Buutreednen leeft in Flevoland
  01-01-1900

Dat het buutreed’nen leeft is al jaren duidelijk. Dat het met het niveau van het ‘Gezwam rond de Dam’ ook wel goed zit bewezen de tonzwammers afgelopen zaterdag. Onder de vier debutanten zaten enkele toppers, waaronder winnaar Frans Vos uit Espel.

De jury beoordeelde de buut van Vos alias Imami als beste. Piet Binksma, een debutant uit Ens, pakte de publieksprijs in een bomvol en keigezellig ‘Van Saaze’ te Kraggenburg.

In een achterzaaltje van ‘Van Saaze’ zitten zij waar het allemaal om draait. De sfeer bij de buutreed’ners is uiterlijk ontspannen, maar van binnen borrelen de zenuwen. ‘Altijd iets te drinken nemen,’ waarschuwt de ervaren Willem Remijnse. ‘Als je last van je keel krijgt moet je kunnen smeren.’ Debutant Cock Droog knikt instemmend. In de fraai versierde grote zaal zijn de lange tafels dan allang gevuld. Opgewarmd door de deunen van de Blauhûster dakkapel zit een bomvol ‘Van Saaze’ klaar voor ‘Het gezwam.’

Succes
Willem Remijnse alias Willem de Zwijger besteeg als eerste de ton. De beoefenaar van Nordic walking veranderde dit al rap in Nordic Wokking. Remijnse deed als vanouds weer een rondje polder met humoristische woordspelingen. ‘Men heeft de Zuiderzeelijn nog lang niet op de rails en het bos van Natuurmonumenten is zo afgezaagd.’

Remijnse gaf een knipoog naar zijn eigen succes. ‘Het gaat zo slecht in de landbouw dat men op twee boeren één dominee nodig heeft.’ Debutant Frans Vos kwam als Imami op klompen de zaal binnen, begeleid door een stemmig oosters muziekje. Als Duitse Turk gaf de gebrekkig sprekende Imami een ‘inboergeringskoersoes’ voor Nederlandse toeristen in Turkije. Frans Vos begon zijn buut ijzersterk en de zaal ging plat toen hij duidelijk maakte dat ‘die koersoes’ geen punten oplevert voor het verlengen van een ‘spuitlicensie.’ Diverse onderwerpen kwamen aan bod, waarbij Vos juist de Nederlanders een spiegel voorhield.

Sexloods
Cock Droog alias inspecteur De Cock met Cee-O-Cee-Kaa ging vanuit zijn functie als ‘inspecteur speciale delicten’ nader in op het onderwerp sexloods. De Cock presenteerde zijn buut uitstekend. De zaal werd in rap tempo meegevoerd over het industrieterrein Kraggenburg waar dus niemand iets gezien heeft.

De Emmeloorder besloot zijn buut met de middenstip stunt. ‘Het 3e elftal van FC Kraggenburg heeft iets met die stip. Ze trappen gemiddeld negen keer per wedstrijd van die stip af.’ Marian Besseling alias ‘Fuchsia’ zag als ex-escort dame enige bekenden in de zaal zitten. De rode draad voerde het publiek langs de eigen brandnetelgeur van Crebas (warm en prikkelend) en het Recreatieteam Uit Kraggenburg (RUK) De buut van Besseling begon aarzelend, maar eindigde in een stijgende lijn. Hierbij viel de mimiek in positieve zin op.

Signaal
Na de pauze klom Ensenaar Piet Binksma onder luid gejuich van vele dorpsgenoten in de ton. Als Hendrik de Jager uit Groningen maakte hij duidelijk waar hij vandaan kwam. ‘Ik ben lang geleden bij verduistering gemaakt in de oorlog. Toen was seks nog vies en de lucht schoon.’ Binksma noemde Tollebeek ‘de draaikolk van de polder’ en was blij dat hij in Ens woont, vlak bij de balgstuw die bij gevaar klaarkomt.

Een sterke buut die abrupt eindigde toen Binksma de tijd overschreed en onverbiddelijk weggeblazen werd door de Blauhûster dakkapel. Lou Derks uit Rutten (met gasmasker op) gaf als ‘De sollicitant’ een duidelijk signaal naar het gemeentebestuur. ‘Ik klaagde altijd dat Rutten nooit wat kreeg van de gemeente. Nu hebben we twee varkensstallen en een bult stank.’ klonk het cynisch. Via onderwerpen als Michelin sterren en Hortensia’s kwam Derks bij het succes van Crebas. Met de woorden ‘Er is dus altijd licht aan de horizon’ beëindigde de Ruttenaar zijn aardige buut, wijzend naar de brandende zwaailamp.

Winnaar
Leo Giessen alias Roderick Tokkie (uitspraak Tokjee) verwerkte als vanouds knappe woordspelingen in zijn buut. Als lid van de Tokkie ASO ciation ging hij o.a. in op de zogenaamde zuinigheid van de dorpsvoorzitter. Ook het derde elftal van de FC kwam weer aan de beurt. ‘Er lopen mannen rond die vallen onder Monumentenzorg.’

Een buut met niveau die door het publiek goed gewaardeerd werd. Juryvoorzitter Tineke bij de Vaate maakte duidelijk dat het niveau hoog was en de verschillen klein. Frans Vos alias Imami werd door de jury gekroond tot winnaar en daar lag volgens Bij de Vaate ineens een groot probleem. ‘Een echte Imam zal zich immers nooit laten zoenen door een vrouw.’ Imami Frans Vos maakte hier duidelijk geen probleem van en nam de prijs hartelijk in ontvangst.’ Piet Binksma werd door het publiek gekozen als beste buutreed’ner, waarna de avond besloten werd met muziek van de Blauhûster dakkapel.

 (Auteur: Peter Dekkers)

 






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl