Firma Pollentier sterkste in Dringursgat
  01-01-1900
In zaal Den Heuvel in Gilze is op 3 avonden en een zondagmiddag gestreden op het allerhoogste niveau. Er waren diverse successen te melden. Het Bonte Sauwelspektaokel in het Gilse Dringursgat stijgt in aanzien.
Niet alleen door hoogstaand sauwelgeweld, maar ook door de fantastische entourage met dansshows, toneelstukken, sketches, muziek en zang, wordt inmiddels een spektaculair niveau bereikt in dit onopvallende dorpje onder de duim van Rijen.Er wordt een bijdrage geleverd door jong en oud en voor jong en oud. Meer dan 100 deelnemers.
Ut Restaant, De Fenpruverkes, KIOS, De Leutdancers, De Leutefleuters zorgen voor een groot feest. Theater en carnavaleske humor zorgen voor ruim 4 uur amusement.De strijd om de kaarten is dan ook zo mogelijk nog harder dan om de titel.
Midden op de avond, wordt dan de ton tevoorschijn getoverd. Zes sauwelacts dit jaar. Voor zo'n kleine plaats een behoorlijk aantal. In Gilze kan het dus nog steeds. Dankzij de opkomst van de jeugd. De oudste deelnemer is pas 4x11 jaar. Als ze dan ook hoe ouwer hoe gekker worden, staan ze er in Gilze goed op.
Er was dit jaar een fabelachtige comeback van Jan Brouwers, die naast zijn niet te evenaren spreekstalmeesterschap ook nog eens een sauwel ten gehore bracht. Compleet met een echte Harley Davidson en met een megametamorfose vol tatoeages en leer verraste hij een ieder.
Spectaculair was ook het debuut van Gerda Theeuwes. Het blijft een bijzonderheid om een vrouw in de ton te krijgen. Terwijl juist de vrouwelijke kijk op de wereld zoveel andere humor kan bieden. Gerda belooft een waardig opvolgster te worden van Paula Weij, die na 9 jaar dit jaar had besloten om de ton eens van de buitenkant te aanschouwen. E
rik Graafmans amuseerde de zaal eveneens met zijn creatie Kobus Kraant. Kees van Gils, nog finalist in het Brabants Kampioenschap in Valkenswaard, had ook een aardige creatie bedacht, maar het was niet genoeg om zijn ongeslagen status sinds 2001 te verliezen. Op donderdag pakte hij de titel van dagsauwelaar nog, om te eindigen met een reeks van 7 dagsauweltitels op rij.
Op zondag werd het pas echt spannend. Er waren al 2 verschillende dagsauwelaars geweest, maar de laatste dagsauwelaar werd Ad Klaassen in zijn creatie van Jaoneku den Braove. Hij wist bij aanvang door een geweldige improvisatieact, net dat kleine beetje extra te bieden. Al 11 jaar deelnemer en voor hem de zoveelste titel.
De overwinning ging echter naar het duo in de Gilse ton. Edwin Voermans en Marcel Broeders, vorig jaar al met een fantastisch debuut op de goede weg. Dit jaar kwamen ze als de Firma Pollentier. Zij kwamen een liedje blazen, met hun trompetten, maar op zeer ludieke wijze bleek dat toch niet echt te gebeuren. Op fraaie wijze werden de dorpspolitici en de middenstanders in de sauwel betrokken. Schitterend acterend en elkaar aanvullend op de meest verrassende momenten maakten zij gebruik van hun tweemanschap. Ongetwijfeld was het hoogtepunt, iets wat nog nooit is vertoond in de ton.
Een heuse primeur in Gils, dat kleine dorpje aan de rivier, om de langstsauwelende Jaoneku den Braove nog maar eens te roemen. Marcel Broeders deed het geluid van de motorkettingzaag zo goed na, dat het publiek nog even dacht dat het een geluidsbandje betrof. Als hij even moest ademhalen, werd dat door zijn maat Edwin Voermans perfect getimed opgevuld met het omdoen van alle bomen van het Mollebos. Tot de lantaarnpalen toe.
Twee dagtitels op vrijdag en zaterdag bleken voldoende stemmen op te leveren voor de eindoverwinning. Oppersauwelaar 2004, de Firma Pollentier. Dat rijmt nog ook.





 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl