Strijd om DE GOEIE TO(O)N losgebarsten!
  17-10-2011
Op vrijdag 14 oktober vond de eerste voorronde plaats van het Kletstoernooi “DE GOEIE TO(O)N”. Dit toernooi wat zijn eerste jaargang kende onder deze naam is bedoeld om minder ervaren kletsers de kans te geven om ervaring op te doen en om ervaren kletsers de gelegenheid te bieden om hun klets, die zich nog in de try-out fase bevindt, uit te proberen. Het biedt het publiek de kans om eens kennis te maken met kletsers die normaliter niet zo vaak op de Helmondse podia staan.

In een goed gevulde Zaal Phileutonia kwamen maar liefst negen kletsers in de splinternieuwe ton. In een strak geleide regie kregen ze allemaal de kans om in vijftien minuten het publiek en de vakjury ervan te overtuigen dat zij over twee weken in de finale behoren te staan. Stuk voor stuk wisten ze het publiek te boeien. De avond kreeg dan ook een bijzonder hoog niveau. Het aanbod was echter zeer divers. Kapel “De Hoizeiers” zorgde er voor dat alle kletsers met goed gekozen muziek naar de ton werd begeleid. De sfeer die zij uitstraalde sloeg direct over naar de zaal. Ook kapel “De Phillies” kreeg het publiek in de pauze en na afloop op de banken door hun enthousiaste wijze waarop ze hun nummers vol overtuiging de zaal in speelde.

Jeroen van Gils als De Sint, had de ondankbare taak om het spits te moeten afbijten. Maar deze taak ging hem bijzonder goed af. Hij wist het publiek direct te boeien. Vorig jaar als debutant meegedaan in Gilze en direct uitgeroepen tot Oppersauweler liet hij zien veel in zijn mars te hebben. Gelukkig zaten er geen kinderen in de zaal, zij zouden direct van hun geloof zijn gebracht. Als tweede verscheen Roel Hanssen in zijn creatie als Pelgrim in de ton. Deze Helmondse kletser staat nog maar kort in de ton en liet horen en zien dat hij niet enkel bijzonder creatief is met zijn handen, maar dat zijn teksten ook van een hoog niveau zijn. Daarna liet Arie Schoofs het wel en wee van een EHBO-er horen. Hij maakte het nodige mee en liet het publiek horen dat het voor hen prettiger is om hem in de ton te zien dan dat ze hem bij een ongeluk tegen het lijf zouden lopen. Daarna mocht de tweede Helmondse kletser van de avond, Tom van de Voort als Tom Halfom, in de ton. Deze nog jeugdige kletser liet zien dat hij met steeds meer zelfvertrouwen kletst. Op zijn smeuïg Helmonds werden zijn beide ouders regelmatig op de hak genomen. Beide zaten in de zaal en waren apentrots dat zoonlief zo’n prima klets bracht. Als laatste voor de pauze kwam Frans van Zeeland zijn allernieuwste klets, in de creatie van Achmed Klaas, brengen. Terwijl zijn Nederlandse collega de avond had geopend, liet deze alternatieve Sint, mede door zijn taalgebruik, het ene na het andere lachsalvo uit de zaal opklinken. Achmed Klaas liet horen hoe je een typisch Nederlands cultureel feest op een alternatieve wijze kunt verpakken. Dit zal de integratie enkel maar bevorderen!

In de pauze speelde “De Phillies” vol enthousiasme hun klanken in de zaal en werd het publiek van een lekker bitterballetje voorzien. Na de pauze kwam René van Boxtel als Kok van een Vies Restaurant het publiek ook nog “verwennen” met zelfgemaakte gehaktballetjes! Toen hij vervolgens met een geweldige buut liet horen hoe het er bij hem aan toe ging in zijn restaurant, had menigeen spijt dat ze het balletje hadden opgegeten. Gelukkig voor iedereen waren zijn kletskwaliteiten van een aanzienlijk hoger niveau dan zijn kookkunsten. Daarna mocht Dirk Kouwenberg komen vertellen hoe hij in Leiden als een echte student van het leven genoot. Hij nam ons mee binnen de diverse opleidingen van de universiteit, maar zorgde er wel voor dat hij overal zijn meter bier bij de hand had. Zo kan de studiefinanciering ook gebruikt worden! Uiteraard maakte hij van het juiste vervoermiddel gebruik, namelijk de trein. Want dan kun je gewoon blijven doordrinken en krijg je een plaszak. Daarna verscheen de nummer twee van vorig jaar, Wichard de Benis, in de ton. Deze voelde zich in Helmond direct thuis, als echt Schorrie Morrie. Hij liet horen dat er maar weinig mensen zijn waar hij geen problemen mee had. Het programma Bonje met de Buren was voor hem op het lijf geschreven. Als laatste kwam er een prachtige verschijning in de ton. Uit de Efteling ontsnapt, toverde, Christel van den Dungen als Tooke de Toverfee, in een prachtige creatie een betoverende klets tevoorschijn, met een bijzonder mooie verhaallijn. Zij stond als enige vrouw in het toernooi op een waardige manier haar mannetje.

Het niveau van de avond was ontzettend hoog zodat het voor de vakjury een moeilijke klus gaat worden om te bepalen wie er over twee weken naar de finale gaat.

Het publiek koos Frans van Zeeland als Achmed Klaas als de winnaar van de eerste voorronde, waardoor hij als eerste verzekerd is van een finaleplaats op vrijdag 28 oktober.

Vrijdag 21 oktober vindt de tweede voorronde plaats. Ook daarin heeft het publiek een belangrijke stem, omdat zij ook dan bepaalt wie er rechtstreeks doorgaat naar de finale. De overige vier finalisten zullen door de vakjury aangewezen worden.

De zes finalisten zullen dan, nadat Striepke Veur de zaal heeft opgewarmd, gaan strijden om de wisseltrofee: “DE GOEIE TO(O)N”. Daarnaast zal er voor de publiekswinnaar in de finale de “FRANS BRUGMANSPUBLIEKSPRIJS” te verdienen zijn. Bovendien verdienen de nummer 1 en 2 van het toernooi een wildcard voor de Keiekletsavonden om de Zilveren Narrenkap.

De organisatie heeft bewezen dat Helmond een volwaardig toernooi rijker is, wat een prima aanvulling is op de toch al rijke traditie die Helmond op carnavalsgebied bezit.

Voor de tweede voorronde zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar. De finale is nagenoeg uitverkocht. Als u een van deze avonden wilt bijwonen moet u snel kaarten bestellen bij Zaal Phileutonia. Kaarten kunt u bestellen bij Phileutonia per mail (harmonie@phileutonia.nl) of telefonisch (0492–549961).

Wilt u uw avondje uit compleet maken met een smakelijke opwarmer? Dan biedt Zaal Traverse u de gelegenheid om gebruik te maken van een arrangement “De Goeie To(o)n”. U kunt dan vooraf genieten van een heerlijk menu in Grand Café De Traverse en bent verzekerd van een gereserveerde plaats bij het toernooi (www.grandcafedetraverse.nl).






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl