Maureen Smeets Opperleuterér van Kruikenstad
  01-01-1900

De enige vrouwelijke finalist aan het Leuterconcours in Tilburg was uiteindelijk volgende de jury en het publiek de beste van de acht leuterérs. Maureen Smeets, pas voor het tweede jaar in de ton, mag zich een jaar lang Opperleuterér van Kruikenstad noemen.

En dat is een hele prestatie, want het niveau van de avond was gemiddeld genomen erg hoog, al waren er geen echte uitschieters, niet positief, maar zeker ook niet negatief. Dat onderstreepten ook de twee debutanten, Theo Visschker en Frits van Tilborg, die beiden een meer dan verdienstelijk debuut maakten. Theo Visschker mocht na afloop de prijs van de beste debutant in ontvangst nemen.

Frits van Tilborg had de moeilijke opdracht om als eerste op te treden in de grote zaal van de schouwburg in Tilburg. Hij bleek echter geen last van deze druk te hebben, want hij bracht als 'De Nieuwe Burgemeester' een zeer goed verhaal op een overtuigende manier.

Theo Visschker was de jongste uit een gezin van negen en vertelde over de voor- en nadelen die hieraan kleven: "Als bij ons moeder de deur dichtsloeg, zat er altijd wel iemand tussen". Opperleuterér van 2003 Jan Voogt bracht andermaal een zeer goede buut als "Jaoneke d'n Badmister", die dus achteraf echter net niet goed genoeg bleek om zijn titel te prolongeren. Als laatste voor de pauze kwam Henri Hendriks als "Driekus de Vakantieganger" vertellen over zijn talloze vakanties en uitstapjes. Bij de Efteling had hij bij de entree al een probleem omdat hij zijn entreebewijs aan 'diejen dikke daor' had gegeven, die riep 'Papier hier'.

Na de pauze was het de beurt aan Jan van Geloven die een leuke en actuele buut bracht als bejaarde. En ook Rinus van Berkel van 'Stationsjef van de Reeshof' bracht een komisch verhaal over het wel en wee als baas van het nieuwste station van Tilburg. Hij had zelfs zijn eigen rookpaal meegenomen.

Sjaak Visser was als 'Sooike de Vutter' actief in diverse functies, onder andere als vrijwillige brandweer en mountainbike-politie. Van Berry Stok kreeg hij bij de collecte voor de vrijwillige brandweer twee emmers water mee. 'Corrie de Brokkenpiloot' was de creatie waarin Maureen Smeets uiteindelijk de titel wist te winnen. Haar 36 rij-examens zaten vol absurditeiten en gewonde examinatoren. De laatste examinator was bij een botsing zelfs sneller dan de airbag. Als hij uit coma komt krijgt ze te horen of ze geslaagd is.

Al met al kan het 1.200 man tellende publiek terugzien op een zeer geslaagde avond, waarin alleen technische problemen als het slechte geluid en het wegvallen van het beeldscherm een negatieve uitzondering waren.






 
     

 


corrie brokkenpiloot kruikenstad 30 Nov 1999
bedankt voor deze snelle verslaggeving
tot volgend jaar
bedankt aan iedereen die op mij gestemd heeft


 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl