Grôtste Mââuwert Schot in de roos
  15-02-2012
Ouwe flessen cognac van zes miljoen, de kaalslag van het Bredase groen, de gammele gevel van de brandweerkazerne, de houtkachel op het Hero-terrein en het opvanghuis voor daklozen. Het zijn zomaar wat actuele zaken die zondagmiddag op de hak werden genomen door de acht deelnemers aan De Grôtste Mââuwert.

Maar er waren natuurlijk ook de leuke woordspelingen, de flauwe grappen en de schuine. Het publiek in discotheek Bash vond het allemaal prachtig en koos uiteindelijk voor Twan van Oers die als H-Sie de wachtkamerspecialist de zaal helemaal plat kreeg. Met bijvoorbeeld deze: "Ik heb slechte ogen, maar ik heb de voorruit van m'n auto laten slijpen. Ik heb nou wel twee auto's, één voor veraf en één voor dichtbij." Of deze: "De dokter vroeg of ik wel goed had nagedacht over mijn castratie. Nou, ik heb de kinderen laten stemmen. Achttien waren er voor en drie tegen."

De vakjury was het meest gecharmeerd van André Geldtmeijer als de Schot Octaaf de Pijper. Hij geeft voortaan elke eerste maandag van de maand, precies om twaalf uur 's middags, een concert vanaf de Grote Toren.

En dan was er nog de Janus Oomenprijs voor de meest Bredase act. Die ging naar John van Pruijssen als slager Hans Worst. Of in dit geval: carnavalsslager, want woordspelingen zijn zijn specialiteit. "Bel 144 en eet een dier", was zijn advies. En wethouder Bob Bergkamp noemde hij naar aanleiding van de bezuinigingen op het groenonderhoud een 'ordinaire struikrover'. Het verschil met de try-out was overigens enorm. En niet alleen omdat er nu een lachend, gierend en brullend publiek zat, maar ook was er duidelijk veel herschreven. Mart van Wanrooij was als Tinus de Twitteraar nog lang niet klaar toen zijn tijd over was. Hij moest even nadenken. "Drie dingen vergeet ik de laatste tijd. Namen, gezichten en... o ja, mijn tekst."

Als er een persprijs was geweest, was die naar Willy van Schie gegaan, als Un ouw-oer. Haar advies aan de vrouwen in de zaal: "Ge mot oewen vent nemen zoals tie is. Maar zeker niet zo laoten." De vergelijking met een magnetron scoorde ook: 'In dertig seconden zijn ze klaar.'

(Bron: BN De Stem)





 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl