Vol programma bij Gezwam rond de Dam
  26-01-2010

 Kraggenburg - Op zaterdag 6 februari 2010 is het weer tijd om te zwammen. Maar liefst voor de 18e keer wordt dan het Flevolandskampioenschap Buutreednen, oftewel het Gezwam rond de Dam gehouden. Net als vorig jaar organiseren CV De Zotte Leeuwkes dit evenement in HCR van Saaze in een verwarmde tent met voldoende zitplaatsen.


Het was wederom spannend om dit jaar de ton vol te krijgen, maar het is gelukt. Uiteindelijk doen er dit jaar 8 zwammers mee in de race van Flevozwammer 2010. Lange tijd had de organisatie 5 namen, maar in de laatste dagen kwamen er gelukkig nog 3 aanmeldingen bij. Trots zijn we op de zwammers die dit jaar de strijd aangaan.

Natuurlijk mag de Flevozwammer 2009 niet ontbreken, daarom is Leo Giessen uit Nagele zeker van de partij. Ook Wilfried Lips uit Marknesse betreed dit jaar wederom de ton. We kennen hem natuurlijk in de vorm van Prins Bernhard Max en Papparazi Hans. Wellicht 3x scheepsrecht voor deze zwammer? Een oude bekende in de ton is ook Lou Derks uit Rutten. Hij gaat dit jaar voor de 5e maal meedoen en mag in het rijtje van ervaren zwammers worden opgenomen. Onderhand wordt ook Frans van Egmond sr ervaren. Hij gaat meedoen voor de 4e maal in ton. Vorige keer (2008) als Noord-Hollander, we zijn benieuwd welke type er nu uit de ton komt rollen.

Je mag misschien wel zeggen terug van weggeweest: Willem Remijnse en Ton van Steen. Willem Remijnse is drievoudig winnaar van het Gezwam en doet al mee sinds het beginjaar van het Gezwam. Willem doet allereerst mee om het meedoen, maar hou Willem in de gaten, zijn buuts zijn van hoog niveau. Ton van Steen kennen we als een stylist qua tekst en grappen. Zijn buuts worden slechts door de halve zaal direct begrepen, de andere helft snapt het een dag later. Goed opletten dus als Ton in de Ton staat, of is het iemand anders?

Ook dit jaar zijn we blij met maar liefs 2 debutanten. Rudy van Steenbergen uit Espel (of is het Emmeloord) en zoon van oud-winnaar Paul van Steenbergen betreed de ton. Erg dapper, temeer daar de statistieken van de organisatie erop wijzen dat Rudy de jongste deelnemer ooit is. Debuterend is ook Marc Maerman uit Emmeloord, die tevens dit jaar Prins van de Droogpieren is. Hoog bezoek dus in de ton, en erg leuk dat hij tevens Prins is, temeer daar we de Droogpieren mogen rekenen tot onze vaste gasten.

De jury, welke de titel Flevozwammer 2010 mag vergeven, bestaat dit jaar uit erelid en beschermheer der Buutreednen Jan Dekkers uit Kraggenburg, Burgermeester ridder van Rapport (voorzitter), Boukje Toutenhoofd, Tineke Bijdevaate en stand-up comedian Jeroen Pater.  Het publiek kan via de bekende stembiljetten haar favoriet kiezen voor de titel ‘publiekswinnaar’. 

Huisband ‘De Putkapel’ uit Sneek is wederom aanwezig om als blaaskapel de sfeer te creëren rond het gezwam. Debuterend dit jaar is blaaskapel de Wettertoerkapel uit Drachten. Zij zullen optreden in het voorprogramma van de avond. Vanaf 19:00 uur zullen zij de zaal op de juiste temperatuur brengen voor de start van het programma.

Het gezwam is ‘live’ te volgen in de tent, maar ook in het café en in een aparte zaal is het te volgen via grote schermen. Dankzij deze uitbreiding is het gezwam voor een ieder te volgen.

Het “Gezwam rond de Dam” is in de loop der jaren uitgegroeid tot het grootste  carnavalsevenement in Flevoland.  Vorig jaar waren er meer dan 600 bezoekers, die zich uitstekend hebben vermaakt. Als je niet van polonaise en verkleden houdt, is dit een uitgelezen avond om te genieten van een ander segment van het carnaval. De zaal is om 19:00 uur open, aanvang 20:00 uur.  Entree € 10,- /  leden gratis.

 

Bron: www.zotteleeuwkes.nl





 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl