Jan Strik ontvangt Koninklijke onderscheiding!
  13-05-2006

Tonprater Jan Strik uit Someren heeft op vrijdag 12 mei de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau gekregen. Burgemeester Veltman speldde Jan het lintje op in het gemeentehuis. Jan Strik zet zich sinds 1975 in voor de samenleving op het gebied van carnaval, welzijn, cultuur en sport.

De verdiensten van Jan:

1975–heden: actief lid, ex-Prins, zanniker (sinds 1975) en woordvoerder/voorzitter van de prinsengarde (sinds 2003) van carnavalsvereniging De Meerpoel.

1978–heden: actief tonproater. Jan won hiermee diverse prijzen w.o. Brabants kampioenschap en de Zilveren Narrenkap bij de Keijebijters in Helmond.

1979–1982: coördinator en eerste trainer van de F-afdeling van voetbalclub SV Someren. Tevens was hij scheidsrechter van de scheidsrechtervereniging Helmond e.o.

1979–1987: voorzitter (drie jaar) en vorst van en vrijwilliger bij carnavalsvereniging De Kaauwvoetjes uit Lierop.

Jaren ’70: actief voor SV Lierop als jeugdtrainer en –leider en scheidsrechter.

Jan zat in het bestuur van MAC Lierop en was geuniformeerd lid van het gilde van St.-Antonius Abt.

1989-heden: actief lid, twaalf jaar voorzitter van de technische commissie (1992 tot 2004) van tennisvereniging Packador uit Someren. Van 1990 tot 2004 was Jan toernooileider van het Peellandtennistoernooi.

1990–1999: binnenprater van de Mini-Kennedymars in Someren.

1990–heden: (sport)verslaggever lokale omroep SIRIS.

1999–heden: mede-initiator en presentator van een playbackmiddag voor de vereniging voor verstandelijk gehandicapten (VOGG) Asten-Someren.

2001–heden: ambassadeur CliniClowns. In deze hoedanigheid vertegenwoordigt
Jan de stichting bij tal van activiteiten, waaronder voorlichting geven aan bedrijven en scholen.
2004–heden: voorzitter van de werkgroep ‘Blijvend thuis in eigen huis’.

(Bron en foto: www.siris.nl)

Feliciteer Jan Strik met deze prachtige onderscheiding in zijn persoonlijke gastenboek

HIERONDER EEN VERSLAG VAN ÉÉN VAN DE AANWEZIGEN BIJ DE UITREIKING!

Somerense tonprater koninklijk onderscheiden
STRIK MET EEN LINTJE

‘Overigens ben ik ook nog een paar jaar voorzitter geweest van een motorclub’, grapte Jan Strik naar burgemeester Veltman, toen hij na afloop van de plechtigheid nog even van de gelegenheid gebruik maakte om zelf het woord te nemen. De burgemeester van Someren had even daarvoor namens Hare Majesteit de Koningin een koninklijke onderscheiding opgespeld bij de bekende Brabantse tonprater Jan Strik. Het heeft haar behaagd om Jan Strik te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau.

Veltman was van heel wat vrijwilligersactiviteiten van de gehuldigde op de hoogte, maar moest toch toegeven dat het veel meer was dan hij had verwacht. ‘Jan Strik is begin jaren tachtig zelfs nog even scheidsrechter geweest, wie had dat ooit kunnen denken’, zei het hoofd van de gemeente Someren.

De uitreiking vond plaats op vrijdag 12 mei in het gemeentehuis van Someren, twee weken na de officiële bekendmaking. Door droevige omstandigheden kon het op de dag van de lintjesregen niet door gaan. ‘Ik vroeg me dan ook af of ik het droog zou gaan houden vandaag, maar ik moet zeggen, dat gaat me lukken, want het is een prachtig moment’, zei Jan Strik in zijn dankbetuiging.

In een bomvolle raadszaal werd hij samen met zijn vrouw Annie ontvangen met een daverend applaus van alle aanwezigen. Het was Striks grote wens om de ceremonie alsnog in het gemeentehuis te laten plaats vinden. De hofzaal was gevuld met familie, vrienden, kennissen  en dierbaren die allemaal direct of indirect betrokken zijn of geweest zijn bij alle bezigheden van Jan Strik. De opvallend grote drukte ontlokte Jan de opmerking; ‘Hoeven jullie niet te werken of zo?’

De aanwezigen luisterden in eerste instantie naar burgemeester Veltman, die een hele waslijst aan verdiensten opnoemde op het gebied van cultuur, welzijn, sport en in het bijzonder de carnaval. Want buutminnend Brabant en Limburg kent Jan Strik natuurlijk in eerste instantie van zijn tonpraterskwaliteiten. Al meer dan 25 jaar vermaakt hij de carnavalswereld met zijn, zoals ze dan in Someren noemen, ‘gezannik’.

Voor de plaatselijke carnavalsvereniging De Meerpoel is hij dan ook als het ware een levende legende, die de plaatselijke bevolking al heel wat ontspanning en vertier heeft gebracht. Maar Strik heeft Someren ook in het grote netwerk een gezicht gegeven en overal in den lande wordt de naam Jan Strik onlosmakelijk verbonden met zijn ‘Summere’.

Op het tonpratersvlak hoeft ie zich al lang niet meer te bewijzen. Jan Strik staat garant voor succes en zijn lijfspreuk luidt ook niet voor niets: ‘lach of ik schiet!’ Een graag geziene gast, een warm hart, een schappelijke mens, immer belangstellend of bezorgd, maar bovenal een man waar je van op aan kunt.
De tonpraterij kan nog lang niet zonder hem, dus laten we hopen dat we nog lang van zijn typetjes en geklets mogen genieten. Laat hem een voorbeeld zijn voor eenieder die deze ambacht beoefent of ooit gaat bedrijven. Eigenlijk zouden we met z’n allen trots moeten zijn op deze onderscheiding. Jan bedankt! 






 
     

 


Noud van de Ven best 30 Nov 1999
Jan van harte gefeliciteerd met deze mooien en verdiende onderscheiding

Gr Noud en mien vd Ven

paul van Wetten Helmond 30 Nov 1999
Jan,

Van Harte gefeliciteerd met je zeer verdienstelijke onderscheiding.

Het krijgen van zo'n hoge onderscheiding onderstreept de belangrijkheid van je jarenlange inzet voor het verenigingsleven.
Someren en omgeving kan trots zijn op jouw sociaal maatschappelijke inspanningen. Ik hoop dat je een voorbeeld zal zijn voor de jeugd om zodoende de continuiteit van het verenigingsleven te kunnen waarborgen.

Namens De Keiebijters

Paul van Wetten.

Arie Schoofs Reusel 30 Nov 1999
Ook vanuit Reusel
Van Harte gefeliciteerd
Welverdiend
Groeten
een tonprater uit Reusel


 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl