Corsokoorts slaat in Valkenswaard én Raamsdonksveer toe!
  06-09-2011
Het is bijna zover. Nog maar een paar nachtjes slapen en in Valkenswaard slaat de corsokoorts toe. Dit jaar is niet alleen de plaats in oost-brabant in de ban van de 57e dahliaparade. Ook in west-brabant trekt een half dorp op zondag 11 september naar Valkenswaard om daar 14 praalwagens te bekijken met thema’s van ‘hun’ held, Andy Marcelissen, de dichter des Larielands.

Het bloemencorso Valkenswaard wordt al 57 jaar georganiseerd op de tweede zondag in september in het centrum van Valkenswaard. Jaarlijks bezoeken tussen de 30.000 en 50.000 het evenement. Centraal staat de Dahliaparade, een optocht van 14 praalwagens, opgetrokken uit 3.000.000 dahlia’s en afgewerkt door inventieve technieken, live muziek en toneel. Daarnaast bruist Valkenswaard die dag van randactiviteiten voor jong en oud.

Voor Andy Marcelissen is het een grote eer dat zijn werk die dag centraal staat. Bij het grote publiek is Andy bekend als top-sauwelaar. Naast de tv-werkzaamheden bij Omroep Brabant als weerman Henk Huppelschoten, betrad hij begin 2009 voor het eerst het podium van het NightWriters-café van Kluun. Van Kluun kreeg hij toen de titel ‘Dichter des Larielands’ mee. Sindsdien staat hij regelmatig op de podia van Lowlands en Mysteryland en is hij ook met enige regelmaat te beluisteren in de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM.

Elk buurtschap in Valkenswaard beeldt op 11 september een gedicht van de ‘Dichter des Larielands’ uit. Tijdens het bloemencorso zijn de Bergsche Battery, Koninklijke harmonie ‘De Eendracht’ en blaaskapel ‘De Gallibent’ present. Dingeman Knaap zal die middag als gast-presentator fungeren en een toelichting geven op de schitterende praalwagens die aan het publiek voorbij trekt. De jongste broer van Andy, frontman van de W.C.-Experience Patrick Marcelissen, sluit met zijn band het bloemencorso in Valkenswaard af. Een stukje Veerse cultuur wordt op 11 september naar Valkenswaard gebracht.

Om de lokale cultuur kracht bij te zetten, hebben honderden mensen uit Raamsdonksveer en omstreken enthousiast gereageerd om de grote wens van Andy, met zoveel mogelijk mensen aanwezig te zijn tijdens de dahliaparade, in vervulling te laten gaan (de optocht met corsowagens). Nog een paar nachtjes slapen en het is zover. Op zondag 11 september vetrekken meer dan 300 mensen al in de ochtend richting Valkenswaard. Twee tribunes op de Markt in Valkenswaard worden die middag ‘bezet’ door de deelnemers van het arrangement ‘Ik hor d’r ok bai’. Striepers meets Faanten, een Veerse enclave in het Striepersgat.

Aanmelden voor het arrangement kan helaas niet meer. Alle beschikbare plaatsen zijn uitverkocht. Wilt u echter op 11 september kennis maken met Valkenswaardse cultuur overgoten met een Veers sausje? Pak de auto of het openbaar vervoer en ga richting het bloemencorso van Valkenswaard. Beleef de gedichte gedachten en de bedachte gedichten in 2.500.000 dahlia’s op 14 prachtige wagens. Vanaf 11.00 uur zijn er allerlei activiteiten rondom het parcours waaronder een grootse boekenmarkt. Het kinderplein staat bol van vermaak en vertier. Geniet van het straat – en kindertheater. De parade vanaf 14.00 uur laat u genieten van kleurrijke ontwerpen, spetterende muziek-gezelschappen, schitterend theater en enthousiaste figuranten. Beleef het Bloemencorso en sluit af met een heerlijke Dahlia After Party op de Statie en de Markt. Toegangskaarten voor het corso zijn ter plekke aan de kassa te koop of via de website van de corso-organisatie. Op www.bloemencorsovalkenswaard.nl vindt u meer informatie over het evenement. Op www.andymarcelissen.nl leest u de ervaringen van de ‘dichter des Larielands’ tijdens zijn bezoekjes aan de buurtschappen in Valkenswaard. Laat deze unieke gebeurtenis niet aan u voorbij gaan. Zorg dat u over enkele jaren kan vertellen ‘ik was d’r ok bai’!





 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl