Frans Bevers Kletskampioen Groot Deurne
  25-11-2015
De Pottenbakkers hielden vrijdag 20 november het Kletskampioenschap van Groot Deurne in zaal De Metro in Zeilberg. “Het was een topavond”, beschrijft Rien van de Ven uit Zeilberg de avond. Zeven kletsers volgden elkaar in hoog tempo op in de ton. Een volle zaal publiek als jury wees Frans Bevers uit Oirschot aan als de 49ste Kletskampioen van Groot Deurne.

Vorst Berry van der Schaaf presenteerde het programma, dat muzikaal opgeluisterd werd door blaaskapel Kiekonsus uit Liessel. Arjan Compen uit Soerendonk beet het spits af in zijn creatie als A3 de Droomprins.
Jasper van Gerwen uit Hilvarenbeek trad op als Wilbert van Wijnhoven; een vrijgezel van midden veertig die nog bij zijn moeder woont. Om aan de vrouw te komen ging hij op jongerenreis naar Griekenland. Moeder ging mee. “We hebben twee weken lopen zoeken naar een dierenwinkel die ons vijfhonderd kakkerlakken kon verkopen: wij moesten de kamer achterlaten zoals we hem aangetroffen hadden.”
Peter van der Maas uit Hilvarenbeek legde als Pirke de Archeoloog een eeuwenoude, complete boerderij inclusief bewoners bloot, "maar achteraf bleek de werkelijkheid te zijn achterhaald door een droom."
Als laatste voor de pauze verscheen Rene van den Heuvel uit Brouwhuis in de ton. Hij was onlangs lid geworden van motorclub De Heaven Devils. Met goed gevonden woordspelingen en grappige anekdotes vertelde hij over zijn belevenissen achter de schermen bij de club, waar het een bende was. Ze hadden een benzinestation overvallen: “we reden het terrein op, gingen met z’n allen naar binnen om te betalen en reden weg zonder te tanken.”
Cees Coolen uit Tilburg bediende zich als tonprater met zijn act Kiske van veel woordgrappen en een droge, toegankelijke humor.

Visitekaartje
Het spreekwoord, hoe later op de avond hoe mooier het volk, bleek op deze avond van toepassing met Frans Bevers uit Oirschot als Ciske de Gemintewerker in de ton. Samen met zijn maten De Schele, De Kwartel en De Hakkel beleefde hij talloze avonturen. In zijn lunchtrommeltje heeft hij altijd een bruin, gekookt eitje; “anders weet ik niet waar ik gebleven ben met pellen.”
“Ja toemaar”, waren zijn stopwoorden zodra volgens hem de zaal hem niet meer kon volgen. Bevers gaf hiermee zijn visitekaartje af. Rob Scheepers als De ondernemer van het Jaar en Arjan Compen als A3 De Droomprins kregen de zaal minder goed mee.

Wisseltrofee
Frans Bevers kreeg de bij de titel Kletskampioen Groot Deurne behorende wisseltrofee uit handen van prins Werner I. Jasper van Gerwen werd tweede en Rene van den Heuvel eindigde op de derde plaats. Vrijdag 4 maart houden De Pottenbakkers een halfvasten tonpratersavond, eveneens in de Metro in Zeilberg.

(Bron: Weekblad voor Deurne)






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl