‘Wie zwamt er dit jaar in de ton?’
  06-11-2008

Op zaterdag 14 februari 2009 wordt alweer voor de 17e keer het Buutreedners concours van Flevoland, onder de naam Gezwam rond de Dam, georganiseerd door Carnavalsvereniging ‘De Zotte Leeuwkes’ uit Kraggenburg. Deze avond staat in het teken van buutreednen en dat wordt gedaan door echte buutreedners, ook wel zwammers genoemd.

Aan de zwammers de zware taak om de Flevozwammer 2008 en publiekswinaar, Tom van Baars alias ‘Roestige Rinus’ uit Bant, te verslaan. Een nobele eer om in 2009 te winnen, het jaar waarin Kraggenburg haar 60-jarige jubileum viert.

Buutreednen is het op de hak nemen van bekende personen, vooraanstaande personen of onbekende bekende. Ook leuke voorvallen, gebeurtenissen komen volop aan de orde en worden op een komische manier aan de zaal toevertrouwd. Het Gezwam rond de Dam is het evenement van formaat geworden met rond de 600 bezoekers uit de regio.

De buut wordt meestal vertaald door een bijzonder typetje, die staande in een ton het publiek in de zaal aan zich probeert te binden. Gedurende 10 minuten is aan de zwammer de zware taak om publiek en jury humoristisch te boeien. Hij/zij wordt muzikaal ondersteund door niemand minder dan de Putkapel.. Dit alles wordt beoordeeld door een vakjury van 5 personen die wonen en werken in Flevoland, dus op de hoogte zijn van de Flevolandse bekenden of gebeurtenissen. Tevens kan het publiek middels stembiljetten hun winnaar kiezen voor de publieksprijs.

Elke Flevolander kan zich opgeven om deze uitdaging aan te gaan. Humor en goede verbale kwaliteiten zijn hiervoor goede eigenschappen om een enthousiaste zaal van 600 mensen te boeien. Met deelname ding je mee naar de eerbare titel van Beste Flevozwammer 2009.

Een ieder kan zich aanmelden voor 15 december 2008 bij Arno Matthijssen tel. 0527-252784 / 06-12071601 of Frans van Egmond tel: 06-53367196. Mocht u meer informatie willen dan kunt u uiteraard ook contact op nemen met bovenstaande contactpersonen.

website: http://zotteleeuwkes.kraggenb.info






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl