De Noot neemt afscheid met theatershow
  04-10-2010
In een tot theater omgebouwde loods in het eigen Vlierden laat amusementsgroep De Noot de vaste aanhang nog een keer genieten.
En hoe! Hoeveel cabaretgroepen zijn in staat om een hele zaal, gevuld met 350 mensen, op een doordeweekse avond in september denkbeeldig pony te laten rijden? En dat met veel enthousiasme ook nog. De Noot draait zijn hand er niet voor om. De Vlierdense amusementsgroep neemt deze en volgende week op grootse wijze afscheid en laat het publiek nog één keer met volle teugen genieten van de sketches, muzikaliteit en humor die het viertal de afgelopen 22 jaar zo succesvol maakten.

De Noot kondigde voor het afgelopen carnavalsseizoen aan dat het mooi is geweest, maar dat het geen vertrek met stille trom mocht worden. Marco Swiggers, Twan van den Heuvel, Huub Lambert en John van Heugten hielden woord. Aanvankelijk waren er vier shows gepland, maar de groep wilde niemand teleurstellen en kwam uiteindelijk op acht voorstellingen. Allemaal tot de laatste plaats uitverkocht. "Toen de voorverkoop startte, was ik op vakantie in Frankrijk", vertelt Huub Lambert na afloop van de première. "Ik kreeg het ene na het andere sms'je: één avond vol! Wéér een avond vol! De verkoop ging zo hard." Marco Swiggers: ,,Zoveel uitverkochte voorstellingen, een groter compliment kun je eigenlijk niet krijgen."

Voor de gelegenheid heeft De Noot een loods aan de Vlierdenseweg omgebouwd tot een heus theater, in dezelfde straat dus als waar het eind jaren tachtig bij café De Vlierbocht allemaal begon. In de compacte, knusse zaal, die voelt als een huiskamer, zit de sfeer er al snel in. De Noot heeft van de laatste show een sentimental journey gemaakt: een greep uit de hoogtepunten van de afgelopen twee decennia. Bij de aankondiging van een nummer klinkt daarom regelmatig 'oh ja' op uit het hondstrouwe publiek.

Aan het einde van de avond is er tijd voor een overpeinzing, een dankwoord, stilstaan bij wat straks verdwijnt, maar verder gaat De Noot in een onvervalst hoog tempo richting het einde. De Brabantse Jongens zorgen voor de begeleiding, Andy Marcelissen warmt de zaal op en en halverwege de avond is er een fraaie gastrol voor Stephan van der Wallen, een van de oprichters van De Noot en later vervangen door Lambert.

Het past allemaal naadloos. De vier rasartiesten voelen elkaar na al die jaren feilloos aan en stralen een energie uit waarbij je je kunt afvragen waarom ze in hemelsnaam stoppen. Toch is daar na de beslissing in het voorjaar van 2009 nooit meer over gediscussieerd. "Dit is gewoon het goede moment", zegt Twan van den Heuvel. "De laatste jaren waren de succesvolste. Natuurlijk geeft het een dubbel gevoel om dat nu af te breken. Maar liever dat, dan te lang wachten waardoor het ook weer bergafwaarts kan gaan."

Over anderhalve week is het definitief zover. Tot die tijd geven de vier heren nog alles wat ze in zich hebben. Huub Lambert: ,,Nu sta ik op het podium nog niet continu stil bij het naderende afscheid. Maar dat zal op 9 oktober, bij de allerlaatste show, ongetwijfeld anders zijn."

Bron: Eindhovensdagblad





 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl