Finalisten “DE GOEIE TO(O)N” bekend!
  31-10-2014
Op vrijdag 24 oktober vond de tweede voorronde plaats van het Kletstoernooi “DE GOEIE TO(O)N”. Dit toernooi kent zijn vierde jaargang onder deze naam. Er stonden onervaren kletsers in de ton, maar er waren ook ervaren kletsers die hun nieuwste creatie gingen uitproberen. Tevens waren er diverse kletsers die nog nooit in Helmond hadden opgetreden. Alle kletsers waren het er na afloop over eens: “Wat was het geweldig om bij zo’n goed georganiseerd toernooi in de ton te mogen staan.” Ook het publiek was unaniem in haar oordeel: “Wat een prachtige avond, goede organisatie, juiste presentatie en een goed niveau aan kletsers”.
In een goed gevulde, maar bovenal prachtige Zaal Phileutonia kwamen maar liefst negen kletsers in de ton. Onder een strak geleide regie kregen alle kletsers de kans om in vijftien minuten het publiek en de vakjury ervan te overtuigen dat zij volgende week in de finale behoren te staan. Stuk voor stuk wisten ze het publiek te boeien. Het aanbod was echter zeer divers. Kapel “De Hoizeiers” zorgde er voor dat alle kletsers met goed gekozen muziek naar de ton werden begeleid.

Als eerste kletser verscheen Arian Compen als de A3, de droomprins in de ton. Hadden we vorige week nog bezoek van de moeder van onze prins Willem Alexander, nu kwam er toch een totaal ander type de ton in. Deze kletser uit Soerendonk wist het publiek te vermaken met zijn allernieuwste creatie. Hij had moeite om wakker te blijven, maar toch kwam hij maar eens kijken of er nog leuke vrijgezelle dames in de zaal waren, die voor zijn avances zouden vallen. Als tweede verscheen debutant Frank Backx als Sooike van Ostaayen. Het was al een wonder dat hij überhaupt in de ton kon staan, hij was zaterdag nog met een traumahelicopter naar het ziekenhuis vervoerd toen hij meende dat hij zelf een boom kon snoeien. Gelukkig was hij goed verzekerd! Deze sympathieke kletser die voor het eerst in Helmond optrad, verbeet de pijn, en maakte een geweldige indruk met zijn rappe Italiaanse tongval. Hij bakte ze bruin als pizzabakker! Hij had ook graag in Helmond een Italiaanse ijssalon willen openen. Vanaf deze plaats wensen wij Frank heel veel beterschap. Vervolgens liet Rob van Gestel als Giel Subtiel, het publiek horen wat hij allemaal heeft gedaan om flink in gewicht af te vallen. Rob was een echte debutant in een toernooi, hij had nog nooit eerder aan iets dergelijks meegedaan. Maar hiervan was totaal niets te merken, hij stond zijn mannetje met erg leuke woordspelingen. Sportief bleek hij vooral vanaf de bank te zijn met een goed glas bier in de hand. Als vierde kwam Jan Schellekens als Gildebroeder. Het was direct merkbaar dat Jan al meer dan vijfentwintig jaar ervaring heeft in de ton. Hij had een rol aangenomen die hem op het lijf geschreven was, hij was lid van het door hem zelf opgerichte gilde Bachus en Sint Lazarus. De vrolijkste groep mensen om mee om te gaan. En natuurlijk ook regelmatig een flinke pot bier mee te drinken. Als laatste voor de pauze kwam Sjors van der Aa als Hein Chagrijn in de ton. Het dreigde even niet echt leuk te worden. Maar hij wist al mopperend een leuk verhaal in elkaar te steken. Sjors had vorig jaar alle prijzen in Den Dungen gewonnen en ook deze zaal nam al snel zijn droge humor tot zich.

Na de pauze kwam Twan van Oers als, Ben Schorum, zijn opwachting maken. Deze kletser, met heel veel ervaring, heeft de smaak van het kletsen helemaal te pakken. Dat hij zich op de camping niet bij iedereen geliefd maakt, zal hem een zorg zijn. Hij deed er alles aan om iedereen tegen zich in het harnas te jagen, maar kon niet voorkomen dat het publiek toch op zijn hand was. Daarna kwam de enige vrouwelijke én Helmondse kletser in de ton. Irma Martens in haar creatie als Paragnoste. Met een geweldige mimiek wist zij het publiek te bespelen en ze stelde de nodige zaken aan de kaak.

Ook de actuele zaken uit Helmond werden door Irma zonder schroom aan het licht gesteld. Niemand in de zaal kon nog een geheim bewaren. Daarna kwam William Houbraken uit Bergeijk aan de beurt. Hij had zich gespecialiseerd in het detecteren van metalen. Met een kolderiek verhaal toverde hij de meest curieuze voorwerpen te voorschijn. Met zijn Bergeijks accent wist hij de zaal prima te amuseren. Als laatste kwam Hans Keeris, de nummer twee van de vorige editie, met zijn creatie Rob dun IJs op de bühne. In deze klets liet Hans horen dat het niet meevalt om als enige Brabantse Fries rayonhoofd de ijsdikte te bepalen. Gelukkig kon hij bij deze moeilijke taak zijn gezin inzetten. Hij wist het publiek heel goed te boeien en liet horen met deze klets zeker geen scheve schaats te rijden.

Het publiek koos als winnaar van de tweede voorronde Hans Keeris als Rob dun IJs uit Knegsel en had vorige week Boy Jansen als Beatrix met pensioen uit Budel-Schoot al als de winnaar van de eerste voorronde aangewezen, waardoor zij beiden rechtstreeks doorgaan naar de finale van 31 oktober. Het niveau van beide avonden was hoog zodat het voor de vakjury een moeilijke klus werd om te bepalen wie er door mocht gaan naar de finale. Uiteindelijk werden Wichard de Benis als Doewane uit Best, Jan Schellekens als Gildebroeder uit St. Michielsgestel, Jorlan Manders als Toontje uit de Mortel en Bart van Kerkhof als Aart Neut uw lachtherapeut uit Dongen als finalisten aangewezen.

Voor de muzikale klanken zal dan wederom kapel “De Hoizeiers” zorgen. De avond begint om 20.00 uur (de zaal gaat om 19.00 uur open) en zal geopend worden door de amusementsgroep KUUB, waarna de zes finalisten zullen gaan strijden om de wisseltrofee “DE GOEIE TO(O)N”. Daarnaast zal er voor de publiekswinnaar in de finale de “FRANS BRUGMANSPUBLIEKSPRIJS” te verdienen zijn. Bovendien verdienen er drie kletsers een wildcard voor de Keiekletsavonden om de Zilveren Narrenkap. Het zal een sportieve, maar uiterst amusante strijd op gaan leveren.





 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl