Ton Brekelmans 33 jaar in de ton en onderscheiden met De NAR van EUROPA in het GOUD
  15-11-2011
Niet zoals ieder jaar in januari, maar dit keer al in November werden in 't Centrum de jaarlijkse tonpraotavonden gehouden. Deze avonden die sinds jaar en dag georganisseerd worden door De Zaandhaozen. De reden dat het dit jaar een paar maanden eerder op de kalender stond had een speciale reden. Ton Brekelmans, in Udenhout en omgeving “wereldberoemd” als Tonpraoter, viert namelijk dit jaar zijn 33 jarig jubileum in de Ton. 33 jaar geleden is Tontje in de gemeente Udenhout (bij Assisië in Biezenmortel) als sauweler begonnen. De bekendste creatie die Ton in die jaren meer dan 1100 keer heeft voorgedragen is die van "D'n eeuwige vrijgezel". Wie in het zuiden van Nederland kent deze 'buut' nu nog niet.

Vereniging Federatie Europese Narren
Tijdens de tonpraotavonden op vrijdag 11 en zaterdag 12 november kwamen iedere avond een zestal collega's van Ton naar 't Centrum om de tweemaal zo goed als uitverkochte zaal een avondje te laten lachen. Fons van der Lee sloot beide avonden als collega 'Udenhouts sauweler' af. De complete Nederlandse tonpraoters top was aanwezig. Rien Bekkers, Rob van Elst, Hans Eikenmans, Frans Bevers, Harry Hens, Andy Marcelissen, Maikel van de Berg, René van Boxtel, Jan Strik, Robbert van Lemoen, Rob Scheepers en Berry Knapen. En het duo Dubbel Trubbel en Lenny Breidenbach-Verhulst als de “toiletjuffrouw”.
Op zaterdagavond werd tussen de derde en vierde spreker even een korte pauze ingelast. Deze pauze stond niet in het programmaboekje , maar was speciaal ingepland om de Vereniging Federatie Europese Narren de gelegenheid te geven om Ton Brekelmans te eren met de NAR van EUROPA in GOUD
11 jaren geleden had Ton de zilveren NAR van EUROPA al mogen ontvangen, maar met dit nieuwe jubileum en de verdienste van Ton in de tonpraoters wereld had het bestuur besloten Ton voor te dragen voor deze uitzonderlijke hoge onderscheiding. Dit gebeurde door collega tonpraoter Jan Strik, die zelf ook deze onderscheiding eerder mocht ontvangen.

Arie en Jan
De onderscheiding voor Ton was echter niet de enige medaille die de vereniging kwam uitreiken. Arie de Graay en Jan Schalken kregen voor het organiseren van het Udenhoutse tonpraoters spektakel ook een onder-scheiding: “ De F.E.N. orde van verdienste in brons”






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl