Finalisten Zilveren Narrenkap 2012
  03-02-2012

Na afloop van de derde Keijebijters kletsavond zijn zaterdagavond de vier finalisten voor de Grand Finale du Keieklets bekend gemaakt. Zaterdag 4 februari zullen in de ton twee veelvoudig winnaars staan van de Zilveren Narrenkap en het Brabants kampioenschap. Andy Marcelissen uit Raamsdonkveer en Jan Strik uit Someren, zullen wederom een poging doen om de titel van opperkletsmajoor binnen te halen. Zij zullen stevige concurrentie gaan ondervinden van de Udense Kitty Goverde en Rob van Elst uit Groesbeek.

Kitty behaalde eerder deze maand de tweede en publieksprijs bij de Brabantse kampioenschappen in Valkenswaard. Op zich al een hele prestatie tussen al die mannelijke collega’s en pas sinds 2006 in de ton actief. Voor Rob van Elst betekent de plaatsing dat hij weer een stapje hoger is gekomen, nadat hij in 2009 en 2010 de winnaar was van het Keijebijters talentenkletstoernooi. Helaas voor Harry Hens uit Waalwijk kan hij de vorig jaar veroverde Zilveren Narrenkap niet verdedigen. Evenals zeven andere collega’s kwam hij dit keer niet verder dan de voorronde.

Zaal Traverse in Helmond was zaterdagavond weer tot de nok gevuld met liefhebbers van de gulle lach en amusement. Zij werden niet teleurgesteld, want ook dit keer was het gebodene van kwalitatief zeer hoog niveau. Nadat ‘Moi Gewist’ de carnavalschlager 2012 weer ten gehore had gebracht was het de beurt aan Dirk Kouwenberg uit Rosmalen om als eerste in de ton te verschijnen. Hij verhaalde publiek over het Leidse studentenleven en het studentenhuis waar hij met nog twee andere Brabantse studenten tussen de ‘kaljakkers’ woonde. Dat studenten goed kunnen drinken is bekend. Dit werd door Dirk ter plekke nog even gedemonstreerd. In het Leidse is hij volgens zijn zeggen ook bekend als de Lord van de Strings. Het publiek werd al direkt in de goede stemming gebracht en zij beloonde Dirk met de woorden ‘wat een spreker is die man’.

Ad Vermeulen uit Chaam had er met ‘de ware Jacoba’ iets meer moeite mee, maar hij leek duidelijk ontspannener te zijn dan bij de laatste Brabantse kampioenschappen. Zijn verhaal kende te weinig uitschieters om het publiek echt te boeien. Wel stak hij Helmonds burgervader Fons Jacobs nog even een hart onder de riem. Fons is dit jaar ingelijfd bij Hofkapel de Klinkers als bekkenist. Volgens Ad zou dat het enige muziekinstrument zijn waarop je niet vals kunt spelen.

Als derde kletser probeerde Erik Mulder uit Maarheeze het publiek en de jury voor zich te winnen in de rol van Harrie de hartpatiënt. Dit ging wat moeizaam en ook leek hij even zijn tekst kwijt te zijn. Hij corrigeerde dit keurig door te verwijzen naar de medicijnen als de oorzaak. Verder had het weinig gescheeld of hij was met ton en al vanaf het podium de zaal ingerold. Ook dit zou volgens hem bij de act horen.

De allerlaatste kletser van de avond en het hele toernooi was Jan Strik uit Someren. Jan is echt een oude rot in het vak en het meest bekend om zijn ‘stil is’ en het sprookje van ‘Sneeuwwitje’, dat verteld werd door zijn dyslectische moeder. Na enkele jaren afwezigheid heeft hij toch weer een nieuwe start gemaakt. Dit keer in de rol van huisman. Gerijpt na 75 levensjaren kan hij het wel en wee van de maatschappij belichten. Niet alle grappen waar even orgineel, maar Jan weet ze toch aardig voor de zaal op te poetsen. Hij kon het niet laten om ook de Hellemonders er even door te nemen met zijn uitspraak dat uitzendbureaus van oorsprong een Helmondse vinding zijn. Ze zoeken namelijk werk voor anderen.

Ook van hoogstaande kwaliteit en amusementswaarde waren de drie amusentsgroepen van de avond. Met name KUUB en vooral ook Stenzil, Kivits & Menders blonken uit in perfectie. KUUB had ook nu weer leuke meezingers en pakkende teksten. Zo werd ar een ode aan de vrouw gegeven als ook een voor de scheidend burgemeester met ‘Houdoe Fons’. De act van Stenzil, Kivits & Menders, gestoeld op klassieke muziek stukken en uitgedost en acterend als klassieke musici, maakte het publiek echt los. Hilarsich van inhoud en zelfs het toveren van rook en vuur veroorzaakten een laaiend enthousiasme. Uit Asten was de amusementsgroep Neef & Nicht overgekomen om Helmond even bij te spijkeren op het gebied van de sociale media en de laatste technologsche snufjes op het gebied van IT. Ze werden blijkbaar ondersteund door een grote supportschare uit Asten. Hun vrees is dat in de toekomst het publiek voor het toernooi niet meer lijfelijk in de zaal zal zitten, maar dat ze vervangen worden door webcams die het publiek thuis op de bank laat genieten met een zak chips in de hand.



Grand Finale du Keieklets

Het programma voor zaterdag 4 februari bestaat uit de kletsers en amusenentsgroepen: Schlager Moi Gewist, Rob van Elst, Kuub, Andy Marcelissen, Neef & Nicht, Kitty Goverde, Timper, Jan Strik en de Hofkapel de KlinkersTableau de la troupe. Zij zullen de eer hebben om komende zaterdag weer op te mogen treden tijdens de Grand Finale du Keieklets. Er bestaat geen twijfel over dat men ook hier kan putten uit een kwalitatief hoog aanbod.



Bron: Mierlose krant





 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl