Kaokelaors leggen hun ei in De Kloek
  01-01-1900

OOSTERHOUT – Naast het tonpraoten of sauwelen is er in De Kloek al jaren het kaokelen. In een ei in Café de Kloek vertelt een keur aan gasten de belevingen van het afgelopen jaar aan het aandachtige publiek .

Het is voor iedereen in De Kloek al carnaval, kielen en boa’s zijn uit de kast getrokken en de schmink zit al weer op het gezicht. Sinterklaas is nog niet helemaal bij met zijn kalender en zetelt zich samen met een van zijn pieten in het ei.

Zijn verhaal begint in het Duits, of in ieder geval een variant van die taal. Na overleg met zwarte Piet komt hij erachter waar hij is en begint het pas echt. De Kaokelpiet bemoeit zich constant met de Sint zijn haar en mijter én zijn verhaal. Als de verschillende manieren van strooien worden behandeld, zoals preventief strooien, verstrooien, zinloos strooien als de kinderen al in bed liggen, gaat het van een strooien dakje.

Het publiek moet de zakdoek pakken om de tranen van het lachen te bedwingen. „Het gaat echt helemaal nergens over“, is de overheersende gedachte.

Over de twee die de mystery act uitvoeren, kan helaas niet veel bericht worden, want de Kaokelaars treden vanavond en morgenavond ook nog op, dat zou de verrassing verpesten. De mysterieuze Kaokelaors gaan in ieder geval stevig op de vuist, verbaal en fysiek en geven een unieke kijk op het nieuws van afgelopen jaar.

Tijdens het hele kaokelen is er extra beveiliging aanwezig om de Kaokelaors te beschermen als ze hun pikante mening verkondigen. Dat lijkt soms wel nodig als de dakloze Carlo en Samantha het gemeentelijk beleid op de hak nemen. In een campingsmoking laten ze horen wat ze van allerlei plannen vinden. Ze zijn wel positief over de grootste kerstboom op de markt; dan kan mooi de fietsenstalling vol met potgrond worden gestort.

Ook treden Wieteke Waterpijp, een Surinaamse dame, Arend- Jan de Vuilnisman met kliko oftewel oversized koelbox en vele anderen op. Oude bekenden Kaat en Jans blijken nu achter de balie bij de gemeente te zitten. In net pak met grote rode kapsels en een peuk vertellen ze over hun werk Volgens eigen zeggen zijn ze publieksdames achter een heel groot raam.

Zij hebben over iedere wethouder van Oosterhout wel wat te kaokelen tot groot plezier van het publiek. De beveiliging hoeft net niet in te grijpen tegen de aanwezige wethouders.

(Bron: BN/DeStem)






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl