Pierre van Helden Zuid-Nederlands kampioen!
  19-03-2006

In Wanroij is zaterdag Pierre van Helden uit Melderslo Zuid-Nederlands kampioen buutreednen geworden. De titel ging hiermee net als vorig jaar naar Limburg. Rob Scheepers uit Heeze werd tweede. Ook de derde en vierde plaats waren voor Brabant, met Maarten van Brug en Robert van Lamoen..

Ook dit jaar stond er weer een enorm sterk deelnemersveld met de toppers uit Limburg en Brabant. Will Knapen, buuttekampioen van 2005, opende het bal met zijn creatie "Ut aes nees duudelik". Wat er niet duidelijk is? Dat er bijvoorbeeld een ooievaar bij de buren in de tuin staat met een bordje "Merel" om zijn nek.

Ton Donders was darter en in die hoedanigheid op bezoek bij "Barney". Die had hij gevonden door in het telefoonboek bij de F van Flinstones te keken. Toen hij aanbelde deed Barney's pa de deur open: "Dart Vader". Het verbaasde hem ook niets dat de kippen in de tuin echte Barnevelders waren.

Als eerste Brabander kwam Opperkletsmajoor Rob Scheepers als Jimmy Calypso in de ton. Hij heeft ook na het winnen van de titel bij de Keiebijters nog volop gesleuteld aan zijn buut. Zo vertelde hij dat "hullie Prescilla" elke dag na afloop van de kermis de stad in ging om alles te kopen wat los en vat zit. Dat moest ze van de boekhouder, die had namelijk gezegd: "Ge moet elken dag de kas opmaken".

Koen Verstappen is voor zover bekend de enige buutreedner die zowel meerdere keren in de finale van het Brabants Kampioenschap als in de finale van het Limburgs Buuttekampioenschap heeft gestaan. Zaterdag kwam hij uit voor Limburg als D'n Dokter. "Een patiënt van mij is abrupt gestopt mee drinken sinds ie zijn schoonmoeder dubbel heeft gezien!".

Na de pauze was Brabants Kampioen Robert van Lamoen aan bod. Hij bracht niet zijn kampioensbuut van dit jaar als skiër, omdat het publiek anders twee dezelfde soort verhalen kreeg voorgeschoteld. Ook Pierre van Helden heeft namelijk dit type. Maar zijn buut als scheidsrechter bleek achteraf dus ook goed voor het podium. "Ik zeg tegen die gast met die witte voetbalschoenen, gij bent zeker de vedette van het elftal? Nee, zegt ie, ik ben de stukadoor." 

De winnaar van de avond bracht met verve zijn buut "Jaerke Giet vur d'n ierste kier skieje". Een vermakelijk verhaal over een stuntelige wintersporter die alleen op de weg ernaartoe in de problemen komt. Want met de winterbanden, die hij "op" de auto had moeten zetten, op dak rijdt hij ondersteboven naar Oostenrijk. "Mijn TomTom was nu een MotMot! Als hij rechts zei, dan moest ik naar links."

Maarten van Brug was Grappoloog en vertelde in die hoedanigheid welke soort humor je allemaal hebt. Woordspelingen, leedvermaak, kinderhumor, het kwam allemaal uitgebreid aan bod. Eén van de vele woordspelingen: "André HaZES is teruggekomen op aarde als vogelgriep hè? Ja, H5 en 1 ...".

Hans Eijkemans bracht, op zoek naar een hobby, op zijn werk al de meeste tijd door met kaarten, daarom werken ze bij de gemeente ook allemaal in groepjes van vier. Hij vertelde ook het kortste sprookje aller tijden: "Wil je met me trouwen, vroeg de jongen aan het meisje. Nee! En de jongen leefde nog lang ...."

Acht tonpraters/buutreedners dus in een uitverkochte zaal van het "Wapen van Wanroij". De enthousiaste zaal was goed opgewarmd door het interactieve optreden van de Tilburgse Penthouse Boys. Met leuke liedjes die zij samen met het publiek maakten zat de sfeer er meteen goed in. Als afsluiter trad Duo Uut Geslaope op, die onder andere opteerden voor een "werkvrije rookplek". Ook zij kregen de zaal, in afwachting van de uitslag, goed mee.

Na afloop werd ook de uitslag van de publieksjury bekend gemaakt. Ook deze ging naar Pierre van Helden. De hoofdprijs dus naar Limburg, de overige prijzen naar Brabant, een mooie verdeling.

Feliciteer Pierre van Helden met het winnen van het Zuid-Nederlands Kampioenschap in zijn persoonlijke gastenboek!

Feliciteer Rob Scheepers met zijn tweede plaats

Felicitaties voor Maarten van Brug met de derde plek

Gelukwensen voor Robert van Lamoen met de vierde plaats

(Redactie: Excuses, de plaatsen 3 en 4 waren omgewisseld, hierboven staat nu de correcte uitslag)






 
     

 


De Scheids Zummere 30 Nov 1999
Jongens, Maarten is toch echt 3e geworden en ik 4e! Doe er je voordeel mee.
Groeten Robert

 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl