Herkomst 'carnaval inschieten' onduidelijk
  01-01-1900

De herkomst van de elf kanonschoten is bij niemand bekend. Laat staan dat iemand iets kan vertellen over de betekenis van deze carnavalstraditie, die veel verenigingen in Noord-Limburg in ere houden. De carnavalsverenigingen zelf hebben geen flauw idee. En naast carnavaloog Fransen moet ook carnavalsdeskundige K. Jansen het antwoord schuldig blijven.

De elfde van de elfde. Het is een soort nieuwjaarsdag voor carnavalsgekken. Vandaag gaat het 'vijfde' seizoen, dat van lol en plezier, officieel van start. Veel carnavalsverenigingen laten daarom elf kanonschoten horen. Volgens Th. Fransen, carnavaloog te Venlo, is het volstrekt onduidelijk waar de traditie van het 'carnaval inschieten' vandaan komt.Jansen heeft wel een vermoeden. ,,Ik denk dat het uit Duitsland is komen overwaaien'', zegt ze. Maar zeker weten doet ze dat ook niet. En dat, terwijl de Windjbuujels uit Reuver vanavond onder het motto 'Paaf Alaaf' hun carnavalsfeest inknallen. Ook bij D'n Oeles in Tegelen zijn ze vandaag met een kanon in de weer. Deze club schiet vanmiddag eerst het carnavalsfeest in voor de Tegelse ouderen van verzorgingshuizen Martinushof en Erkerkamp. Vanavond gaat de vereniging naar Steyl, om daar samen met de Samenwerkende Tegelse Vastelaovesverenigingen, de Kaetelaers, de Beerpiëp en de Boereraod nóg eens elf keer te 'pave'. De Worteleschrabbers, de Poerker en de Wortelepin schieten vanavond samen in Hout-Blerick en Gekke Maondigvereniging De Wuilus doet hetzelfde met Joekskapèl Nooit Toes op de Markt in Velden.

Volgens Jansen moet er allemaal misschien niet al te veel achter gezocht worden. ,,Wellicht wilde de vereniging die er ooit mee is begonnen gewoon een startschot geven'', stelt de deskundige. ,,Het openen van het carnavalsseizoen op 11 november is ook geen oude traditie. Het is iets dat in de jaren zestig van de vorige eeuw is ontstaan. In die tijd zijn veel carnavalsverenigingen opgericht en die clubs gingen op zoek naar een manier om het feest een begin en een einde te geven. Het werd waarschijnlijk 11 november vanwege het getal der gekken. Bovendien is dit ook de dag van Sint Maarten, van oudsher een dag waarop de pachtgelden betaald werden. Als de pacht was betaald, trok iedereen naar het café. Vandaar dat 11 november altijd al een gezellige uitgaansdag is geweest.''

Collega-carnavaloog Fransen: ,,Misschien zit er in het onderwerp 'de herkomst van het carnaval inschieten' een mooi onderzoek voor een student. Ik kan nu alleen maar speculeren. Ik denk dat het uit Maastricht komt, waar de Tempeleers al voor de Tweede Wereldoorlog op carnavalszondag elf kanonschoten lieten knallen. Dat hebben ze mogelijk hier in het noorden overgenomen.'' Fransen denkt aan een tweede mogelijkheid: ,,Elf november is voor carnavalsvierders de start van het nieuwe carnavalsjaar. Misschien zijn de knallen te vergelijken met het geknal van vuurwerk met oud en nieuw.''

Nieuwjaarsknallen, 'jatwerk' van Duitse of Maastrichtse carnavalsverenigingen of gewoon een startschot; als alle Venlose carnavalsverenigingen vanavond in al hun pracht en praal voor het stadhuis staan, terwijl hoogwaardigheidsbekleders van de Venlose carnavalswereld elf schoten lossen, maakt het eigenlijk niet zo veel uit. Het is de gezelligheid die telt. En die komt vanzelf wel, als de traditionele, gezongen buut, waarin het wel en wee van Venlo en de Venlonaren op de hak worden genomen, ten gehore wordt gebracht. Of later, tijdens het grote feest dat vanavond in de Maaspoort zal losbarsten. Tegelijkertijd vieren de Dörper Kuus in Helden vanavond op hun eigen manier de opening van het carnaval. Hier zullen slechts drie kanonschoten door het schuttersgilde worden afgevuurd.

De oud-prins van D'n Hab uit Maasbree zal vandaag een boom planten op 't Kennedyplein. Een evenement dat eveneens gepaard gaat met kanonschoten. In Meijel moeten de carnavalsgekken nog tot zaterdag wachten als ze het openingsbal en de elf schoten van dit seizoen willen meemaken. De Kieveloeët heeft er immers een traditie gemaakt om het seizoen op de eerste zaterdag na 11 november te openen, omdat de dag zelf meestal midden in de werkweek valt. En zo knalt iedere vereniging op een eigen manier de vastelaovend in. Zonder eigenlijk te weten waarom.

(Bron: Dagblad De Limburger)






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl