Hoever kan een buutreedner gaan?
  19-01-2007

In de Gelderlander van woensdag 17 januari een artikel over twee buutreedners die volgens het bestuur van de organiserende vereniging te ver zijn gegaan. Lees het artikel en discusseer mee door onder het artikel te klikken op "Reageer op dit artikel"!

Carnavalisten vermijden seksistische mop in buut

Frans Spruijt en John Willemse zijn in hun buut op de pronkzitting te ver gegaan, zegt het bestuur van De Deurdouwers uit Herveld. Dat vindt de tekst van de twee te platvloers. Hoe ver kan een buutreedner eigenlijk gaan?

Buutreedner Theo Reijmers van carnavalsvereniging De Kraonige Zwaone uit Huissen was zelf enkele jaren terug het middelpunt van een buutrel. Oud-burgemeester Rob Persoon van Lingewaard voelde zich gekwetst en deed Reijmers in de ban. Reijmers nu:

„Over seksueel getinte opmerkingen kun je verschillend denken. In Huissen gaan zulke teksten te ver. Wij willen de kwaliteit van de pronkzitting hoog houden. Daarom willen we geen platvloerse buuts. Als het bij een club wel gebeurt, moet het bestuur de vinger aan de pols houden. Als je naar de maatschappij van 2007 kijkt, zijn platvloerse teksten heel gewoon. Zeker als je hoort wat er op televisie voorbij komt. Ik zou teksten zoals die in Herveld gehoord zijn, nooit gebruikt hebben“

Wim Schouten was 35 jaar buutreedner bij ’t Blauwe Striekske uit Valburg:

„Seksistische opmerkingen horen niet in een buut. Personen kwetsen mag evenmin. Ik kan me van vroeger herinneren dat onze president iemand van het podium verwijderde omdat de tekst niet door de beugel kon. Je kunt ook op een leuke manier iets vertellen.“

Els Kuster treedt al jaren op bij De Gentenarren in Gendt:

„Te schuine moppen moet je niet vertellen. Ik doe het niet en ik ben echt niet kinderachtig. Ik zal nooit te ver gaan. Je moet als buutreedner bovendien oppassen dat je mensen niet beschadigt. Zo heb ik dit jaar een gedeelte van de tekst geschrapt uit angst om mensen te kwetsen.“

Vincent Marcelis, buutreedner Zet ’m Op uit Elst:

„Het is moeilijk aan te geven waar de grenzen liggen. Ik zoek het randje niet op. Je moet geen mensen kwetsen. Ik houd evenmin van platvloerse teksten. Als het een paar schuine moppen in het hele programma zijn, moet dat misschien kunnen. Ik zal het zeker niet doen.“

Walter Janssen, president van De Wielewoalers en tekstschrijver:

„Je gaat te ver als je mensen kwetst. Dat kan niet tijdens het carnaval dat juist het feest van verbroedering is. Een schuine mop moet kunnen als de clou maar duidelijk maakt dat je iets anders bedoelt. Een of twee schuine moppen zijn in orde. Bij zes of zeven loop je het risico dat de mensen het niet accepteren. Ik zal dergelijke teksten nooit schrijven. Het is wel sneu voor de club uit Herveld, die heel hard werkt en dan zo in het nieuws komt.“

(Bron: De Gelderlander)

Discussieer mee en klik op "Reageer op dit artikel"!






 
     

 


Jan Reinders Buggenum 30 Nov 1999
Om te kunnen oordelen over of hetgeen in Herveld gebeurd is te ver gaat zou ik "de teksten" gehoord of gelezen moeten hebben.
Zelf heb ik van een journalist ooit hevige kritiek gehad in "De Limburger" over enkele pikante moppen/uitspraken tijdens een buut in de voorronden van de Limburgse kampioenschappen. Zelf had ik toen het idee, dat het "een op de man spelen" van de journalist was.
Enkele finale-deelnemers hadden volgens mij minstens zo pikante uitspraken, maar dat werd niet gememoreerd.
Een paar schuine/pikante grappen/ moppen moet kunnen zolang het maar niet ordinair en/of op de man gespeeld is.
Probleem hierbij is wel dat de een de drempel laag en de ander hoog heeft liggen in de beleving van wat "schuin" en "niet schuin" is.
Ook dit is weer een erg rekbaar en betrekkelijk begrip.
Ook heb ik de indruk, dat de Brabanders in hun buuts "wat platter/gewaagder" mogen zijn dan de Limburgers, als het betreft het buutten om een kampioenschap.
Maar nogmaals laat de teksten eens horen of zien dan kan men een gefundeerder oordeel geven.

 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl