Praatjes makers in de ton
  29-02-2008

TONPRATERSGALA KOMT NAAR DEN BOSCH

Of ze de leukste thuis zijn, dat proberen ze na bijna dertig jaar tonpraten maar niet meer uit. En liever ook niet bij familiejubilea: “Ik heb unne grote familie. Dan ben ik altijd aan de beurt.” lacht Cees Coolen. Meteen voor publiek met een nieuwe ‘buut’. Afgeleid van het buutreednen in Limburg oftewel tonpraten in Brabant. “Paar keer try out, en dan maar schaven. Je weet het snel genoeg. Als na de vierde keer nog niet gelachen wordt, dan moet het eruit.” Waar een cabaretier de grap zo expliciet mogelijk lanceert, verstaan de tonpraters de kunst om zonder te kwetsen een geintje toch zo scherp mogelijk te presenteren. “We zeggen het niet zelf met zoveel woorden, maar laten de mensen het zelf denken!

 Voor grof taalgebruik krijg je onherroepelijk strafpunten.” zegt Ton Hendrickx , al meer dan vijfentwintig jaar tonprater van Ulicoten tot Zwolle! Samen met Cees Coolen, ook sinds de jaren tachtig in de ton, besloot hij drie jaar terug tot tonpraten met een missie! “Waar het tonpraten verdwenen was, en waar nog nooit een tonpratersgala was, hebben wij geprobeerd iets van de grond te krijgen.” En met succes. Nu al vijftig voorstellingen per seizoen. “Drie jaar terug in de Druiventros voor 75 man publiek. Dit jaar drie dagdelen een uitverkochte zaal van 450 stoelen. In de pauze worden de kaarten voor het jaar erop verkocht. Binnen een kwartier weg!”

Deels zit het geheim in de algemeenheid van de ‘buutjes’. “Soms verdween het tonpraten omdat het teveel op de man gespeeld werd. Een bakker, groenteboer of clubke dat werd afgezeken, daar kreeg men commentaar op. Dat doen wij dus niet! Zo nu en dan een actualiteitje, maar verder zit de humor in de typetjes.” Zo staan ze, met een twaalftal tonpraters, inmiddels op tien locaties in de regio Tilburg. In Eindhoven hetzelfde verhaal. Maar in Den Bosch was nog nooit ook maar één tonprater op bezoek geweest. Maar sinds de Boerenkroonkapel in Alem de muzikale omlijsting bij het tonpraters gala aldaar verzorgde, was ook Bosschenaar Paul van den Hout overtuigd van dezelfde missie. “Ik heb zo vreselijk gelachen. Dat moeten we hier ook hebben!” 

Beide Tonpraters beschikken over zo’n twaalf tot vijftien ‘buutjes’, opgehangen aan net zoveel personages. Cees Coolen heeft de Kiske’s: oa Kiske de fluit (een muzikant), Kiske d’n herdershond (pastoor). Henrickx speelt met Lotus Ling de Chinees, de Tontje de Jager, gekke Toontje de psychiatrisch patiënt.  “En altijd een kladblokske, of papierke onder het bed om nieuwe ingevingen op te schrijven.”, zegt Henrickx.. De kracht van Coolen schuilt in de woordspelingen. En daarnaast natuurlijk de mimiek en de timing! “Daar draait het allemaal om. Even de tijd geven om bij te komen! Er valt wel eens iemand van de stoel, en nog vaker wordt in de broek geplast van het lachen.”

DEELNEMERS AAN HET GALA:
PETER V D MAAS ,TON HENDRICKX ,CEES COOLEN,HENK V D HEIJDEN, ALEX WINTERMANS EN AD VERMEULEN

Eerste Tonpratersgala De Stolp te ’s Hertogenbosch. Zondagmiddag 2 maart. Wijkcentrum De Stop Rijnsstraat 497. Aanvang 14.00 uur. Kaarten in voorverkoop 6 euro, aan de zaal 7,50 Meer info http://www.tonpraten.nl/agenda/agenda_select.php?id=1342 of 06 54 38 88 14

(Bron: de Weekkrant)






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl