Braaf concours van carnavalsclub
  01-01-1900
Carnavalsvereniging De Keuters uit Hooglanderveen hield vrijdag- en zaterdagavond haar 28e buutreednersconcours met als inzet de Zilveren Ton. Waar buutreedners in de 'echte' carnavalsstreken beneden de grote rivieren de plaatselijke politiek op de hak nemen, wordt in Hooglanderveen vooral gelachen om heel algemene grapjes en mopjes.

Een goede ‘carnavalsbuut’ bestaat volgens een zuiderling uit een aaneenschakeling van kritische grappen aan het adres van lokale bobo’s en hun miskleunen van het afgelopen jaar.

Zoals een minister het zich niet kon veroorloven niet genoemd te worden in de oudejaarsconference van Wim Kan, zo hoor je als wethouder, burgemeester of dorpsraadslid niet te ontbreken in een goede buut. Niets is echter minder waar in Hooglanderveen, waar grappenmakers met een vliegtuig als hoofdonderwerp met de prijzen aan de haal gaan.

Zo wint varkensboer Anton Hilhorst uit Soest vrijdagavond zowel de publieksprijs als de Zilveren Ton (de juryprijs) van carnavalsvereniging De Keuters in Hooglanderveen. In dorpshuis De Dissel treedt hij op als stewardes Anne Fleur van vliegmaatschappij Hoogland Air. En daarmee is in de buut van Hilhorst ook wel zo'n beetje de enige link met de regio gelegd. Of het moeten enkele sneren richting Hoogland zijn, waar volgens de Soester en andere deelnemers uit Hooglanderveen toch wel het minst ontwikkelde deel van de bevolking van de gemeente Amersfoort woont.

Toch hebben Hooglanderveen en De Keuters een traditie hoog te houden als het gaat om het buutreednersconcours. Het was dit weekeinde alweer de 28e keer dat het concours gehouden werd en daarmee is het het oudste dat er boven de grote rivieren gehouden wordt. ,,Vroeger ging het wel veel vaker over de plaatselijke politiek,’’ weet Jos Hersevoort, president van De Keuters en de man die op beide avonden de buuts aan elkaar praat met (algemene) grapjes.

Sinds Hooglanderveen deel uitmaakt van de gemeente Amersfoort is dat steeds minder het geval. ,,De mensen kennen hun politici in Amersfoort niet meer. Als er een buutreedner tussen zou zitten die de politiek wél bijhoudt en daar grappen over maakt, wordt-ie waarschijnlijk niet begrepen.’’

Alleen Henny Berg gaat in haar buut in op het wel en wee van Hooglanderveen en onder meer het intelligentieniveau van haar inwoners. Conclusie: de meeste slimme Hooglanderveners zijn import. Daarnaast zit het verslag van Omroep Amersfoort van het concours van vorig jaar haar erg dwars, omdat ook daarin werd gemeld dat de plaatselijke politieke grappen ontbreken. Terwijl de criticaster, Rob Lampé alias Sjef Bode, eerder zelf een buut deed in Hooglanderveen en het volgens Berg toen alleen maar over het stadhuis ging. Een gebouw wat de Hooglandervener nauwelijks kent en dus geen interessant onderwerp is voor een buut.

Ook carnavalsprins Koen van de Grift valt in de prijzen door zaterdag de publieksprijs te winnen. Prins Koen de Eerste treedt op als gezagvoerder van een oude Fokker met tractorbanden om modderige landingsbanen te kunnen trotseren en heeft zijn toestel daarom omgedoopt tot ‘Modderfokker’. Hij vliegt nog af en toe over de groene zone, maar dat is wel zo'n beetje de enige link met de regio.

Het publiek maalt er niet om en kan wel lachen om de algemene humor. Gezien de reacties uit het publiek doet biljarter Cor Schel het nog het best met zijn droge humor in onvervalst Brabants. ,,Ik zei kleurenbleind, mar die witte ballen kan ik nog wel onderscheije. Allennig die rooie kan ik mar nie uit elkaor houwe.’’ Schel sleepte vorig jaar echter al de grote prijzen in de wacht en om een echte carnavalskenner uit Brabant nu wéér met de eer te laten strijken, gaat misschien nét te ver in Hooglanderveen.

(Bron: Utrechts Nieuwsblad)






 
     

 


frans bevers oirschot 30 Nov 1999
ik vind het geweldig als er ergens boven de grote rivieren ook aan tonpraten gedaan word, ik moet wel even een opmerking plaatsen het is niet zo dat wij de plaatselijke bobo's en hun capriolen op de hak nemen, maar meestal word er een type uitgebeeld, ik zwerf zelf ook rond in de ton, en als ik het ergens onderweg heb over de wethouder in Oirschot dan snapt er niemand iets van, dus ook algemene grappen en grollen, ik wens U alle veel succes in Hooglanderveen, ene grote alaaf uit Oirschot Frans Bevers
ps kijk eens op tonpraten.nl/fransbevers

Cor Schel Zeeland 30 Nov 1999
Graag wil ik reageren op de reactie van Andy. De buut is inderdaad jouw buut van 1996 geweest maar als ik die niet kan brengen dan zou ik daar ook geen prijzen mee kunnen winnen. En jij kent het zelf ook "beter goed gestolen dan slecht geschreven". Graag wil ik dan ook kijken of wij persoonlijk contact kunnen hebben hierover.

 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl