Onderscheidingen bij tonpraoten
  20-02-2006

Voor de eerste keer was er zaterdag in het Heikneuterslaand een tonpraotavond. Maar het zal niet de laatste zijn. De 120 bezoekers in zaal De Kwast hadden het geweldig naar hun zin. Regelmatig moest de prater in de ton stoppen, omdat er mensen niet uitgelachen kwamen.

Het waren ook allemaal praters die heel Zuid-Nederland doortrekken en hun vak verstaan: Alex Wintermans als Paus Klompidorus uit Hank, Ton Hendrickx als Gek Tontje uit Gilze, Cees Coolen als Kiske de Dreüge uit Tilburg, Peter van der Maas als Peerke Safari, Michel Grijmans als De Helikopterpiloot en Jasper van Gerwen als Opa Max.

Alle tonpraoters kregen van prins Nelis 1 bloemen en heikneuterspap. Voor de vorige prins Peer 1 had Nelis 1 zelfs een heel pakket heikneuterspap. Voorts kreeg de bewogen Peer 1 een onderscheiding voor zijn verdiensten. En Nelis 1 vergat de grote man achter de schermen bij de Heikneuters niet: Bas Hermans ontving een stofjas met opschrift ‘Hoofdregelaar Bas 1’.

„Volgend jaar willen we naast de gerenommeerde praters ook tonpraoters uit de regio in de ton“, zei Hermans na afloop.

In Sprundel zat De Trapkes zaterdagavond vol bij het tonpraoten. Daar kwamen plaatselijke en regionale wauwelaars op het podium. Tinuske van Beuke (Ad van Overveld) uit Zegge, Beerrund ut Boerke (Ron Buiks) uit Etten-Leur en D’n Dré (Dré Hagenaars) uit Oud Gastel brachten leuke acts, die vooral goed ontvangen werden omdat ze er bekende Sprundelaren in betrokken.

De Sprundelaren Toontje Snaarlos (Toon Roks) en Dora (Joke Jongenelen) gingen wat meer op het plaatselijke en politieke gebeuren in. Snaarlos raakte op humoristische wijze zaken als de ‘Jannen van woningstichting en gemeente’, de problemen tussen SKW en gemeente, de ontwikkelingen rondom het dorpshart en het functioneren van de wethouders. Op fijngevoelige wijze haalde Dora er bekende plaatsgenoten door.

Evenals het publiek was Trui van den Berk (Rina Vanlaerhoven) na afloop zeer te spreken over het verloop. Trui heeft twintig jaar in de ton gestaan en stond nu voor de tweede keer als organisator en presentator naast de ton. Samen 22 jaar en dat was voor prins Matthijs 1 een reden om haar een onderscheiding te verlenen.

(Bron: BN/DeStem)






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl