het
Brabants Kampioenschap Tonpraoten
2023
1) Hans Keeris
2) Boy Jansen
3) Dirk Kouwenberg
4) Iveke van Gerven
2022
1) Berry Knapen
2) Tom van Osch
3) Boy Jansen
4) Rien van Genugten
2020
1) Dirk Kouwenberg
2) Joep de Wildt
3) Berry Knapen
4) Andy Marcelissen
2019
1) Andy Marcelissen
2) Rien van Genugten
3) Berry Knapen
4) Frans Bevers2023
1) Hans Keeris
2) Boy Jansen
3) Dirk Kouwenberg
4) Iveke van Gerven
2018
1) Berry Knapen
2) Hans Keeris
3) Freddy vd Elzen
4) Dirk Kouwenberg
2017
1) Hans Keeris
2) Rien van Genugten
3) Boy Jansen
4) Berry Knapen
2016
1) Berry Knapen
2) Hans Keeris
3) Boy Jansen
4) Dirk Kouwenberg
2015
1) Andy Marcelissen
2) Boy Jansen
3) Berry Knapen
4) Ad Vermeulen
2014
1) Ad Vermeulen
2) Berry Knapen
3) Boy Jansen
4) Frank Schrijen
2013
1) Berry Knapen
2) Frank Schrijen
3) Freddy v.d. Elzen
4) Ivo van Rossum
2012
1) Berry Knapen
2) Kitty Goverde
3) Rob Scheepers (Sterksel)
4) Harry Hens
2011
1) Berry Knapen
2) Andy Marcelissen
3) Frans Bevers
4) Frank Schrijen
2010
1) Andy Marcelissen
2) Berry Knapen
3) Ad Vermeulen
4) Christel v/d Dungen
2009
1) Berry Knapen
2) Frans Bevers
3) Robert van Lamoen
4) Hans Eijkemans
2008
1) Berry Knapen
2) Mathie van Hoof
3) Hans Eijkemans
4) Rob Scheepers (Sterksel)
2007
1) Berry Knapen
2) Rob Scheepers (Sterksel)
3) Hans Eijkemans
4) Rob Scheepers (Helmond)
2006
10 Robert van Lamoen
2 )Rob Scheepers (Heeze)
3) Harry Sijbers
4) Hans Eijkemans
2005
1) Rob Scheepers (Heeze)
2) Harry Hens
3) Andy Marcelissen
4) Hans Eijkemans
2004
1) Andy Marcelissen
2) Gerrit v.d. Water
3) Robert v. Lamoen
4) Harry Hens
2003
1) Andy Marcelissen
2) Hans Eijkemans
3) Gerrit v.d Water
4) Maikel v.d. Berg
2002
1) H. Eijkemans
2) Henk v.d. Heijden
3) Robert v. Lamoen
4) Frank Schrijen
2001
1) Harry Hens
2) Frank Schrijen
3) Hans Eijkemans
4) Robert v. Lamoen
2000
1) Robert v. Lamoen
2) Maarten v. Brug
3) Rien Bekkers
4) Harrie Hens
1999
1) Andy Marcelissen
2) Mathie v. Hoof
3) Koen Verstappen
4) Maarten v. Brug
Het Brabantse Kampioenschappen Jeugdtonpraten.
Zijn begonnen in 2022 de jeugdtonpraters uit Brabant de mogelijkheid geven om Brabants kampioen te worden.
Volwassen jury: Sem van Suntenmaartensdijk
Jeugd jury: Boet Vermeulen
Alvorens het echte karnaval losbarst kunnen de liefhebbers van de buut weer aan hun trekken komen op het jaarlijkse Buutreednerconcours van De Keuters. Dit concours wordt jaarlijks gehouden in Dorpshuis De Dissel in Hooglanderveen (bij Amersfoort).
Meer info: www.dekeuters.nl
2023 – Arian Compen
2020 - Jos Hersevoort
2019 - Koop Drost
2018 - Koop Drost
2017 - Koop Drost
2016 - Koen van de Grift
2015 - Koen van de Grift
2014 - Sjaak Deenhart
2013 - Koen van de Grift
2012 - Koen van de Grift
2011 - Koen van de Grift
2010 - Koen van de Grift
2009 - Ad Vermeulen
2008 - Koen van de Grift
2007 - Koen van de Grift
2006 - Koen van de Grift
2005 - Anton Hilhorst
2004 - Cor Schel
2003 - Koen van de Grift
2002 - Cor Schel
2001 - Koen van de Grift
2000 -
1999 - Bertus Mossink
1998 - Herman Tanck
1997 - Koen van de Grift
1996 - Gerard Smit
1995 - Rob Lampe
1994 - Koen van de Grift
1993 - Gerard Smit
1992 - Bertus Mossink
1991 - Rob Lampe
1990 - Rob Lampe
1989 - Gerard Smit
1988 - Rob Lampe
1987 - Gertwien Waterkoort
1986 - Gerard Smit
1985 - Wim Theewis
1984 - Bertus Mossink
1983 - Bertus Mossink & Wim Theewis (ex aequo)
1982 - Johan Eggenkamp
1981 - Johan Eggenkamp
1980 -
1979 - Johan Eggenkamp
1978 –
1977 - Bertus Mossink
Het Grenskantbuutkampioenschap is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarin 9 buutreedners uit de wijde omgeving strijden om de felbegeerde Diepenkikkers wisseltrofee. Ruim 500 mensen genieten ieder jaar weer van geweldige optredens en samen met muzikale optredens van Milsbeekse bodem.
Meer info: Grenskant Buutkampioenschap
2020
1. Rien van Genugten
2. Ton Brekelmans
3. Koop Drost
Publieksprijs: Koop Drost
2019
1. Hans Keeris
2. Rob Scheepers (Sterksel)
3. Frans Bevers
Publieksprijs: Rob Scheepers (Sterksel)
2018
1. Dirk Kouwenberg
2. Rien van Genugten
3. Rien Bekkers
Publieksprijs: Dirk Kouwenberg
2017
1. Dirk Kouwenberg
2. Hans Keeris
3. Boy Jansen
Publieksprijs: Dirk Kouwenberg.
2016
1. Erik Mulder
2. Hans Keeris
3. Kitty Goverde
Publieksprijs: Hans Keeris
2015 Frans Bevers
2014 Frank Schrijen
2013 Dirk Kouwenberg
2012 Dirk Kouwenberg
2011 Pierre van Helden
2010 Kitty Goverde
2009 Andy Marcelissen
2008 Frank Schrijen
2007 Frank Schrijen
2006 Rob van Elst
2005 Henk van der Heijden
2004 Rob van Elst
2003 Andy Marcelissen
2002 Andy Marcelissen
2001 Pierre van Helden
2000 Andy Marcelissen
1999 Pierre van Helden
1998 Gerrie de Ruyter
1997 Wiel Peerlings
1996 Pierre van Helden
1995 Martien Geurts
1994 Gerrie de Ruyter
1993 Piet Scheffer
1992 Hannes Wouters
1991 Jos Aben
1990 Jos Aben
1989 Rob Miesen
1988 Jos Aben
1987 Rob Miesen
1986 Rob Miesen
1985 Frank Schrijen
1984 Piet Martens
1983 Gerrie de Ruyter
1982 Piet Thijssen
Het Groot Limburgs Buuttekampioenschap wordt sinds 1954 georganiseerd door de Limburgse Vereniging Karnavals Artiesten.
Meer info: lvka.nl
1) Frank Vroomen
2) Bjorn Smits
3) Maurice Timmermans
1) Helga Cornelissen
2) Conny Bruynaers
3) Maikel Sonnemans
1) Theo Nellen
2) Har Daniëls
3) Frank Vroomen
1) Bas van Neer
2) Henrie van Geneijgen
3) Helga Cornelissen
1) Bjorn Smit
2) Peter Vaassen
3) Theo Nellen
1. Ger Frenken
2. Jan Pijnenborg
3. Robert Walthouwer
4. Fer Naus
5. Henry van Geneijgen
6. Ton Laven
7. John van Bilsen
1) Fer Naus
2) Henry van Geneijgen
3) Ger Frenken
1. Har Daniëls – Rechercheur de Kuit
2. Koen Verstappen – Tis toch nie te geluuve
3. Conny Opbroek – Woa blieftj den tiet?
4. Joop Bouten – De Wielrenner
5. Chrit Driessen – Chrisjaan deut met de 4-daagse meij
6. Maurice Timmermans – Vanne wap door de zwangersjap
7. Hub Schwanen – Moraalridder Hoebeat beschweert der crisis
8. Fer Naus – Wáát ’n jaor
1) Gilbert Petit uit Ulestraten
2) Eric Reck uit Meerssen
3) Har Daniëls uit Herkenbosch
1. Har Daniëls - Jan mit de pet
2. Henrie van Geneijgen - Den voetbalveteraan
3. Pierre van Helden - Misdaad-verslaggever
4. Fer Naus- De Pizza Koerier
5. Hub Stassen - d’r Tiroler
6. Maurice Timmermans - Mer veur de rest, is alles good
7. Frank Vroomen - Een Passie
1) Hub Stassen uit Voerendaal
2) Frank Vroomen uit Puth
3) Henrie van Geneijgen uit Swartbroek
1. Conny Bruijnaers – 100% puber
2. Math Creemers – Kerstmis in december
3. Ton Donders – Aoje Hippie
4. Henrie van Geneijgen – Vessers politiek
5. Jan Geraedts – Janus, worstelt zich door ’t laeve!
6. Sylvia Ramakers – De aw vrijtster
7. Peter Vaassen – Manager van de Aldi
1) Sylvia Ramakers uit Cadier en Keer
2) Jan Geraedts uit Beesel
3) Peter Vaassen uit Beegden
In uitgaanscentrum Metro te Zeilberg (Deurne) wordt jaarlijks het kletskampioenschap voor Groot-Deurne gehouden.
(vanaf 20 november 2015 is het publiek de jury en bepaalt dus de winnaar. Anders dan andere jaren gaat het kampioenschap maar over één avond)
Meer info: De Pottebakkers
2018
1) Mark vd Tillaar
2) Peter vd Maas
3) Rien Bekkers
2016
1) Rien Bekkers
2) Frans Bevers
3) Jorlan Manders
2015 (20 november)
1) Frans Bevers
2) Jasper van Gerwen
3) René van den Heuvel
2015
Peter van der Maas - Peerke de bioloog
2014
Rob Scheepers (Sterksel) - De bakker
2013
Rob Scheepers (Sterksel) - Advocaat Dick
2012
Jasper van Gerwen - Ut Padje
2011
Berry Knapen - De Jarige Job
2010
Robert van Lamoen - Annie oit de Hellemondse binnenstad
2009
Kitty Goverde - Prutske
2008
Kitty Goverde - Kaat Moss
2007
Frans Bevers - Ciske dun Luizenbol
2006
Rob Scheepers - De Kermisexploitant
2005
Rob Scheepers - De Voetbalhooligan
2004
Cees Coolen - Kiske d'n Dröge
2003
Cees Verhulst - Aauwe Willem
2002
Piet van de Laar - De Hondenwachter
2001
Rien Bekkers - De Luchtpiloot
2000
Hans Eijkemans - Hannes in de Lappenmand
1999
Lia Stoop - Toos Tas
1998
Maarten van Brug - Opa Ties
1997
Tjeerd van Kimmenade - Sinterklaas
1996
Berry Knapen - Pas vadder Geworre
1995
Berry Knapen - Bruidegom Tinus Trouwe
De Limburgse Jeugdkampioenschappen worden georganiseerd door de Limburgse Vereniging Karnavals Artiesten. Meisjes en jongens t/m 17 jaar kunnen dan met buut, dans of parodie aan het Limburgse publiek laten zien, welke talenten er op dit gebied in de Limburgse carnavalswereld zijn.
Jeugd: Sem de Wilde
Jongere: Thijs Wijnen
Jeugd: Sem de Wilde
Jongere: Dylano Driessens
Jeugd: Isa Meuwissen
Jongere: Eva Dewaide
Jeugd: Sem de Wilde
Jongere: Irene van der Kruijs
Jeugd: Eva Dewaide
Jongere: Quinn Hansen
Jeugd:
Jongere:
Jeugd:
Jongere: Quinn Hansen
Jeugd:
Jongere:
De Maldense Buutkampioenschappen, een jaarlijks terugkerend kampioenschap. Elk jaar halen de buutreedners alles uit de kast om de eerste prijs in de wacht te slepen.
Iedere buut mag 14 minuten duren, verder let de jury op de opkomst en of de combinatie klopt tussen hetgeen de buutreedner uitbeeldt en de inhoud van de buut.
Meer info: CV de Dwarsliggers
2018 Boy Jansen - Budel
2017 Erik Mulder - Maarheeze
2016 René van de heuvel - Helmond
2015 Boy Jansen - Budel
2014 Ad Vermeulen - Chaam
2013 Ton Brekelmans - Udenhout
2012 Jan Geraedts - Beegden
2011 Kitty Goverde - Uden
2010 Andy Marcelissen - Raamsdonksveer
2009 Marlon Kicken - Aerle Rixtel
2008 Cees Verhulst - Goirle
2007 Ton Brekelmans - Udenhout
2006 Andy Marcelissen - Raamsdonksveer
2005 Rob van Elst - Groesbeek
2004 Cees Coolen - Tilburg
2003 Jan v/d Besselaar - Oeffelt
2002 Cees Coolen - Tilburg
2001 Wiel Peerlings - Soerendonk
2000 Wiel Peerlings - Soerendonk
1999 Cees Coolen - Tilburg
1998 Jos van Gemert - Wanroij
1997 Peter Scheffers - Elst
De Regionale kampioenschappen van de Spruwwejagers uit Mierlo was een jaarlijks terugkerend kampioenschap.
De laatste kampioenschappen werden gehouden in 2010.
Meer info: CV de Spruwejagers
2010 Frans Bevers - Oirschot
2009 Rob Scheepers - Sterksel
2008 Marlon Kicken - Aarle Rixtel
2007 Frans Bevers - Oirschot
2006 Frans Bevers - Oirschot
2005 Wiel Peerlings - Soerendonk
2004 Piet van de Laar - Someren
2003 Harry Hens - Waalwijk
2002 Harry Hens - Waalwijk
2001 Cees Verhulst - Goirle
2000 Robert van Lamoen - Someren
1999 Robert van Lamoen - Someren
1998 Koen Verstappen - Meijel
1997 Maarten van Brug - Aarle Rixtel
1996 Piet van de Laar - Someren
1995 Maarten van Brug - Aarle Rixtel
1994 Maarten van Brug - Aarle Rixtel
1992 Ton Brekelmans - Udenhout
1991 Jan Strik - Someren
1990 Jan Strik - Someren
1989 Frans Brugmans - Helmond
1988 Frans Brugmans - Helmond
1987 Lambert van de Kerkhof - Bakel
1986 Lambert van de Kerkhof - Bakel
1985 Lambert van de Kerkhof - Bakel
1984 Leo van de Hurk - Helmond
Het Twents Buutfestival, een festival met Buutreedners uit heel Twente die van zich laten horen in de Twentse taal.
Jury Prijs: Bennie Oude Oosterik
Publieksprijs: Daniel Schmitz
2) Bennie Morsinkhof
3) Mathilde Geerds
Jury Prijs: Daniel Schmitz
Publieksprijs: Daniel Schmitz
Jury Prijs: Daniel Schmitz
Publieksprijs: Daniel Schmitz
Jury prijs: Karel van de Kate (Bennie Morsinkhof)
Publieksprijs: Karel van de Kate (Bennie Morsinkhof)
Jury prijs: Remi & Remia (Jan en Anita ten Bokum)
Publieksprijs: Jeroen Bekke
Jury prijs: Jeroen Bekke
Publieksprijs: Jeroen Bekke
Jury prijs: Jan Riesewijk
Jury prijs: Paul Wiefferink
Jury prijs: Mathilde Geerds
De Zilveren Narrenkap is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de winnaar van het Keiebijterskletstoernooi in Helmond. De verschillende fases van de wedstrijd inclusief de finale worden uitgezonden door Omroep Brabant.
Meer info: De Keiebijters
2020 - Rob Bouwman
2020 - Joep de Wildt
2019 - Boy Jansen
2018 - Rob Bouwman
2017 - Dirk Kouwenberg
2016 - Andy Marcelissen
2015 - Andy Marcelissen
2014 - Rob Scheepers
2013 - Ad Vermeulen
2012 - Kitty Goverde
2011 - Harry Hens
2010 - Andy Marcelissen
2009 - Rob Scheepers
2008 - Ronnie Peskens
2007 - Harry Hens
2006 - Rob Scheepers
2005 - Rob Scheepers
2004 - Rien Bekkers
2003 - Andy Marcelissen
2002 - Robert van Lamoen
2001 - Robert van Lamoen
2000 - Maarten van Brug
1999 - Rien Bekkers
1998 - Koen Verstappen
1997 - Jan Strik
1996 - Piet van de Laar
1995 - Jan Strik
1994 - Frans Brugmans
1993 - Frans Brugmans
1992 - Ad Verbakel
1991 - Ad Verbakel
1990 - Tjeerd van de Kimmenade
1989 - Frans Brugmans
1988 - Tjeerd van de Kimmenade
1987 - Frans Thans
1986 - Tjeerd van de Kimmenade
1985 - Lambert v.d. Kerkhof
1984 - Mathie van Hoof
1983 - Frans Thans
1982 - Frans Thans
1981 - Lambert v.d. Kerkhof
1980 - Gerrit van de Water
1979 - Toos van Stiphout
1978 - Leo v.d. Hurk
1977 - Gerrit van de Water
1976 - Eddie Buys
1975 - Joep Iven
1974 - Leo v.d. Hurk
1973 - Eddie Buys
1972 - Eddie Buys
1971 - Eddie Buys
1970 - Eddie Buys
1969 - Noud v.d. Heijden
1968 - Leo Stienen
1967 - Bert Kuijpers
1966 - Bert Kuijpers
1965 - Gerrit van de Water
1964 - Gerrit van de Water
Jaarlijks terugkerend evenement op vrijdag, een week voor halfvasten. Aan het kampioenschap kunnen tonpraters deelnemen die in Zuid-Nederland woonachtig zijn.
Er worden 8 buutreedners geselecteerd waarvan 4 uit Brabant en 4 uit Limburg, vandaar de naam Zuid-Nederlands Buutkampioenschap. Daarnaast is het bestuur vrij, Buutreedners in de grensstreken te benaderen, zoals Gelderland.
Alle buutreedners die benaderd worden moeten wel aan een kampioenschap meegedaan hebben, die van hoog gehalte is.
In 1997 zijn we overgegaan in Zuid-Nederlands Buutkampioenschap. Voorheen van 1978 tot 1996 Buutkampioenschap land van Cuijk.
Meer info: Buutkampioenschap.nl
2023 - Hans Keeris - "De Geheelonthouder"
2022 - Berry Knapen - "Rinus d'n Dakdekker"
2019 - Berry Knapen - "De Goeroe"
2018 - Berry Knapen - "Onze Harrie hi unne Midlife crisis"
2017 - Dirk Kouwenberg - "De Astronaut"
2016 - Berry Knapen - "Berry K uit H Crimineel"
2015 - Berry Knapen “Harrie de Campingbeheerder”
2014 - Berry Knapen "De Knijnefokker"
2013 - Berry Knapen "D’n ambtenaar van de Burgerlijke stand"
2012 - Berry Knapen " ZKH Prins Willem-Alexander "
2011 - Berry Knapen "D'n ouwe van Deursen"
2010 - Berry Knapen " De Jarige Job"
2009 - Ger Frenken “Doe meks get mit as collectant”
2008 - Berry Knapen "Pier de Sopper"
2007 - Berry Knapen "Frietboer Bertje Plek"
2006 - Pierre van Helden "Jaerke giet vur d'n urste kier skieje"
2005 - Gibert Petit "Gewoon een alochtoon"
2004 - Andy Marcelissen "Coach van de Veteranen"
2003 - Maarten van Brug "Opa Thies"
2002 - Hans Eijkemans "Hannus de honderd jarige"
2001 - Har Daniëls "Sjengske van ut energiebedrief"
2000 - Hans Eijkemans "Hannes, in de lappenmand"
1999 - Jan Geraedt "Piloot"
1998 - Andy Marcelissen "Willem de Ruiter"
1997 - Cees Coolen "Ciske Ongeluk"