Berry Knapen blijft Brabants beste tonpraoter
  17-01-2012
In de afgelopen zes jaar is het alleen Andy Marcellisen uit Raamsdonkveer gelukt om Berry Knapen een keer van de felbegeerde tonproaters titel af te houden. In 2010 moest de Heezenaar genoegen nemen met een verdienstelijke tweede plaats, terwijl hij de andere vijf jaren blijkbaar met gemak de sterke concurrentie achter zich liet.
Vrijdagavond zette Berry in Valkenswaard met zijn creatie van ZKH Prins Willem Alexander letterlijk de ‘kroon’ op zijn werk. Hiermee is hij met Andy Marcelissen warempel de enige die de titel vijfmaal bemachtigd heeft en stoomt Berry op naar de vierde plaats in de alltime ranglijst van het 45-jarige concours.


Na twee voorrondes in november met in totaal vijftien deelnemers, nam Berry het vrijdag op tegen de overgebleven finalisten. De spits werd afgebeten door Harry Hens uit Waalwijk, alias Harry van ‘t Voeteneind, die zijn belevenissen op een ziekenhuiszaal met het publiek deelde, terwijl hij in afwachting was van een ruilhart. Zoals men van Harry gewend is een serieuze verhandeling met diepgaande doordenkers, waarvan hij herhaaldelijk aangeeft dat de toehoorders het toch wel niet zullen snappen. Hij belandde hiermee net niet in de top drie.
Daarna was het de beurt aan Rob Scheepers uit Sterksel in de rol van Advocaat Dick. Ook Rob is een zeer ervaren kletser, die zeer ontspannen in de ton lijkt te staan en met speels gemak de laatste actualiteit in zijn klets verwerkt. Een van zijn klanten is volgens zijn zeggen Joran van der Sloot, die toevallig op dat moment zijn vonnis te horen kreeg. Advocaat Dick voorspelde dat Joran spoedig vrij zou komen, omdat hij nog vele bekenissen gaat afleggen om stafvermindering te krijgen, zoals de moord op JF Kennedy en zelfs op Willem van Oranje. Uiteindelijk goed voor de derde prijs.


Ook Berry Knapen had er geen enkele moeite mee om het nieuws van de laatste week nog even in zijn tekst te verwerken. Hij was juist terug van het staatsbezoek aan de Emiraten. Hij loste de veelbesproken hoofddoek discussie eenvoudig op. De hoofddoek voorkwam gewoon dat de hoed van de koningin wegwaaide. Verder beweerde hij zelfs de vader van de drie prinsesjes te zijn. Hij nam als standin van de echte prins veel van diens taken over.
Als laatste voor de pauze werd het voor Ad Vermeulen uit Chaam na deze drie klappers toen nogal moeilijk om bij te benen. Zijn verhaal over zijn Ware Jacoba kende op deze avond niet voldoende uitschieters om de top binnen te stappen.


Na de pauze kon met name Kitty Goverde uit Uden de zaal nog echt enthousiast krijgen als Bertha. Niet alle grappen waren helemaal origineel, maar haar eigen lachsalvo’s werkten aanstekelijk bij de toehoorders. Bertha had problemen met haar overmatige gewicht, maar ze kan er zelf niets aan doen, ze is namelijk een emotioneel eter. Ze jankt bij alles wat ze eet.
Als enige deelnemende vrouw en al vijf jaar actief in de ton, veroverde ze wellicht tot haar eigen grote verbazing zowel de tweede als ook de publieksprijs.
Een flink bierdrinkende Dirk Kouwenberg uit Rosmalen als de Brabantse student in Leiden, also ook Frans Bevers uit Oirschot alias Ciske d’n Gemintewerker en Jan Schellekens de Zwerver uit St. Michielsgestel konden hier maar weinig aan veranderen.


Een concours van hoogstaand niveau was het resultaat, waarbij meervoudig kampioen tonpraoten Jan Strik uit Someren dit keer bij hoge uitzondering de eer had om alle tonproaters te mogen aankondigen. Jan kon het natuurlijk niet nalaten om dit vergezeld te laten gaan met een aantal moppen om het publiek mee op temperatuur te houden.
Nog zeer vermeldenswaard was het optreden van de Beek en Donkse amusementsgroep Kuub die de avond dit jaar mochten openen en met hun grappen en grollen de zaal alvast in de juiste mood brachten.


Bron: Mierlose Krant









 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl