Finalisten 'Vergulde Glimlach' bekend!
  26-10-2009

Op vrijdag 23 oktober vond de tweede voorronde plaats van het Kletstoernooi van “De Vergulde Glimlach van Helmond”. Er stonden onervaren kletsers in de ton, maar er waren ook ervaren kletsers die hun nieuwste creatie gingen uitproberen. Tevens waren er diverse kletsers die nog nooit in Helmond hadden opgetreden. Alle kletsers waren het er na afloop over eens: “Wat was het geweldig om bij zo’n goed georganiseerd toernooi in de ton te mogen staan.” Ook het publiek was unaniem in haar oordeel: “Wat een prachtige avond, goede organisatie, juiste presentatie en een topniveau aan kletsers”. De organisatie heeft bewezen dat Helmond een prachtig evenement op de kalender heeft bijgeschreven.

In een uitverkochte Zaal Toff kwamen maar liefst negen kletsers in de ton. In een strak geleide regie kregen ze allemaal de kans om in vijftien minuten het publiek en de vakjury ervan te overtuigen dat zij over een week in de finale behoren te staan. Stuk voor stuk wisten ze het publiek te boeien. De avond kreeg hetzelfde hoge niveau als tijdens de eerste voorronde. Het aanbod was ook deze avond zeer divers.

Als eerste kletser verscheen Sem van de Borne als Amai de Kapper in de toen. Bekend van t.v. had hij hier geen enkele moeite mee. Het werd een geknipt optreden en hij kreeg het voor elkaar om de zaal te wassen en te scheren. Als tweede verscheen René van Boxtel als de Alleenstaande Echtgenoot in de ton. Hij kwam eens kijken of er nog leuke vrijgezelle dames in de zaal waren want zijn huwelijk was net voor het 25 jarig jubileum gestrand. René ging niet bij de pakken neerzitten, maar wist er een prachtig feest van te maken. Vervolgens nam Jasper van Gerwen ons mee naar zijn scoutinggroep Ut Padje. In zijn merkkleding maakte hij met veel mimiek iedereen nog eens duidelijk waarom kinderen zoveel plezier beleven aan de Scouting. Ook daar moet je heel goed je talen beheersen, anders gebeuren er de nodige ongelukken. Als vierde kwam Helmondse Linda Bevers in haar creatie als Gonnie Trouwen. In een nauwsluitende bruidsjurk was ze even uit de feestzaal ontsnapt om het publiek in smeuïg Helmonds uit de doeken te doen hoe zij aan haar kersverse echtgenoot was geraakt. Als laatste voor de pauze kwam Mark van de Tillaar in de ton. Hij solliciteerde naar de functie naar DJ. In zijn rol als DJ Anders wist hij met de zaal een leuk feestje te bouwen.

Na de pauze was Peter van de Maas uit Hilvarenbeek aan de beurt. Als ervaren Archeoloog deed hij flink wat stof opwaaien. Hij had een prachtige ontdekking gedaan en wist deze op een zeer beschrijvende wijze te visualiseren, maar kwam er tenslotte achter dat de meeste dromen toch maar weer bedrog zijn. Daarna mocht de jongste deelnemer aan het toernooi in de ton. De pas dertienjarige Helmondse kletser Tom van de Voort had vorig jaar de finale gehaald. Dit jaar had hij zonder dat de presentator het wist al een paar maanden verkering met zijn dochter. Het is toch geweldig om deze jongen als schoonzoon te krijgen, want hij heeft alles in zich om over een paar jaar uit te groeien tot een van de grootste kletsers. Helmond moet dit talent koesteren. Daarna verscheen de winnaar van het vorig jaar in de ton. Dit keer betrad Ivo van Rossum de Profvoetballer (van het 5e van Mariahout) het veld. Dat zijn team nooit kampioen zal worden werd het publiek snel duidelijk, maar met deze klets kan hij zeker in de laatste minuut van de blessuretijd geweldig gaan toeslaan. Als laatste kwam een zeer ervaren kletser op de bühne. Harrie Hens improviseerde in zijn creatie als Boer de Rijke er lustig op los. Hij speelde vlotjes in op alle gebeurtenissen in de zaal en hij vroeg zelfs de dame die hij al 18 jaar als melkhandelaar bezocht als haar man niet thuis was op het podium. Fijn dat Ellen van Ruth, die alle kletsers achter de schermen op een prettige wijze ontvangt en verzorgt, op deze wijze in het zonnetje werd gezet.

Het publiek koos als winnaar van de tweede voorronde Harrie Hens uit Waalwijk en had vorige week Wichard de Benis uit Best al als de winnaar van de eerste voorronde aangewezen, waardoor zij beiden rechtstreeks doorgaan naar de finale van 30 oktober. Het niveau van beide avonden was ontzettend hoog zodat het voor de vakjury een moeilijke klus werd om te bepalen wie er door mocht gaan naar de finale. Uiteindelijk werden Ivo van Rossum uit Gemert, René van Boxtel uit Waalwijk, Ad Vermeulen uit Chaam en Jasper van Gerwen uit Hilvarenbeek als finalisten aangewezen.

De avond begint om 19.30 uur (de zaal gaat om 19.00 uur open) en zal geopend worden door de amusementsgroep Zemac, waarna de zes finalisten zullen gaan strijden om de wisseltrofee: “De Vergulde Glimlach van Helmond”, beschikbaar gesteld door Stadspromotie Helmond. Deze trofee zal uitgereikt gaan worden door Peter Paul van Meerwijk.

U mag deze avond niet missen. Voor slechts € 7,50 gaat u een prachtige avond beleven met kletsers van hoog niveau en kunt u er getuige van zijn welke kletser er met de trofee vandoor gaat. Deze finale is nagenoeg uitverkocht. Als u deze avond wilt bijwonen moet u snel kaarten kopen bij Zaal Toff.






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl