Buutreednerstalent zit in de genen
  01-01-1900

HULST - Talent voor het buutreednen zit blijkbaar in de genen. De 21e editie van het jaarlijkse Hulster tonpraatfestival heeft iets weg van een familiefeestje. Drie Buysrogges en twee Verwers laten dit weekeinde, op hun eigen ludieke manier, hun licht schijnen over de Hulster actualiteit.

Vele Hulstenaren en liefhebbers van daarbuiten kijken elk jaar uit naar De Buut; zo’n twee uur lang lachen om de visie van de reedners over wat er zich dat jaar in de gemeenschap heeft afgespeeld. Vooral politici, maar ook andere Hulstenaren die van zich hebben doen spreken op wat voor manier dan ook, worden op de korrel genomen.

Deze 21e editie is bijzonder vanwege het deelnemersveld. Drie Buysrogges en twee Verwers betreden de ton. Regie Buysrogge (’t Suikerke) is een van de nestors van de buut. Zolang de ton op het podium staat, zolang staat hij er al in. Hij is de constante factor; altijd komt hij op met zijn rode clownsneus en het waggelpasje, maar hij vindt zichzelf steeds opnieuw uit door de typetjes die hij neerzet. Zo betrad hij de ton al als padvinder, oudstrijder, kallesaienlegger (voor de niet Hulstenaren: stratenmaker), duivenmelker en discoganger.

Spervuur

Zijn neef Rudy Buysrogge (Dolf Bordenveger) gebruikt de ton sinds 1987 als spreekbuis voor zijn spitsvondigheden. Elk jaar kruipt hij in de huid van een ander (burgemeester, krantenjongen, gondelvaarder, Rembrandt van Rijn, badmeester, rechter) en bewandelt het middenpad naar de ton, door een zee van publiek, geheel in character. Eenmaal daar aangekomen barst een spervuur los van harde moppen, oneliners en doordenkers. En die zijn het leukst voor de ingewijden.

Jopie Buysrogge (broer van Regie) stapt dit jaar voor het eerst in de ton als reedner. Drie keer eerder presenteerde hij het festival en bewees hiermee dat humor in de genen zit van de Buysrogges. De twee broers en neef woonden in de Kleine Bagijnestraat, zowat onder de basiliek, naast elkaar. Jopie (den Pillendraaier) woont inmiddels al heel wat jaren in Kloosterzande. Het drietal is al een halve eeuw dik bevriend. „Als we samenkomen, vormen grappen, grollen, imitaties, milde en harde moppen de rode draad“, zegt Rudy. „Persoonlijk denk ik dat we zelfs zes of zeven potentiële buutreedners in de familie hebben. Dat is merkbaar in de manier waarop onze kinderen omgaan met de actualiteit. Daarnaast heb ik twee zussen die supergoed kunnen imiteren en snoeihard in vijf woorden een situatie kunnen weergeven.“

De drie Buysrogges zijn zeer verschillende persoonlijkheden. Maar alledrie zijn ze wars van platvloerse of vulgaire inbreng.

De gebroeders Verwer (Evert en Tonny) maken het familieplaatje compleet. Evert (’t Kakkenestje), stond al twaalf keer eerder in de ton. Hij maakt als enige gebruik van filmopnames in zijn buut en dat geeft zijn optreden altijd een bijzonder tintje. Zijn buuts als Big Brother en Willem Alexander liggen bij de meeste bezoekers nog vers in het geheugen.

Nieuw bloed

Zijn broer Tonny (Toon van Peet Vink) maakte vorig jaar zijn debuut en maakte meteen zo’n indruk dat het publiek hem graag weer terugziet. Hij zette de verhoudingen tussen de Hulstenaren en de bewoners van Sint Jansteen op scherp door op de klanken van het Sint Jansteens ’volkslied’ de ton te betreden.

Zoals elk jaar geen buut zonder nieuw bloed. Hulstenaar Bart Hollestelle (’t Holle Vat) zal het publiek voor de eerste keer laten kennismaken met zijn humor.

Ook de presentatie is dit jaar in handen van nieuwkomers, een duo zelfs. Wie het zijn, blijft voorlopig strikt geheim. Wie niet onder stoelen of banken steekt dat hij dit jaar weer van de partij zal zijn, is Frans de Schepper (Sieske de Flierefluiter). Samen met Regie Buysrogge heeft hij nog geen buut overgeslagen en hij kan rekenen op een grote schare fans.

Arnold Coenen (’t vaak schaars geklede Ollands Meesterken) en Marlies de Vliegere (Tiele Kokien) hebben besloten dit jaar even over te slaan, maar werken naarstig mee achter de schermen.

Het Buutreednersfestival wordt gehouden in Den Dullaert in Hulst op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 februari om 20 uur. Zondagmiddag is er ook een matineevoorstelling om 14 uur. Kaarten zijn te verkrijgen bij Den Dullaert of via. www.hulsterbuut.nl

(Bron: Provinciale Zeeuwse Courant)






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl