Sleurklager krijgt niet alleen Brabant Plat
  03-03-2010

Tonpraoten blijkt niet alleen in het zuiden van Nederland en tijdens het carnavalsseizoen geliefd. Oude rot in het vak Rien Bekkers reist solo en met Brabant Plat het hele jaar door van schnabbel naar schouwburg.



Nog vier jaar, en dan heeft hij zijn derde carnavalsjubileum te pakken. Rien Bekkers (61) uit het gehucht Olland bij Sint-Oedenrode heeft zich in drie decennia ontwikkeld tot een van de beste en meest bekende tonpraoters van ons land. Dat begon ooit met het aandragen van teksten en grappen voor een andere tonpraoter, die optrad tijdens de bonte avond van Sint-Oedenrode. “Die zat op een dood spoor met zijn act en vroeg mij om hulp. Ik heb voor hem toen het een en ander verzonnen. Na afloop zei hij tegen mij: ‘Volgend jaar heeft Rooi een nieuwe tonpraoter.’ ‘Wie dan?’ vroeg ik. ‘Jij’, was het antwoord.” Bekkers ging de uitdaging aan, en met succes.



Uit de hand

Maar het bleef niet bij de bonte avond in Sint-Oedenrode. “De hobby is vervolgens wat uit de hand gelopen”, constateert Bekkers droogjes. Hij werd steeds vaker gevraagd voor optredens in de ton. Hij kreeg steeds meer naam en faam, zeker nadat hij het kampioenschap tonpraoten van Zuid-Nederland in de wacht had gesleept en twee keer winnaar was geworden van de prestigieuze Zilveren Narrenkap van carnavalsclub de Keiebijters uit Helmond. Zes keer stond hij bij de Helmonders in de finale. Het maakte hem een bekende naam in het schnabbelcircuit. Daarnaast maakt hij met zijn tonpraotcollega’s Frans Bevers en Ton Brekelmans en het kwartet de Turfstekers deel uit van Brabant Plat, een theaterprogramma dat in het teken staat van Brabantse humor. “Met Brabant Plat reizen we langs diverse Brabantse theaters, maar we steken ook een aantal keer de provinciegrenzen over”, vertelt Bekkers. De Ollander maakte zowel met Brabant Plat als in z’n eentje al de nodige kilometers: hij trad afgelopen jaar zowel in het hoge Friese noorden als in het diepe Limburgse zuiden op.



Sleurklager

Ieder jaar bedenkt Bekkers een nieuw typetje, waar hij zijn act aan ophangt. Hij was onder meer zijspanrijder, wereldkampioen glazenwassen en piloot. Momenteel staat hij op de planken als Rinuske de slager, oftewel de Sleurklager. “Ik verzin mijn grappen zo veel mogelijk zelf. Dan loop je ook niet het gevaar dat je dezelfde grappen gaat gebruiken als je collega’s. Zeker als er meerdere tonpraoters op één avond voorbijkomen, is het erg vervelend en niet bepaald professioneel als je meerdere keren dezelfde grap voorbij hoort komen.” Als de act eenmaal af is, is Bekkers’ echtgenote Coby zijn klankbord. Als zij haar mening en suggesties heeft gegeven, gaat Bekkers zijn nieuwe act direct uittesten op het publiek. Daarnaast geeft hij adviezen en tips aan beginnende tonpraoters en heeft hij een aantal keer lesgegeven in het tonpraoten.

Bekkers, werkzaam als leerkracht in Best, heeft zijn hobby altijd goed met zijn werk kunnen combineren. Toch maakte hij van zijn eigen beroep nog nooit een typetje. “Dat ligt toch iets te dicht bij mezelf, denk ik”, antwoordt hij desgevraagd. “Ik ben momenteel al wel het typetje Rinuske de conciërge aan het ontwikkelen, dat komt er toch wel een heel eind bij in de buurt.”

Rien Bekkers en zijn kompanen van Brabant Plat treden komende maand op in deze regio. Zaterdag 6 maart doen ze theater Markant in Uden aan, vrijdag 19 maart zijn ze te gast in de Pas in Heesch.

Dennis van den Berg



Bron: Zondagsnieuws






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl