Rooise Klompenklets, drie avonden lekker lachen
  01-01-1900

Als het buiten koud en guur is, is het binnen meestal des te aangenamer. Dat was ook het geval op vrijdag 25 november, de eerste van de drie avonden van de Rooise Klompenklets in Sint-Oedenrode. Alleen zat de organisatie met de vraag of de deelnemers die van heinde en verre moesten komen, van Maastricht tot Gendt, wel in Rooi zouden kunnen komen vanwege de spiegelgladde wegen en een file van 700 kilometer.

De verwachtingen bij het publiek waren hoog gespannen, want de afgelopen jaren stonden deze avonden zo bol van de lol. Maar carnavalsclub De Narrekap is er toch weer in geslaagd om een goed programma te presenteren. De liefhebbers van tonpraten en carnavaleske muziek kwamen ook dit jaar weer volop aan hun trekken. Het programma was dan ook zeer gevarieerd en verrassend.
Met dit evenement heeft De Narrenkap weer ongeveer 1100 lachers en prachtige avond bezorgd. Een festiviteit als dit is niet meer weg te denken in het carnavalsgebeuren van Papgat.

Het programma dat voorgeschoteld werd, was ook dit jaar weer van een uitstekend gehalte. Maar liefst vijf Brabantse en Limburgse kletsers en drie goede muziekgroepen hebben menige traan van het lachen laten rollen. De deelnemers waren het er roerend over eens dat het Rooise publiek het fijnste publiek is waar je voor op kunt treden: enthousiast reagerend op iedere woordspeling, gebaar of mimiek. Daarom zetten ze allemaal nog eens extra goed hun beste beentje voor.

En Now Wai uit Helmond bracht de zaal in een goede stemming en liet de aanwezigen werken aan hun conditie met de fitheidstest.

De eerste tonprater was Frans Bevers uit Oirschot met zijn creatie als keuterboerke. Hij oogstte als eerste tonprater al een mooi succes. Een even smakelijk verhaal kwam van de tweede kletser, Henk van der Heijden uit Breugel, die op zijn oudere dag nog een rijbewijs wilde halen. Het kostte hem veel moeite om de examinator van zijn kwaliteiten te overtuigen. In tegenstelling tot die examinator vond het publiek  zijn capriolen wel om te lachen.

Als derde kwam moppoloog Maarten van Brug college geven over wat voor soort moppen er allemaal zijn. Uit iedere soort vertelde hij er een aantal. Hiermee had hij de lachers snel op de hand.

Na de pauze had de organisatie een probleem: de groep Expantie uit Gendt had vanwege de barre weersomstandigheden De Beurs nog niet kunnen bereiken. Die moeilijkheid was snel opgelost: tonprater Rien Bekkers, lid van de organiserende club, moest vlugvlug van tenue wisselen om plaats te nemen in de ton als “de Glazenwasser”. Hij legde uit hoe je in deze branche wereldkampioen kunt worden. Met zijn nieuwe buut scoorde hij volop lachsalvo’s.

Veel bijval kreeg ook Pierre van Helden uit Melderslo. Deze tweevoudige Limburgse Kampioen kwam zijn vakantiebelevenissen vertellen. Het publiek vermaakte zich kostelijk met wat hij allemaal meegemaakt en gezien had. Veel bijval kreeg hij ook met zijn levensverhaal “achterstevoren”.

De laatste tonprater was Rob Schepers uit Heeze. Rob liet nog eens zien waarom hij afgelopen jaar heel terecht Brabants kampioen geworden is. Met zijn creatie Ben Van Daal, fanatieke voetbalsupporters liet hij de aanwezigen zijn clublied volop meezingen.

Hierna werd groep De Noot uit Vlierden “losgelaten”. De rondreis op de pony door Mexico werd door het publiek uitbundig meegezongen en gedanst.

Eigenlijk zou er zo een prachtig slot gekomen zijn aan een mooie avond. Maar intussen was het trio Expantie toch gearriveerd na alle problemen in het gladde Nederland. Als extra toegift voor het uitbundige publiek traden zij nog op. Ondanks het late tijdstip kregen zij de zaal nog volop in beweging. Een pluim voor dit trio, maar ook een groot compliment voor het publiek dat heel geboeid mee bleef lachen en klappen.

De muzikale omlijsting was in handen van de Narrenkapel o.l.v Ad van de Weijdeven. De presentatie was voor rekening van Rien Bekkers en Peter van der Steen.

De bezoekers keerden allen zeer voldaan huiswaarts en hebben allemaal al in hun agenda genoteerd dat ze volgend jaar op 24, 25 en 26 november (het laatste weekend van november) weer aanwezig willen zijn bij de Rooise Klompenklets.






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl