Huilen van het lachen bij Pierre Cnoops
  01-01-1900

Pierre Cnoops, gezegend met een warm zuidelijk accent en bijna zijn leven lang postbesteller in Maasbracht, is bijkans een legende als buutreedner. Het leverde hem zelfs de Gouden Narrenkop op, de hoogste onderscheiding in carnavalskringen. Zaterdagavond was hij de grote smaakmaker op het gala van de Oldenzaalse Thijdarren.

Hij reageert verrast op het bericht dat hij zich tijdens zijn optreden in ’t Buitenhuys deze avond zal richten tot de eerste Ethiopische hoogheid van Twente, opperdar Solomon van De Thijdarren. ‘Dan is die man supergeïntegreerd’, zegt Cnoops (64), met gevoel voor de actuele politieke discussie in dit land.

‘Maar zo heel bijzonder is het ook weer niet, want ik herinner mij nog een Chinese prins in Maasbracht. Die heeft zijn glas uiteindelijk wel uitgedronken, maar hij bakte er niet echt veel van.’

Pierre Cnoops, PTT-man in hart en nieren, liet zich onderweg naar Oldenzaal nog wel even informeren over wat er zoal speelt in de Boeskoolstad. ‘Ik kom hier graag, want het is buiten Brabant en Limburg toch een plaats met een heel mooie carnavalstraditie.’

Met zijn kenmerkende Limburgse tongval en zijn unieke gevoel voor humor is hij ook buiten de carnavalstijd zeer actief als professor aan de Narren-universiteit in Maastricht. Hij geeft er colleges en samen met collega-buutreedners steekt hij de draak met de politiek en alles wat de gewone man zoal bezighoudt. Pierre Cnoops kent Twente goed. Hij trad enkele malen op met de Wierdense Revue en de Glanerbrugger Muzikanten. Zijn zoon Jean-Pierre studeerde af aan het Twents Conservatorium. Komend jaar hoopt Cnoops het bereiken van de AOW-leeftijd te combineren met zijn 44-jarige jubileum als buutreedner.

Zaterdagavond mochten De Thijdarren zich verheugen op een Limburgse buut, zoals ze zelden boven de grote rivieren te horen zijn. Enkele van de bijna 400 bezoekers huilden hun zakdoek nat van het lachen. Onder andere burgemeester P. Cammaert (zelf in de zaal), gemeentesectretaris A.J. Van Oss en wethouder H. Pieper ontkwamen niet aan de spot van de niet te stuiten Cnoops.

Voor hem traden tal van andere artiesten voor het voetlicht. Zoals Peer uit Hardenberg, met een stichtelijke waarden- en normenbuut, de bigband Nixnötten uit Hengelo, het Gronauer Narrengilde en Annet Rothengatter die tussen haar Twentse liedjes door niet schroomde de aloude Zuiderzeeballade in Twents dialect de zaal in te zingen.

Marcel Snijders kon wel wedijveren met Pierre Cnoops waar het er om ging de zaal aan het lachen te krijgen. De schooldirecteur kwam met zijn oude Kadolsterbuut over de gemeenteambtenaar die afscheid neemt van een collega, maar uiteindelijk geen spaan van de man heel laat en veel liever zelf in de vut blijkt te gaan.

Een rock ’n roll act van dansschool Kolmschot, een kolderiek verhaal van Remi en Remia (Jan en Anita ten Bokum) en een actuele buut met liedjes over Oldenzaal van de Volle Venten (Martijn ten Broeke en Niek Schefer) stond vervolgens op het programma. Evenals optredens van de Muiters met het gravenpaar van De Markloawen en Alwie Kroeze met Tiroler liedjes en Twentse teksten.

Bijna evenveel bekijks als de artiesten trokken de camera- en geluidsvrouw van de NOS, die voor het programma Gewest de hele avond opperdar Solomon volgden. Het programma wordt 27 februari op televisie uitgezonden.

(Bron: De Twentsche Courant)





 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl