Het was ‘wir lache geblaoze’ op de Leur
  01-01-1900

Maandag 9 februari 2004 - LEUR - Het was zaterdagavond op de Leurse Mauwavond niet alleen voor het publiek de grote vraag wat de bedoeling was toen Lisette van Alphen in een strak pakje met een stola om haar hals het podium betrad. Ook de voorzitter van Leurse Leut, Jack Boeren, bekeek het lachend. Maar toen bleek opeens dat hij zelf de hoofdrol van de act moest spelen.

Lisette van Alphen was namelijk ‘Ellen Foley’ en die is vooral bekend van haar duet met de corpulente zanger Meat Loaf: Paradise By The Dashboardlight. Laat Jack Boeren nou ook redelijk uit de kluiten gewassen zijn. De carnavalsmuts ging dus af, het jasje uit, zijn strikje werd losgemaakt en hij kreeg een rode pruik op. Voila, de Leurse Meat Loaf kon er tegenaan. Niet gerepeteerd, maar Boeren liet zich niet kisten en zette samen met ‘Ellen Foley’ het Turfschip op zijn kop.

De Meat Loaf-act werd, vanwege het verrassingselement, alleen op zaterdag gedaan. Voor het overige waren de mauwavonden op vrijdag en zaterdag identiek.

Het motto ‘Tis wir lache geblaoze’ werd ruimschoots waargemaakt. De bijna vierhonderd bezoekers zagen vier mauwers en diverse andere acts. Groot succes hadden ex-prins John Huybregts en Arno van der Made met hun badkuiprace. Verkleed in een duikerspak scheurden ze in hun tot bobslee omgebouwde badkuip door Etten-Leur. Zonder woorden, maar met veelzeggende gebaren zetten ze het publiek naar hun hand.

Maar ook de als bevallige Tiroler meisjes uitgedoste Jacoca’s hadden succes. En hilarisch was de act waarbij de leden van de Raad van Elf een feestneus opkregen en als marionetten een dansje deden op een Efteling-deuntje.

Centraal stonden echter de vier mauwers. Omdat Klaoske (Peter Meesters) zich ziek had gemeld, was oudgediende Nolleke Turf (Arno Renne) bereid gevonden in te valen. Met amper twee dagen voorbereidingstijd kreeg hij het publiek toch moeiteloos aan het lachen. De grappen schudde hij moeiteloos uit zijn mouw, maar ook haakte hij in op de actualiteit. „Als je nu je auto in de parkeergarage zet om naar de Banakker te gaan, kun je net zo goed in de garage blijven om te zwemmen“, nam hij de lekkende parkeergarage op de korrel.

Keeke van Boven (Carla van Gils) kwam als poetsvrouw. Minder actueel maar met zeker zoveel humor vertelde ze onder meer over haar poetswerk bij een stokdove meneer. „Daar kun je alles tegen zeggen, want hij hoort toch niks. Zo was hij laatst even weg geweest. Ik zeg: „En lekker gezopen en naar de hoeren geweest. ‘Nee’, zegt-ie, ‘ik ben naar de stad geweest en heb een hoorapparaat gekocht’.“

Helemaal uit Zegge was Tinuske van de Beuken op komen draven. Ook bij hem weinig echte Etten-Leurse onderwerpen, maar wel veel grappen: „Ik zeg laatst tegen mijn vrouw dat het zo fijn is dat de lampen in de wc zijn vervangen. Zegt ze ‘Je bent zeker bezopen want je staat in de koelkast te pissen’.“

Het meeste succes had echter Mels Zelluf (Mels Hermus) die in zijn rol als bouwvakker veel over de groeistuipen van Etten-Leur mauwde. „We hebben bijna 40.000 inwoners. We krijgen straks een overbevolking, zeker nu ook in de crematoria sinds 1 januari een algeheel rookverbod geldt. Er mag dus niemand meer overlijden.“

Burgemeester Hans van Agt, zelf aanwezig, kreeg er van langs. „Die is een van zijn twee sleutels kwijt en is nu te lui om naar Etten te fietsten om er een bij te laten maken“, refeerde hij aan het besluit van Van Agt om voortaan nog maar één sleuteloverdracht te doen voor de twee carnavalsstichtingen.

Mels nam ook de landelijke politiek nog even mee. „We hebben hier al een straat vernoemd naar Rob Oudkerk, de Wipakker“, waarmee hij doelde op het bordeelbezoek van de opgestapte Amsterdamse wethouder.

Mels won zowel de jury- als de publieksprijs. De prijs voor de beste act ging naar het badkuipduo Huybregts/Van der Made.

(Bron: BN/DeStem)






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl