Publiek grote winnaar bij 25ste sauwelgala in Chaam
  09-02-2009

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 februari vond heeft in Chaam het 25ste sauwelgala plaatsgevonden. Met een nieuwe prins (Marinus), een nieuwe voorzitter (Ton Vosters) en een grotendeels vernieuwde raad van elf was er de afgelopen maanden hard gewerkt om in overleg met de sauwelaars een goed draaiboek op te stellen. En dat dit gelukt is bleek wel uit de vele positieve reacties van het massaal opgekomen publiek beide avonden.

Voor het eerst sinds enkele jaren was het aantal verkochte kaarten weer sterk toegenomen, waardoor alle twee de avonden tot op de laatste plaats uitverkocht waren. Doordat er meer mensen binnen waren dan er stoelen voorradig waren werd er af en toe niet alleen in de ton gesauweld maar ook achter aan de bar (soms wel wat storend voor de artiesten en het overige publiek).
 
Op vrijdag werd het spits afgebeten door Ad Vermeulen met Het huishouden van Jan Steen, een prachtig verhaal doorspekt met goede woordgrappen en de nodige kolder over een armetierig huishouden. Aan het feit dat er (bijna) geen bekende Chamenaren "gebruikt" werden kun je afleiden dat Ad met deze tekst op het Brabants kampioenschap van 2010 hoge ogen wil gaan gooien.
 
Als tweede kwam Marij van Gool in de ton als haar liefhebbende echtgenoot Kees. Met een goed verhaal ondersteund met een prachtige foto (was die nou van hem of van haar?) werd op een humorvolle wijze uitleg gegeven van het echtpaar Van Gool. Na het debuut van 2008 kun je stellen dat Marij dit jaar de smaak wederom goed te pakken had.
 
Remko van Beckhoven, de jeugdige debutant van dit jaar, verscheen vervolgens in de ton als "sportieveling". Met een afgetraind lichaam en een zeer leuk verhaal toonde hij aan dat hij het sauwelstokje binnen het gezin Van Beckhoven definitief over heeft genomen van zijn moeder Jeanne. Remko zijn debuut is glansrijk geslaagd en hij heeft nu al plannen voor 2010.
 
Nummer 4 in de rij was Frans van Gestel als Jan Klok (de eerste Chaamse illusionist). Voor het elfde jaar op rij in de ton, hiervoor kreeg hij van Marinus een prinselijke onderscheiding, opende hij met een spectaculaire bekendmaking van zijn nieuwe assistente (daar kon Pamela Anderson niet aan tippen). Hierna was voor hem het ijs gebroken en zette hij menig bekende Chamenaar in het spotlicht.
 
Hierna was het de beurt aan Rogier en Rudie die als buurmannen op het toneel kwamen met de Fanfare. Zonder ton, maar met vaandel en muziekinstrumenten, toonde ze aan dat je met de muziek mee een heel eind kunt komen in het leven. Een hele leuk optrden dat door het publiek werd gezien als: "dat is weer eens wat anders dan al dat gesauwel".
 
Als voorlaatste was het de beurt aan de nestor van de Chaamse sauwelaars. Henk Goos kwam als Vals Toontje binnen met trompettergeschal waar de aanwezige blaaskappelen kippenvel van kregen. Niet allen Toontje was vals maar ook zijn vrouw kon er wat van. Eén van de vele hoogtepunbten van zijn verhaal was de verkoop van een geldgevend varken aan de gastheer van de avonden.
 
Het slotstuk werd verzorgt door Rob van Raak die als De Glazenwasser het publiek een kijkje gaf door zijn "glazen". Met twee brillen en een emmer vol met spullen bleek Rob ook zonder ladder hoogtepunten te kunnen bereiken.
 
Zaterdag werd bovenstaande allemaal nog eens dunnetjes overgedaan door de artiesten. Hierna kon per avond de winnaar bekend gemaakt worden. Op vrijdagavond was de beker voor Frans van Gestel en op zaterdag ging Henk Goos met de bloemen aan de haal. Het totaalklassement werd ook gewonnen door Vals Toontje die hierdoor voor een jaar de prachtige wisselbeker thuis op de schoorsteen mag zetten.
 
De artiesten waren trots op het publiek en Chaam kan trots zijn op de artiesten.






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl