Bruiloftsfeest bij de Torenuulen
  01-01-1900
Met de pronkzittingen laten carnavalsclubs zien dat ze talent in huis hebben. Bezoekers krijgen een avond humor en dans voorgeschoteld. Hoe zit het met de kwaliteit?

PLAATS: Driel
CARNAVALSCLUB: De Torenuulen
FEESTBURCHT: Het Uulennest (de Kersentuin).

ONTVANGST: Omdat het bij binnenkomst erg rustig is, neemt presentator Frans Essers alle tijd om zijn gasten bij te praten. De sfeer is gemoedelijk. Vriendelijkheid voert de boventoon.

PUBLIEK: Om acht uur zitten er pas twintig mensen in de zaal. Onder hen de vrouwen van de raadsleden. Dat is kenmerkend voor de Drielse zitting. Voortdurend komen er mensen binnen. Pas tegen tienen zit het lekker vol. Jongeren zoeken de hangtafels op. Soms is er te veel geroezemoes. Buutreedner Appie van Aggelen heeft er last van. Tijdens zijn optreden is het niet stil. De sfeer is ongedwongen.

ALGEMEEN: De pronkzitting in Driel voldoet niet aan het algemene beeld dat carnavalisten van een dergelijke show hebben. De acht soms korte optredens zijn over de hele avond uitgesmeerd. Daardoor zijn er veel en langdurige pauzes. Ze worden opgevuld met muziek van huisorkest de Uulenwappers of door de disco. Er ontstaat een sfeer als op een bruiloft. Aan goede bedoelingen geen gebrek. Aan enthousiasme evenmin. Maar zelden is het boeiend. De eigen inbreng is miniem. Veel playbacknummers.

MUZIEK:Met huisorkest De Uulenwappers kan Driel voor de dag komen. Puik stuk muziek. Weinig carnavalsnummers. Veel algemeen Hollands repertoire, dat de sfeer van een bruiloft versterkt. Aan het eind van de avond laat Frans Essers zich muzikaal gelden. De man heeft een stem om in te lijsten.

IMPROVISATIE: Het gaat mis bij Strauss en Co. Het bandje met Straussmuziek is verknald. Het duurt even totdat die ontdekking is gedaan. Essers kletst zich eruit en zegt dat de instrumenten nog niet warm genoeg zijn. Maar het orkest wil playbacken en heeft dus namaakinstrumenten. De Uulenwappers spelen intussen een beetje Strauss. De zaal steunt de groep. De artiesten improviseren knap, maar stralen niettemin hulpeloosheid uit.

GRAP: De arts vertelt: "Ik ben begonnen als gynaecoloog. Mijn eerste klus was een bevalling. Wat ging dat snel. De moeder was niet zo blij. Ze zei: 'Wat is dat kind lelijk.' Had ik de nageboorte aangekleed."

CIJFER:5,2

(Bron: De Gelderlander)

Klik hier voor meer beoordelingen van Pronkzittingen door De Gelderlander









 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl