Wiel Peerlings Regionaal Kampioen Tonproaten
  28-11-2005

Uitgeroepen worden door zowel de vakjury als de publieksjury als winnaar tijdens de Regionale Kampioenschappen Tonproaten was in de 22-jarige geschiedenis van de Spruwwejagers-RKT slechts voor weinigen weggelegd. Wiel Peerlings uit Soerendonk is echter zo’n tonproater , die sinds zaterdag 26 november de RKT-dubbel’ achter zijn naam heeft staan.

Als ‘Peer van het bejaardenhuis’ zwetste de ervaring kletser uit ‘Zoerik’ beide prijzen bij elkaar, en wist hij zich te scharen in het illustere rijtje tonproaters dat in één jaar zowel de publieksprijs als de prijs van de vakjury wist te winnen.

Tonprater Wiel Peerlings een zeer ervaren rot in het kletsersvak zwetste van de eerste tot de laatste minuut over zijn belevenissen in bejaardenhuis ‘De Fuik’. “Waarom de naam ‘De Fuik’ ? Als je er eenmaal inzit, kom je er niet meer uit”, aldus ‘Peer van het bejaardenhuis’ tijdens het begin van zijn buut.

Zo vertelde hij ook nog over zijn verblijf over in het ziekenhuis waar hij in afzonderling lag. “Ik heb vier dagen pannenkoeken gegeten. Dat was het enige dat ze onder de deur door konden schuiven”, aldus ‘Peer’ die ook nog vertelde in het ziekenhuis drie dagen op de ‘fancyfair’ te hebben gelegen. Een  buut van een terechte winnaar van de geslaagde 22e Regionale Kampioenschappen Tonproaten in Mierlo.

Ook de optredens van het viertal  tonproaters was van een goed niveau. Misschien de pech als eerste in de ton te staan, en de zaal op gang te moeten brengen had de pas 18-jarige talentvolle kletser Ronnie Peskens. Als krantenbezorger vertelde hij smakelijk over de wijze waarop hij dagelijks de kranten bij zijn klanten bezorgde, en zodoende een zakcentje bij elkaar spaarde voor zijn droomwens, een scooter.

Ook de klets van ‘Gekke Toontje’ (Ton Hendrikx uit Gilze) bezorgde de lachspieren  overwerk. Hij vertelde over zijn vrouw waar hij wat problemen mee had. “Kookt ze dan niet goed ? Ja wel als de beste ! Poetst ze dan niet goed ? Ja wel, het blinkt als een spiegel ! Is ze dan niet goed in bed ? Tja, de ene zegt van wel, en de andere zegt van niet”, aldus ‘Gekke Toontje’ schoonmoeder. Hij vergleek haar  met de krant. ‘Iedere dag is ze er weer’ !

Dat Rob Scheepers uit Heeze vorig carnavalsseizoen in de creatie als ‘Hooligan’ zowat alle titels  op zijn naam wist te schrijven is niet zo vreemd. Op zijn bekende wijze liet hij het publiek in de uitverkochte zaal Den Heuvel genieten van zijn belevenissen als voetbalhooligan. ‘Wie niet slim is moet lomp zijn’ en ‘mijn moeder komt uit Knokke en mijn vader uit de Gooi en Vechtstreek’ zegt voldoende over de inhoud van zijn buut. Dat hij dan ook regelmatig met de ‘debiele eenheid’ in aanraking is gekomen zal niemand verbazen.

Laatste kletser in de ton was Henk van der Heijden uit Son en Breugel. Tijdens de tweede keer dat hij te gast was bij ‘De Spruwwejagers’ vertelde hij over het wel en wee aangaande het halen van zijn rijbewijs. Vijfentwintig jaar lessen waren er voor nodig om hem het bekende roze papiertje te bezorgen. Dat dit heel wat voeten in aarde had bij deze

Kwa amusement wellicht nog beter dan de vijf kletsers waren de optredens van de diverse amusementsgroepen. Naast goed verzorgde optredens van de dansmariekes van ‘De Spruwwejagers’, de ‘Bambino’s’ de winnaars van het Mierlose Carnavalsliedjes Festival 2006 en de Helmondse groep ‘Kei te Gek’, waren de hoogtepunten van de avond zonder meer de  optredens van ‘de Two Petjes’ uit Horst en ‘Dé Velt Op’ uit Laarbeek.

Beide amusementsgroepen presenteerden een aantal liedjes, waarbij vooral de kleding van ‘Dé Velt Op’ een extra vermelding verdient.

De 22e  jubileum RKT werd gepresenteerd door presentator Peter van Hoek (elf keer presentator, red.) en met de  Dorstlustige Hoogheid Prins Nol d’n Urste kan men terugzien op  geslaagde avond, met in de persoon van Wiel Peerlings een meer dan verdiende winnaar.!

(Bron: Mierlose Krant)






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl