Ad Vermeulen winnaar "DE GOEIE TO(O)N"
  01-11-2011
In een overvolle, kolkende zaal Phileutonia vond vrijdag 28 oktober de finale plaats van het Kletstoernooi “DE GOEIE TO(O)N”. Het toernooi blonk uit door het hoge niveau van de kletsers. Vanuit de twee voorronden, waar maar liefst achttien kletsers aan meededen, hadden zich zes kletsers gekwalificeerd voor de finale. Het toernooi is bedoeld om onbekend talent een kans te geven of ervaren kletsers de gelegenheid te geven om hun nieuwe creatie te try-outen. Deze diversiteit, maar ook het bijzonder hoge niveau, maakte het voor de jury niet gemakkelijk om te jureren. Er waren diverse kletsers die hun primeur hadden om in Helmond op te treden. Voor het Helmondse publiek was het fijn om te ervaren dat er op kletsgebied nog heel veel talent rondloopt. De organisatie kan dan ook terugkijken op een fantastisch evenement waarbij het publiek als grootste winnaar huiswaarts keerde.

Om de kletsers niet in een koude zaal te laten starten was de amusementsgroep Striepke Veur uitgenodigd om de zaal op te “warmen”. En dat is aan deze Helmondse groep wel toevertrouwd. Zij speelde direct in op de actualiteit en wisten met hun improvisatievermogen geweldig in te spelen op de zaal. Met hun kwalitatief hoogstaande liedjes lieten zij het publiek genieten. De stemming zat er direct goed in.

Door loting was bepaald dat als eerste Jan Schellekens als Zwerver, vrouwloos, dakloos, werkloos het spits mocht afbijten. Als winnaar van de publieksprijs uit de tweede voorronde wist hij het publiek direct voor zich te winnen. Hij kwam met een simpele en adequate oplossing voor hoge ziektecijfers: als werken gezond is zouden zieke mensen dit maar moeten doen. Zodat hij als zwerver, met heel korte werkdagen, van alle andere mooie dingen van het leven kan genieten. Het zal duidelijk zijn dat Jan met zulke sterke teksten als kletser in ieder geval niet lang werkloos zal blijven. Als tweede verscheen Twan van Oers als Hans Hakkelaars in de ton. Al stotterend nam hij ruim de tijd voor zijn klets, waar hij de bezoekers keer op keer mee aan het lachen kreeg. Geweldig om te zien dat iemand zo lang en zo goed in zijn rol blijft. Zijn logopediste zal trots op hem zijn! Als laatste voor de pauze kwam Frans van Zeeland zijn allernieuwste klets, in de creatie van Achmed Klaas, brengen. Met deze klets had hij in de eerste voorronde de publieksprijs veroverd. Deze alternatieve Sint liet, mede door zijn taalgebruik, het ene na het andere lachsalvo uit de zaal opklinken. Achmed Klaas liet horen hoe je een typisch Nederlands cultureel feest op een alternatieve wijze kunt verpakken. Dit zal de integratie enkel maar bevorderen! Na de pauze mocht Dirk Kouwenberg komen vertellen hoe hij in Leiden als een echte student van het leven genoot. Hij nam ons mee binnen de diverse opleidingen van de universiteit, maar zorgde er wel voor dat hij overal zijn meter bier bij de hand had. Zo kan de studiefinanciering ook gebruikt worden! Uiteraard maakte hij van het juiste vervoermiddel gebruik, namelijk de trein. Want dan kun je gewoon blijven doordrinken en krijg je een plaszak. Dirk zou gemakkelijk met deze klets mee kunnen doen aan het Leids Cabaret Festival. Als vijfde kletser kwam Ad Vermeulen met zijn creatie op zoek naar de ware Jacoba op de bühne. Met zijn gortdroge teksten doorspekt met een bijzonder hoog humorgehalte liet hij bij menig bezoeker de tranen over de wangen biggelen. Hij kwam eens kijken of er misschien in Helmond nog een geschikte huwelijkskandidaat te vinden was. Uiteindelijk kon hem die vrouw gestolen worden, als zijn bromfiets er nog maar stond! Als laatste kwam er een prachtige verschijning in de ton. Uit de Efteling ontsnapt, toverde, Christel van den Dungen als Tooke de Toverfee, in een prachtige creatie een betoverende klets tevoorschijn, met een bijzonder mooie verhaallijn. Zij stond als enige vrouw in het toernooi en ook in de finale op een waardige manier haar mannetje.

Tijdens het juryberaad liet de Helmondse kapel “De Hoizeiers” het publiek genieten van gezellige muziek en wisten zij de stemming tot ongekende hoogte te laten stijgen. Het publiek was het er al snel over eens dat de jury het niet gemakkelijk had. Het is natuurlijk ook niet eenvoudig om de diversiteit aan deelnemers te beoordelen. Daarom stond het eigenlijk op voorhand al vast dat er geen verliezers zouden zijn, maar enkel winnaars. De grootste winnaar van de avond werd het publiek, want zij werden door alle zes de finalisten op een prachtige klets getrakteerd.

Dat alle deelnemers graag “DE GOEIE TO(O)N” wilden winnen was van hun gezichten af te lezen toen zij onder de opzwepende klanken van de kapel gezamenlijk naar het podium kwamen. Deze speciaal ontworpen wisseltrofee werd uitgereikt door Sander van der Lande, voorzitter van Phileutonia. Het is een werkelijk prachtige creatie, waarin de eigenheden van het Kletstoernooi op een vakkundige wijze verwerkt zijn. Tot winnaar van het toernooi werd Ad Vermeulen uitgeroepen. Hij nam de staande ovatie en de felicitaties van de collega kletsers en publiek met gepaste trots in ontvangst. Als tweede eindigde Frans van Zeeland en de derde plaats viel in handen van Dirk Kouwenberg.

De “FRANS BRUGMANSPUBLIEKSPRIJS” werd in ontvangst genomen door Frans van Zeeland. Het publiek vond het erg moeilijk om een winnaar aan te wijzen, want alle kletsers vergaarden veel punten bij het publiek. Je hoorde uit veel monden: “Wie moet ik nou toch aanwijzen, het zijn voor mij allemaal winnaars”.

De twee wildcards voor het toernooi van de Keiekletsavonden om de Zilveren Narrenkap werden gewonnen door Frans van Zeeland en Dirk Kouwenberg.

Unaniem waren de kletsers het er over eens dat het voor hen prachtig was om in zo’n zaal voor dit geweldige publiek op te mogen treden.

De organisatie kan dan ook terugkijken op een prachtig evenement en de data zijn voor volgend jaar al bekend, namelijk 12, 19 en 26 oktober. Het toernooi zal jaarlijks plaatsvinden op de laatste drie vrijdagen van oktober. De organisatie hoopt dan ook dat volgend jaar weer veel kletsers zich zullen inschrijven. Onbekende, pas beginnende, jonge kletsers die hun klets laten horen, maar ook ervaren kletsers die hun nieuwste klets gaan uitproberen. Ad zal dan zijn wisseltrofee komen inleveren en een mooie replica ontvangen, maar mag tot aan dat moment aan al zijn vrienden, bekenden en collega kletsers de mooie trofee “DE GOEIE TO(O)N” vol trots laten zien.





 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl