't Swerte Schaop laat even zijn tanden zien
  01-01-1900
Bij carnavalsvereniging 't Swerte Schaop wordt steevast een 'Grootste Swerte Schaop' benoemd. Zaterdagavond viel de keuze op Fred Spijkers, een slachtoffer van Defensie maar zeker geen mak schaap.

Leve de lol: dat is normaal gesproken het parool van een carnavalszitting. In de uitpuilende Goffertboerderij, bij de Nimweegse carnavalsvereniging 't Swerte Schaop, ligt het deze zaterdagavond toch wat anders. Vanaf het moment dat de ceremonie van de uitverkiezing van het 'Grootste Swerte Schaop' plaatsvindt, krijgt de stemming een serieuze ondertoon en dat is geen wonder. 't Swerte Schaop zet Fred Spijkers in het zonnetje en opent daarmee de beerput van Defensie. Niet iedereen herinnert zich meteen wat er ook al weer aan de hand was met deze voormalige maatschappelijk werker. Spijkers raakte zijn job kwijt toen hij weigerde de weduwe van een munitiedeskundige voor te liegen over de wijze waarop haar man om het leven was gekomen. Die stierf in 1984 na het ontploffen van een oefenmijn van het kaliber AP23.

Defensie wist al jaren dat dit oorlogstuig ondeugdelijk was, maar schoof de schuld op de overledene. Spijkers werd ontslagen en in een kwaad daglicht gezet. Zelfs psychiatrische rapporten zouden vervalst zijn.

Fred Spijkers toonde zich echter allesbehalve een mak schaap en weigerde zich zonder weerstand naar de slachtbank te laten leiden. De juridische procedures, waarin met het nodige vuil werd gesmeten, werden afgelopen herfst afgerond en pas toen kreeg Spijkers gelijk.

Zaterdagavond staat hij vriendelijk lachend edoch geëmotioneerd op de bühne van de Goffertboerderij. Spijkers is 'ontzettend gelukkig' met de bijzondere onderscheiding en laat zich de kans niet ontnemen om een 'gastcollege politicologie van het dierenrijk' te geven.

Het wordt een venijnige samenvatting van de gebeurtenissen. Het 'gekke en gevaarlijke schaap': slachtoffer van 'fascistoïde tendenzen'. Spijkers neemt geen blad voor de mond.

Een merkwaardig, uitgebreid exposé voor een feestavond. Later krijgt het nog een vervolg wanneer de Zwartkijker (Theo Rutten) aan zijn buut begint.

Na het 'Grootste Swerte Schaop' laat ook het Schaop zelf even zijn tanden zien. Rutten geeft met name rechter H.A.A.G. ('Heeft Altijd Al Gelogen') Vermeulen ervan langs. Vermeulen was een van de rechters in het procesvoering tegen Spijkers. De zaal knippert met de ogen en moet na afloop zijn emoties/frustraties kwijt. Gelukkig zijn daar de lenige meiden van dansgroep Style en Theo Berendsen met zijn creatie Annie Driese uut de Biese. Die laatste is goed op dreef. De verzamelde feestneuzen herinneren zich plotsklaps weer dat ze eigenlijk op een carnavalsavond zitten en beginnen van schrik te sjoenkelen.

Beter laat dan ooit. Ondertussen krijgt het huisorkest De Bendt nog op zijn donder. "Kappe met die handel", schreeuwt 'Annie'. Het is de aanwezigen uit het hart gegrepen. Want een avond lang telkens te laat invallen met 'Alaaf' en/of de butenmars is natuurlijk vragen om moeilijkheden.

De Rammers zingen Spijkers toe en reppen van 'een flinke dienstneurose'. Prins Jaap I, net terug van de wintersport (sinds wanneer mag een carnavalsprins zich vlak voor de zotte dagen op de lange latten begeven?), eert Spijkers met zijn onderscheiding. De Dorstlustige Hoogheid wordt zelf ook flink in de watten gelegd. Afgelopen vrijdag werd hij 47 en dat laten de Swerte Schaopen niet ongemerkt voorbij gaan. De 'schapenstal' viert met de prins mee en neemt een plakje van de reusachtige, van kaarsjes voorziene cake van twee meter. Alsof het drama Fred Spijkers nog niet zwaar genoeg op de maag ligt.

(Bron: De Gelderlander)





 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl