Strijd om Vergulde Glimlach losgebarsten!
  18-10-2010
Op vrijdag 15 oktober vond de eerste voorronde plaats van het Kletstoernooi “De Vergulde Glimlach van Helmond”. Dit toernooi wat alweer zijn derde jaargang kent is bedoeld om minder ervaren kletsers de kans te geven om ervaring op te doen en om ervaren kletsers de gelegenheid te bieden om hun klets, die zich nog in de try-out fase bevindt, uit te proberen. Het biedt het publiek de kans om eens kennis te maken met kletsers die normaliter niet zo vaak op de Helmondse podia staan.

In een nagenoeg uitverkochte Zaal Toff kwamen maar liefst negen kletsers in de ton. In een strak geleide regie kregen ze allemaal de kans om in vijftien minuten het publiek en de vakjury ervan te overtuigen dat zij over twee weken in de finale behoren te staan. Stuk voor stuk wisten ze het publiek te boeien. De avond kreeg dan ook een bijzonder hoog niveau. Het aanbod was echter zeer divers.

Jan Toonders als De Zwerver, had de ondankbare taak om het spits te moeten afbijten. Maar deze taak ging hem bijzonder goed af. Hij wist het publiek direct te boeien. In het dagelijks leven eigenaar van een bouwmarkt, als kletser liet hij horen dat het zwerversvak ook aantrekkelijk kan zijn. Als tweede verscheen Koen Verstappen met zijn klets Tis nie te gluuve in de ton. Met zijn onvervalst Limburgs accent stond hij op zijn gemak in de ton alle actuele zaken uit de krant aan het publiek te vertellen. Door zijn prachtige woordspelingen liet hij het Helmonds publiek flink nadenken. Daarna liet Arian Compen het wel en wee van een proefkonijn horen. Hij maakte het nodige mee en liet het publiek horen dat zijn Belgische vriend, de Vlaamse Reus Polleke ook een leven leed dat bij de konijnen af was. Daarna mocht Erik van de Ven als Kees Frot zijn ervaringen als automonteur laten horen. Hij deed dit op zijn eigen onbevangen wijze. Hij stond in de ton alsof hij al jaren kletst, terwijl hij nog weinig ervaring heeft. Het werd het publiek wel duidelijk dat je beter naar zijn kletst kunt luisteren, dan dat je je auto bij hem in reparatie brengt. Als laatste voor de pauze kwam Hans Verbaarschot zijn allernieuwste klets, in de creatie van Bolletje Pretvet op vakantie in Israël, brengen. Het werd nog maar eens duidelijk dat je op vakantie nooit je vrouw én je schoonmoeder mee moet nemen! Met zijn eigen smeuïge Deurnes taalgebruik liet hij het ene na het andere lachsalvo uit de “bomvolle”-zaal opklinken.

Na de pauze was Peter van de Maas aan de beurt. Hij liet horen waarom je hem zeker met zijn eenmansbedrijf moet inhuren als er een klusje gedaan moet worden. Met zijn 12 ongelukken – 13 ambachten schilderde hij het publiek een fraai stukje droge humor voor. Daarna mocht Rob Kemps komen vertellen hoe hij het voor elkaar heeft gekregen om Paus in Opleiding te worden. Met Rob op de kansel zou het er in menig kerk heel wat amusanter aan toegaan. Met zijn pas 24 jaar was hij de jongste en minst ervaren kletser van de avond. Daarna verscheen Nelly Compen in de ton. Na een onderbreking van dertig jaar heeft deze dame het kletsen weer opgepakt en dat deed ze in het geheel niet onverdienstelijk. Als laatste kwam een van de finalisten van het toernooi van vorig jaar in de ton. Maikel van de Berg liet vanuit zijn rolstoel horen hoe hij op een bijzonder eerlijke wijze aan zijn rijbewijs is gekomen. De examinator is nog steeds niet op het examenbureau teruggekeerd.

Het niveau van de avond was ontzettend hoog zodat het voor de vakjury een moeilijke klus gaat worden om te bepalen wie er over twee weken naar de finale gaat. Het publiek koos Hans Verbaarschot als Bolletje Pretvet op vakantie in Israël als de winnaar van de eerste voorronde, waardoor hij als eerste verzekerd is van een finaleplaats op zaterdag 30 oktober.

Vrijdag 22 oktober vindt de tweede voorronde plaats. Ook daarin heeft het publiek een belangrijke stem, omdat zij ook dan bepaalt wie er rechtstreeks doorgaat naar de finale. De overige vier finalisten zullen door de vakjury aangewezen worden.

De zes finalisten zullen dan gaan strijden om de trofee: “De Vergulde Glimlach van Helmond”, beschikbaar gesteld door Stadspromotie Helmond. De organisatie heeft bewezen dat Helmond een volwaardig toernooi rijker is, wat een prima aanvulling is op de toch al rijke traditie die Helmond op carnavalsgebied bezit.


Voor de tweede voorronde zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar. De finale is nagenoeg uitverkocht. Als u een van deze avonden wilt bijwonen moet u snel kaarten bestellen bij Zaal Toff.





 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl