Wim de Groot herovert sauweltitel
  01-01-1900
Het was dit jaar stuivertje wisselen om de titel 'Oppersauwelaar van Den Haaykant'. In zijn creatie van 'Pius Pummel de boerenknecht' versloeg oer-Raamsdonker Wim de Groot zijn grote rivaal Gerard Berende.

Die eindigde als aftredend oppersauwelaar met zijn autobiografische sauwel 'Berend de Baby Boomer' na beraad van de vakjury op de tweede plaats. Alex Wintermans, de winnaar van het sauwelgala in Hank, maakte de top drie compleet.

Met zeven sauwelaars in de ton had de organisatie van het Ontmoetingscentrum voor een ruim deelnemersveld gezorgd. De latere winnaar en Kees Zijlmans als de ramenlapper 'Dré Traptree' zorgden voor de plaatselijke inbreng. Opmerkelijk was de sauwel van Alex Wintermans. In zijn rol van 'Ad Miraal de soldaat' beleefde hij zelf enorm veel plezier. Zijn hoge lachje of zijn herhaalde uitspraak 'Dè zee ik ja' werkte aanstekelijk op de lachspieren van de talrijke bezoekers.

De omgedraaide levenscyclus die Ad Leeggangers als 'De Simpele' schetste, riep toch nadere bezinning op: "Je begint met sterven en je eindigt met een orgasme!". Diana van Meel uit Raamsdonksveer had dit keer haar typetje 'Stien van het uitzendstrijkserviceburo' uit de la gehaald, waarmee ze vorig jaar de eerste Oppersauwelaarster van Geertruidenberg werd. Na haar pittige sauwel merkte presentator Hans Beerens fijntjes op dat het altijd fijn is een vrouw in de ton te hebben: "Genne platte praot, alles netjes!"

Verenaar Hans van Schijndel, al enkele jaren woonachtig in Ulicoten, weidde lang uit over zijn bestaan als Engel Bert Friet, zoon van God (friet ). Apart was zijn opkomst. Niet op de traditonele Butenmars, maar op de klanken van Heaven must be an angel zweefde hij de zaal binnen. De vrouwen in Raamsdonk waren volgens 'Dre Traptree' erg blij met zijn komst. De koffie stond steevast klaar en na zijn vertrek hadden de dames 'nog veel tijd nodig om met de dweil na te soppen'.
Gerard Berende is een vaste deelnemer in Den Haaykant. Hij woont al dertig jaar in Oosterhout, maar enkele weken geleden pakte hij in zijn geboortedorp Raamsdonksveer de hoofdprijs. Met dezelfde act 'Berend de Baby Boomer' probeerde hij zijn titel in Raamsdonk te prolongeren. Wel voor de gelegenheid wat aangepast, 'want zonder ex-wethouder Lida Verschuuren is de politiek er veel saaier op geworden'.

Wim de Groot besteeg als laatste het spreekgestoelte. Sauwelen als 'Pius Pummel, de domme boerenknecht' en dat in het van oudsher agrarische Raamsdonk: niet zonder risico. Maar De Groot dekte zich aan het begin al in: "Tegenwoordig gaat het wel, maar vroeger waren die boeren loemp, loemp!" Voordat hij zijn verhaal ging afsteken, werd de zaal met rozengeur bespoten zodat er geen verschil in geur meer was tussen de boeren en de 'normale' mensen'. In zijn slotgedicht lag de waardering voor de boerenstand opgesloten: "En zo staat de boer overal middenin: in de stront, maar ook in het leven.
"Het publiek wees zaterdagavond na twee sauwelrondes ook Wim de Groot als beste tonpraoter aan.

(Bron: BN/DeStem)





 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl