Een kletsende ober, een Skéle, een ouw menneke en een tweeling
  25-01-2006
In de Carnegiehal te Helmond beleefden de liefhebbers van de tweede Keiekletsavond weer enkele genoeglijke uurtjes. Gezelligheid, goed verzorgde optredens van de kletsers en de amusementsgroepen zorgden voor een kostelijk avondje.

Al vroeg op de tweede kletsavond van zaterdag 21 januari bracht Hofkapel ‘De Klinkers’ met haar muzikale klanken de hal in de juiste stemming.  De avond kon niet meer stuk.

Het College van Oud prinsen der Keiebijters beet enthousiast het spits af met het jubileumlied, waarna de amusementsgroep Zemac met verrassende elementen haar show presenteerde. Zij memoreerde  nog eens duidelijk, dat je een Helmonder op de gekste plaatsen van de wereld tegen kunt komen. 

De kostuums van de heren van Zemac met een echte Helmondse helm, zelfs met vogeltje erop, waren erg toepasselijk. Het zinnetje dat met een te scherpe stem tot vervelens toe werd uitgesproken ‘Nee heren, we zouwe nie zinge over ut nej logo’ hoorde er nou eenmaal bij. Erg toepasselijk was hun nummer: ‘Her Tieleman, ge makt er een potje van’ over wethouder Tielemans die zich nogal in de kijker had gezet. De Carat-kalender, waarop wethouder Tielemans op iedere pagina prominent staat, werd op de hak genomen. “Hij is iedere maand jarig.” Er wordt flink om gelachen in de zaal, zeker toen gezongen werd: ‘Je hebt telkens hetzelfde bloesje an’.

Kletser Rob Scheepers, alias de ober, deed in zijn stad het Helmonds nog eens dunnetjes over in zijn klets, waardoor hij al snel op het juiste pad zat.  Met leuke woordspelingen bracht hij menig rondje weg  en dat was smullen geblazen. Hij serveerde eens bij een tennisclub, daar bestelden de kakkers telkens juice, of zou hij deuce bedoelen? Toen er tijdens zijn klets vooraan in de zaal een vol dienblad omviel, zei hij gevat: ‘Gullie kent me hier wel gebruike.”

Het Uurste Amusement zong  met goed stemmateriaal met een enigszins cynische toon over de notabelen van de stad.  Hollands hoogheid die al 25 jaar de troon bestijgt met hetzelfde kapsel werd in de kijker gezet. Letterlijk, met andere kapsels. De ene keer a la Barbie, de andere keer was ze net Nina Hagen. Het wierp een andere blik op Beatrix.

Op een specifieke wijze weet kletser Gerrit van de Water op ouderwetse wijze de Helmondse humor te kneden om het met het Keiebijters kletstoernooi te slijten aan zijn stadsgenoten. Droge humor, voor velen herkenbaar en dat geeft een extra tintje aan de kletsavond.

De amusementsgroep ‘Plek Plek’ gooide het over een andere boeg.  Leuk gevonden chansons, die met veel pit gebracht werden en waarin de maatschappelijke problemen aan de orde werden gesteld. Kletser Robert van Lamoen, als een Skéle op wintersport, deed er nog een schepje boven op. Met zijn gekleurde navigatiesysteem loodste hij zijn publiek naar het einde van zijn klets toe. Soms met een ommetje of met een uitglijder baande hij zich een weg door de sneeuwvlakte op zoek naar een opwarmertje en dat was weer  vlug gevonden. Hij droeg zelfs brillenglazen met vorst. “Wat heb jij het? Ikke min zeuven.” Niet voor niets zette de hofkapel menigmaal aan met een vrolijke noot.

Een verrassend optreden van de amusementgroep ‘De Noot’ waar dit publiek nog even aan moest wennen. Hun samenspel van de vier maffioso is grandioos. De mimiek, muziek en uitrusting waren als vanouds, toch is het niveau van hun bekende nummer De Pony niet gehaald. Hoewel hun lachtherapie menig buikspier deed aanspannen. Ook werden Engelse teksten getranslate. Anno 1900 werd: “Oke, das bij ons zeuve uurre.”

De laatste kletser in de rij was Rien van Genugten, alias de Tweeling, die moest opboksen om de aandacht vast te houden. Met zijn anekdotes wist hij menigmaal het publiek te boeien en daarmee gaf  hij aan kletsen  meer is dan alleen maar in de ton staan. Zijn tekst en humor waren sterk, zijn stem helaas wat minder. Menig woordspeling ware heuse vondsten. Leuk is dat hij in de kroeg altijd twee pilsjes bestelde, voor hem en voor zijn tweelingbroer in Australië. Tot hij tegen de barkeeper zei dat ie er maar eentje wilde. “Ik ben gestopt met drinken.”

Voor de muzikale afsluiter zorgde de hofkapel ‘De Klinkers’. Op de noten van de kraker ‘Als de nacht verdwijnt…’  neuriede de massa naar het einde van de avond.

Zaterdag vindt de laatste voorronde plaats van dit drieweekse kletstoernooi. Aan het einde van die avond zullen de finalisten bekend gemaakt worden. Zij zullen op zaterdag 4 februari gaan strijden om de ‘Zilveren Narrenkap’van de Keiebijters.

(Bron: Mierlose Krant 005)






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl