Negen sauwelaars in Dongense ton
  01-01-1900

Omdat vorig jaar veel mensen geen kaartje konden bemachtigen en daardoor de sauwelavond niet konden bezoeken, heeft de stichting de Peeenstekers besloten weer twee sauwelavonden te organiseren, zoals het in een heel ver verleden ook al was.

Dit is de uitkomst van een overleg tussen de stichting de Peeënstekers en de Dongense sauwelaars. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 januari stappen negen sauwelaars, twee meer dan vorig jaar, in de ton. Deze staat in ‘De Leutige Kraomkaomer’, zoals De Cammeleur tijdens carnavaleske evenementen heet.

Onder de negen twee debutanten: Rene Laurijsen en Tom Mijnders. André Vonk, lid van de raad van elf, is namens de stichting de contactpersoon.

„Voor zaterdag is nog een beperkt aantal kaarten te koop, voor vrijdag zijn dat er meer. Wij hebben nog twee weken te gaan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de sauwelliefhebbers wel snel een kaartje moeten gaan kopen bij Jan Beex. Want vol is vol!“, aldus Vonk.

Volgens insiders belooft het weer een dolle boel te worden. Twee sauwelaars meer dan vorig jaar. Naast de twee debutanten staat een aantal routiniers in de ton. Daaronder slechts een vrouw. Aafke Boudwijns eindigde vorig jaar net niet als eerste. Zij mocht echter wel de publieksprijs in ontvangst nemen.

Dit jaar stapt zij als Daphne-Leone Sekreetaresse in de ton en zij moet het opnemen tegen Corné Aarts (Jaap de Pol-lepel), Ferdy Matser (Faaike, Sociaal Advizeur Plattelaands Zaoke), Jan Kennekens (Opoe Bets), Kees Martens (Kabouter Plop), Adje Brekelmans (Fonske op Vakantie) die voor de elfde keer meedoet en Bart van Kerkhof, al drie keer winnaar, (Aart Appel, Kunstemaoker).

Debutant Laurijsen moet de eerste avond als eerste in de ton als Sjefke de Lijnentrekker. Tom Mijnders, ook voor de eerste keer in de ton, kan de kat uit de boom kijken. Hij creëert Dokter A. Peestein als voorlaatste.

„Er wordt alleen op vrijdagavond gejureerd, terwijl pas op zaterdagavond de uitslag bekendgemaakt wordt. Het publiek kan op beide avonden haar mening bekend maken. Voor iedere avond is er dus wel een publieksprijs“, vertelt Vonk.

De onderlinge sfeer is geweldig. De sauwelaars treden op beide avonden op eigen verzoek in een verschillende volgorde op. Opvallend is echter dat de winnaar van het vorige jaar, Bart van Kerkhof als Aart S Engel, beide avonden als laatste in de ton stapt.

„De oppersauwelaar, dus de winnaar, bekleedt een bevoorrechte positie.Hij heeft een soort veto-recht. Van Kerkhof hoeft dus niet mee te loten. Hij bepaalt wanneer hij optreedt“, licht Vonk toe. Beide avonden beginnen om 20.00 uur.

(Bron: BN/DeStem. Donderdag 15 januari)






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl