Discussie: Buuts op TV
  01-01-1900

Dit weekend heeft iedereen in Brabant weer kunnen genieten van heel veel tonpraten op TV. De finale van de Keieklets werd, voor wat betreft de tonpraters, in zijn geheel uitgezonden. Maar wat vinden de tonpraters hier zelf van? En de organisaties die deze tonpraters hebben geboekt? Wat vindt u ervan?!

In Limburg worden fragmenten van het Limburgs Buuttekampioenschap uitgezonden en op internet gezet. Ook het Brabants Kampioenschap was voor een groot deel op TV te zien. Al betrof het hier een meer regionale zender, namelijk Royaal TV (regio Eindhoven).

Naar aanleiding daarvan ontvingen wij een bericht van iemand van de organisatie van een lokale tonpratersavond, die hier duidelijk vraagtekens bij zette. Want zij hadden enkele van deze tonpraters geboekt, waarvan het publiek nu al de buuts kende. Zij stelden voor om hierover een discussie op te zetten op deze site aan de hand van een viertal stellingen. Graag horen wij wat uw reactie is.

U kunt reageren door te klikken op "Reageer op dit Artikel". Vermeld u bij uw reactie tevens of u tonprater/buutreedner, organisator of bezoeker bent!

Stellingen:

1. Van mij mag het, ik ondervind er geen hinder van.
2. Niets uitzenden. Dit gaat ten koste van (tonprater/buutreedner, organisator, bezoeker)
3. Een heel klein deel publiciteit kan geen kwaad. Wellicht later iets meer, maar dan wel na carnaval of tijdens de carnavalsdagen zelf.
4. Een veel beter idee, namelijk ...






 
     

 


PeterG Helmond 30 Nov 1999
Ik denk dat het verhaal 2 kanten heeft. Positief is dat de kletser in de spotlight staat en hele goede reclame maakt voor zichzelf. Negatief is dat heel veel mensen die klets/buut al kennen. Ik als toeschouwer vind het geweldig natuurlijk. Het is voor ons toernooi de ideale reclame. Het blijft een discussiepunt. Ik zou bijvoorbeeld meer van het amusement uitzenden en ja de 25% regel op de kletsers. Dus 2 of 3 liedjes uitzenden en een stukje klets. Liedjes blijven toch altijd wel leuk, daar komt dan ook bij dat je dan ook de geweldige sfeer van de carnergiehal kunt proeven. Het blijft een moeilijke discussie denk ik.

jan strik someren 30 Nov 1999
Ik begrijp van een van de finalisten van de Narrekap, dat ze hebben ingestemd met het uitzenden van fragmenten van hun klets. Dit zijn dus geen fragmenten maar complete buuts. Het schijnt dat men in het Tilburgse ook al stukken of complete buuts uitzend van het Druivetros gebeuren, hier is totaal geen toestemming voor gegeven. Mijn mening is, flitsen of fragmenten ja, met toestemming van de deelnemer uiteraard. De organisatie's zouden dit ook niet zo moeten doen, dit om deelname van kletsers in de toekomst te waarborgen.

Rien van Genugten Sint-Oedenrode 30 Nov 1999
Ik stond zelf in de finale in Helmond
en ik vind het vreselijk dat mijn buut
keer op keer herhaald wordt.Ik moet het hebben van korte,verrassende,originele grappen en als je dat een keer gehoord hebt,is het niet echt leuk meer.
Maar organisatoren,wees gerust,volgend jaar heb ik weer een nieuwe buut.

Ton Brekelmans Udenhout 30 Nov 1999
Ik vind het 'n slechte zaak (volledige) buuts uit te zenden, een van de redenen dat ik kampioenschappen mijt heeft duidelijk te maken met het feit dat deze nadien (volledig) uitgezonden worden. Ik kreeg al van verschillende organistaies te horen het erg prettig te vinden dat zij hun publiek konden verrassen met typetjes en creaties die erg orgineel overkwamen. Uiteraard is de sfeer op de tv never nooit na te bootsen, maar de verassing van grap wordt door dit medium behoorlijk gereduceerd. Ik vindt 25 % nog teveel, zeker wanneer daar de beste grappen uit gehaald worden. Mijn naamsbekendheid heb ik echt niet aan de tv te danken, maar enkel en alleen maar door te presteren in de ton. De uitzendingen dienen zich te beperken tot het overbrengen van een bepaalde sfeer, zodat het bij mensen de sfeer oproept daar ook eens bij te mogen zijn, en dit is zeker en vast te bereiken met een mix van allerlei activiteiten rondom carnaval. Ik zou de organisaties willen adviseren hun creativiteit hier op los te laten, dit niet ter bescherming van tonpraoters en groepen etc. maar zeker ook ( en dit zeker niet op de laatste plaats) in hun eiger belang.
Ton Brekelmans

Twan Smets Maasbree 30 Nov 1999
een klein gedeelte uit een buut kan positief zij voor de buuttereedner alswel voor het buutte ansich (wekt mogelijk nieuwschierigheid op ) - gehele buut lijkt mij niet leuk voor een buutereedner omdat dan het gehele stuk op straat ligt.

Rob (hersendwers)Bouwman Hellemond 30 Nov 1999
Ik heb liever dat ze wat meer amusement uitzenden...dat van ons bijvoorbeeld, om een gehele impresie te geven van de sfeer, je moet de mensen thuis laten ruiken zodat ze zelf weer naar de zalen komen!
Rob.

PeterG Helmond 30 Nov 1999
kijk dat bedoel ik Rob!

Maikel vd. Berg Den Bosch 30 Nov 1999
Ik snap dat het leuk is op tv.
Maar toch vind ik het een slechte zaak.
Kijk reclame moet kunnen maar ik denk dat je op deze manier het tonpraten langzaam kapot maakt en dat is zonden.
Een nieuwe bioscoop film laten ze ook maar voor een gedeelte zien op tv anders is hij ook niet meer in trek.
En zo is het met een buut ook denk ik als het zo door gaat hebben wij als tonpraters straks geen werk meer.
En ben ik in mijn geval mijn hobby kwijt. En daar PAS!!!!!!! voor.

Rob Scheepers Heeze 30 Nov 1999
Ik was finalist en winnaar afgelopen vrijdag in Helmond en heb mezelf dus tot in den treure terug gezien dit weekend. Maar dat wist ik vantevoren. En alle andere deelnemers met mij. Dus we moeten nu niet achteraf klagen dat onze buuts op straat liggen want daar hebben we zelf mee ingestemd! Het heeft zowel voor- als nadelen. Eerst de nadelen:
- Je materiaal ligt dus op straat
- Mensen hebben je act al gezien voordat ik bij hen in het optreed, en dus de reacties zijn minder

Maar ik zie ook heel veel voordelen:
- Het is een enorme inpuls voor je naamsbekendheid. Zeker als je zoals ik, nog redelijk beginnend bent.
- Mensen worden door het hoge niveau en de prachtige registratie misschien juist meer naar de lokale avonden getrokken. Dat effect heeft cabaret op tv ook gehad voor het theaterbezoek.
- En het laatste en belangrijkste voordeel van tv-uitzendingen: We hebben tienduizenden mensen in Brabant laten schuddebuiken van het lachen. Ik heb zoveel reacties van onbekenden gehad die me bedankten voor de leuke uitzending en die lieten weten enorm te hebben genoten van de acts. En is het daar niet allemaal om te doen als tonprater? Om zoveel mogelijk mensen even de zorgen te doen vergeten?

Organisaties; doe met de informatie wat je wilt. Mensen komen ook heel graag kijken naar een bekende act .... want die kennen ze al en die is goed!

Groeten en een fijne carnaval!

Rob

Wil Spijkers 30 Nov 1999
Het opnemen en uitzenden van een optreden mag alleen maar met uitdrukkelijke toestemming van de artiest. Een korte flits in het kader van nieuws berichtgeving mag beperkt. Het is mijn ervaring dat de meeste lokale en regionale radio en TV zenders daar erg makkelijk mee omspringen. Zelfs de organisatie van een evenement kan hiervoor geen toestemming geven, tenzij in het contract uitdrukkelijk is vastgelegd dat zij wel dit recht hebben.


frank Veron Hapert 30 Nov 1999
Natuurlijk is het leuk om de beste tonpraters op de tv te zien, vooral ook voor de tonpraters zelf, want wie wil er nu geen erkenning. maar is het niet verstandig om elk jaar de act van het jaar daarvoor te laten zien.
Hierdoor hebben de tonpraters de kans om hun act op lokale tonpraters avonden te tonen en zit de organisatie van zo`n avond niet met het gevaar dat de mensen de act al kennen.

Klaas van Houts Someren-Eind 30 Nov 1999
Als ik allle stellingen en meningen op een rijtje zet dan is het wel duidelijk dat het merendeel van mening is dat enkele flitsen van een buut geen kwaad kan, sterker het is een goede pr voor de "Zanniker" (zoals we in Someren-Eind genoemd worden).
Een goed voorbeel is de schrijvende pers. In het verslag (positief of minder lovend)staan meestal enkele fragmenten die nieuwsgierig maken.
Ik sluit me dus bij de meerderheid aan en ben voor het uitzenden van enkele fragmenten van de buut, en voor een ruimere plaats van het amusement op de zannikavonden.

Groetjes en heel veel plezier en leut met die "dol daaag"
Klaas van Houts.

Frank Schrijen Boxmeer 30 Nov 1999
Ik ben het met Jan Strik eens dat je goede afspraken moet maken; wanneer je hele klets of buut wordt uitgezonden en je moet er nog een tijdje mee vort, ben je er mooi klaar mee ! In Valkenswaard werd het kampioenschap ook op tv uitgezonden, maar alleen met toestemming voor een klein fragment, dat is goeie reclame en het kan geen kwaad voor je gehele buut. afz. Frank Schrijen uut Boxmeer.

ad brekelmans dongen 30 Nov 1999
ik ben zelf tonprater
en heb geen problemen
met stelling 3

Erik Overman Vught 30 Nov 1999
Ik doe mee in Vught. Gelukkig doen we daar niks met prijzen etc. Alleen plaatselijke tonpraters. Tot dit jaar werd op de plaatselijke omroep een compilatie uitgezonden van onze klets. Dat vond ik zelf best leuk, hoewel het verhaal wel uit zijn verband werd getrokken. Onder andere in het bejaardenhuis kijken de bewoners met veel plezier. Je wordt er in je dorp op aangesproken. Je krijgt ongevraagd de mening over andere kletsers en tegen jou zeggen ze alleen maar dat het weer goed was. En knap dat je het durft.
Als ik mezelf terug zie (zag...) op tv, mis ik de sfeer van de avond. Het is net als met een voetbalwedstrijd. Er bij zijn is leuker. Nu over de stellingen. Collega-tonpraters die alleen maar wat grapjes reproduceren en verder niets, tja, dat is lekker makkelijk. Collega-tonpraters die wat grapjes bewerken, omvormen dus tot een plaatselijke aangelegenheid, snappen het al beter. En collega-tonpraters die wat grappen omvormen en erdoor geïnspireerd raken, zodat ze eigen grappen verzinnen, doen het naar mijn mening goed. Ik reken mijzelf tot de laatste categorie.

jacqueline oosterhout 30 Nov 1999
leuk dat ze alles op tv hebben laten zien, ik heb echt genoten, maar om het in zijn geheel te laten zien is niet leuk voor de tonpraters die nog ergens anders in de ton moeten. de 25 % regel zou inderdaad het beste zijn. dan kan er ook niet zoveel van gejat worden.
aan de andere kant: ik leen ook mijn dvd uit van onze sauwelavond, dus kan er evengoed van gejat worden

Cooske oit de Griebus Made 30 Nov 1999
Ik ben zelf al 17 jaar sauwelaar in de gemeente Made, en wij hebben bij ons in het dorp met de collega sauwelaars afgesproken dat de sauwel op de plaatselijke lokale zender mag worden uitgezonden na de laatste voorstellingsavond.
De opnameband van deze voorstelling is de band die speciaal voor ons wordt opgenomen, dus niet weer een nieuwe cameraploeg in de zaal, omdat dit storend werkt.
De reactie's na zo'n uitzending zijn natuurlijk geweldig omdat zowat het hele dorp ervan kan meegenieten.
Regionaal zijn de sauwelaars uit made denk ik minder interessant omdat het echt plaatselijke sauwels zijn.
De uitzending van Helmond vond ik persoonlijk wel heel leuk om te zien.
En als je daar iets van zou willen gebruiken doe je je eigen flink tekort omdat je erop nagewezen wordt als je ook maar 1 grap uit deze uitzending zou gebruiken.
Dus een 25% uitzending zou in dit geval beter zijn, voor de sauwelaar zelf.

PeterG Helmond 30 Nov 1999
Keiebijters, Keiebijterinnekes en al ut aander carranaval vierund vollik... vanaf deze plats wens ik iederein ne GEWELDIGE carranaval toe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tot kieks

Ridderhof Gemert 30 Nov 1999
OPMERKELIJK.
TV uitzending schadelijk?
We hebben het publiek de keuze gegeven met Rob Schepers t.w. Brengen van andere act of Ben VanDaal. Enkele aplaudiseerden voor andere, de grote meerderheid reageerde met "Swammese Boys ole, ole" enz. Ben wilde in zijn reaktie toch wel even weten wie dan wel een andere buut wilde horen (denk aan Lodewijk)Dit werpt toch weer een iets ander licht op de discussie.
Namens ons een geweldig Carnaval.

PW Verkuijlen Volkel 30 Nov 1999
Er moet niets uitgezonden worden!!!
Dit gaat ten koste van de tonprater en van de verenigingen die deze "artiesten" boeken, maar vooral van de tonprater zelf die veel werk en energie steekt in zijn buut steekt en zo door iedereen in zijn geheel overgenomen kan worden. Als jaarlijse bezoeker van Valkenswaard en de Keijebijters in helmond hoor je vaak dat het verboden is om geluidsopname te maken, maar het wordt wel uitgezonden!!!! Niet doen, nu niet en nooit niet!!!

 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl