Cabaret en tonpraote in bijna tropische Wilhelminazaal
  01-01-1900

In Zaal Wilhelmina werd zaterdagavond de eerste editie gehouden van Lekker lache in Groesbeek, een avondvullend programma waarbij het beste in cabaret en conference in dialect werd gepresenteerd.

Rob van Elst is al in pyjama. Slim, want het is bloedheet in Zaal Wilhelmina. Met een infuus in de arm mag hij de eerste editie van Lekker lache in Groesbeek openen en hij doet dat prima. De goedbedoelde grofheid die hij bij zijn buuts nogal eens ten beste geeft, laat hij dit keer achterwege. Met scherp gevoel voor zelfspot en timing heeft hij de lachers op z’n hand en leidt hij het publiek langs komische situaties in de medische wereld.

Natuurlijk speelt de bekende buutredner hier een thuiswedstrijd. Het overwegend vijftig- plus publiek aan de houten tafels omarmt hem graag, ook al weet iedereen dat dit fysiek met Dik dun Unmundige een opgave is. Voor de andere conferences is het dialect af en toe een probleem. Er wordt soms een wat krakkemikkig omzetting gemaakt naar het Nederlands of het dialect is moeilijk verstaanbaar zoals bij de Tilburgse Harry Hens die in de persoon van Joepie S. qua helderheid beter uit de verf had kunnen komen.

De avond is een lange zit. Van het publiek wordt tot half één flink wat concentratie geëist ook al is in de programmering de avond goed afgewisseld met ook muzikaal cabaret. Er zijn veel clichés te horen ( de paus, Maxima, seks, dikke echtgenotes) en op het podium laten de vrouwen het weer afweten. Ook het niveau verschilt. Ondanks goede samenzang is er soms wat rommelig Snip en Snap revue ( de Geraniejums uit Tegelen) tot fraai cabaret. Buiten Cees Verhulst is Frank Schrijen hiervan een voorbeeld. De solist uit Boxmeer drinkt zich eerst wat moed in.

Schiet voor zijn opkomst nog netjes Rob van Elst aan of hij diens imposante postuur in zijn conference mag exploiteren. Dat mag van Rob. De plankenkoorts vervliegt als Schrijer het podium beklimt. Zijn hilarische conference als schriele beschonken echtgenoot staat qua opbouw, mimiek en herhaling van zinnen als een huis. Veel applaus oogst ook het overtuigende optreden van de Noot uit Vlierden. De vier mannen hebben vaart en laten professioneel cabaret zien. Sterke teksten, schitterende samenzang en talent tot het bespelen van publiek. Dat publiek zich graag laat bespelen blijkt ook in zaal Wilhelmina. Daar staat iedereen rond middennacht wijdbeens pony te rijden. Kontje naar achteren… en handen aan de leidsels.

(Bron: De Gelderlander)






 
     

 


Edgar Spreeuwenberg 30 Nov 1999
Beste Pieter,

helaas niets over de twopetjes die ook in Groesbeek hebben opgetreden en naar mijn mening met succes, helaas staat hierover niets in het nieuwsartikel.

jammer........

groetjes,

Edgar Spreeuwenberg
de twopetjes

 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl