'Buutreednen boven de grote rivieren'
  01-01-1900

Alvorens het echte karnaval losbarst kunnen de liefhebbers van de buut weer aan hun trekken komen op het jaarlijkse buutreednerconcours van De Keuters. Dit concours wordt dit jaar voor de zevenentwintigste keer gehouden en wel op vrijdag 9 januari en zaterdag 10 januari in Dorpshuis De Dissel in Hooglanderveen (bij Amersfoort).

In het jubileumboek ’33 jaar rode neuzen’ is terecht veel aandacht besteed aan het buutconcours. Het is het paradepaardje van De Keuters. In de afgelopen jaren hebben maarliefst 39 buutreedners in de ton gestaan. Vijf daarvan hebben elf maal of meer deelgenomen aan dit unieke evenement. Tijdens het komende concours zal Sjaak Deenhart zich als zesde bij dit illustere gezelschap aansluiten. Sjaak, beter bekend als Barend Blus, heeft in de afgelopen jaren bewezen een goede buut te kunnen brengen. Hoewel hij er vorig jaar met zijn “Susuki Salto” dicht bij zat, heeft hij de Zilveren Ton echter nog niet weten te bemachtigen.

Sjaak zal de strijd aan moeten gaan met de winnaar van het buutreednerconcours 2003, Koen van de Grift. Koen veroverde de Zilveren Ton reeds vier maal. Ook de winnaar van 2002, Cor Schel uit Brabant, is weer van de partij. Zijn ervaring maakt zijn buut tot een lust voor het oog én het oor.

De enige vrouw onder de deelnemers, Hennie Berg, is druk met de voorbereidingen voor haar derde buut. Erik Stapelbroek staat al vijf jaar garant voor opvallende typetjes. De zesde deelnemer is Anton Hilhorst uit Soest. Wie herinnert zich Anton niet in zijn schitterende creaties als dom blondje en als de broer van dokter Hartman, dokter Zachtman.

Op het moment van het schrijven van dit artikel, lopen er nog besprekingen met twee buutreedners. Het reeds “gecontracteerde” deelnemersveld geeft De Keuters in ieder geval weer de garantie voor twee avonden topamusement. Uiteraard zal dit op de vrijdag weer deskundig worden beoordeeld door een vakjury, waarna Prins Ronald I de Zilveren Ton kan uitrijken aan de winnaar. Op beide avonden kan ook het publiek zijn stem weer laten meetellen voor de publieksprijs, de een meter en elf centimeter lange worst. De presentatie van het concours is opnieuw in handen van de President der Keuters, Jos Hersevoort.

Het buutconcours concours begint op beide avonden precies om 20.00 uur en zal tot circa 22.45 uur duren. Daarna kan er nog gezellig worden nagepraat en gedanst worden met muziek van Hofkapel de Turfstampers en deejay Frank Boezewinkel. Het concours wordt gehouden in de Residentie van de Keuters, dorpshuis De Dissel, aan de Van Tuyllstraat 36 in Hooglanderveen.

De laatste jaren waren alle stoelen in de Dissel tot op de laatste plaats bezet. Zeker in dit jubileum jaar verwachten wij weer een grote belangstelling. Zorg daarom tijdig voor een toegangskaart! Leden van de karnavalsvereniging krijgen daarbij voorrang middels de speciale voorverkoopavond op vrijdag 2 januari van 19.30 tot 20.30 uur in dorpshuis De Dissel. Daarna gaan de toegangskaarten à zeven Euro per persoon in de vrije voorverkoop bij dorpshuis De Dissel. Kaarten die daarna eventueel nog beschikbaar zijn, zijn verkrijgbaar aan de zaal tijdens beide concoursdagen vanaf 19.00 uur.

(Door: Ronald Ossendrijver van CV de Keuters)






 
     

 


Andy Marcelissen Raamsdonksveer 30 Nov 1999
Ik zou gaarne willen weten hoe ik aan dat jubileumboek kan komen. Kan iemand dat mij vertellen?

Redactie Tonpraten.nl 30 Nov 1999
Andy,

Je kunt contact opnemen met Ronald Ossendrijver via 033-456 39 47 of
baander@freeler.nl.


 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl