Finalisten Toff Kletstoernooi bekend
  28-10-2008


Op vrijdag 24 oktober vond de tweede voorronde plaats van het Toff Kletstoernooi. In een nagenoeg uitverkochte zaal kwamen maar liefst acht kletsers in de ton. In een strak geleide regie kregen ze allemaal de kans om in vijftien minuten het publiek en de vakjury ervan te overtuigen dat zij over een week in de finale behoren te staan. Stuk voor stuk wisten ze het publiek te boeien. De avond kreeg hetzelfde hoge niveau als tijdens de eerste voorronde. Het aanbod was ook deze avond zeer divers. Zo stonden er beginnende kletsers in de ton, maar waren er ook ervaren kletsers die hun nieuwste creatie gingen uitproberen. Tevens waren er diverse kletsers die nog nooit in Helmond hadden opgetreden. Alle kletsers waren het er na afloop over eens: “Wat was het geweldig om bij zo’n goed georganiseerd toernooi in de ton te mogen staan.” Ook het publiek was unaniem in haar oordeel: “Wat een prachtige avond, goede organisatie, juiste presentatie en topniveau aan kletsers”. De organisatie heeft bewezen dat Helmond een prachtig evenement op de kalender kan bijschrijven, welke toegevoegd kan worden aan de toch al rijke traditie die Helmond op carnavalsgebied bezit.

Peter van de Maas opende de avond. Zijn nieuwste creatie was nog maar net af, maar daarvan was weinig te merken. Als een ware activist kreeg hij niet alleen de handen vaak op elkaar, maar ook de toeschouwers op de barricaden. Vervolgens verscheen Tom van de Voort uit Helmond in de ton. Hij is met zijn twaalf jaar de jongste deelnemer aan dit kletstoernooi. Hij stond pas voor de tweede keer in de ton, maar van plankenkoorts had hij totaal geen last en hij kreeg van veel (jonge) dames te horen dat hij niet lang vrijgezel zal blijven. Daarna kwam uit het verre Spanje Sinterklaas veel te vroeg aan in Helmond. Ivo van Rossum zette de creatie van Hulpsinterklaas formidabel neer. Ivo toonde overtuigend aan dat een bezoek van de goedheiligman niet enkel beperkt hoeft te blijven tot de maand december. Deze klets zal bij menig vereniging hoog op het verlanglijstje staan. Als laatste voor de pauze mocht Ties van Lierop zijn schip laten aanmeren in de Helmondse haven. Hij vertelde over zijn belevenissen als kapitein van een schip. Hij liet niet alleen zijn cruiseschip maar ook het publiek deinen.

Na de pauze was Bart Ketelaars aan de beurt. Hij trad voor de eerste keer buiten zijn woonplaats, Udenhout, op. Als lid van het gilde kan hij met vlag en wimpel terugkijken op een geslaagd optreden. Wie wil er nou geen lid worden van zijn gilde? Daarna ging de zaal eens rechtzitten voor een knipbeurt van Ray van der Gay! Hij wist het publiek vakkundig te knippen. Het was een geknipt optreden en met zijn toekomst zit het wel snor. Vervolgens kwam Harry Evers uit Best vertellen wat hij allemaal meemaakte op het boerenland. Harry deed voor de eerste keer mee aan een echt kletstoernooi. Zijn klets liet heel veel leuke woordspelingen horen. Als laatste verscheen de jubilerende Wiljan van de Kemenade in de ton. Al 11 jaar staat hij in de ton. En dat gaat hem veel beter af dan zijn huwelijk. Al vijfentwintig jaar getrouwd, maar met de nodige problemen. Problemen die hij als kletser niet snel zal krijgen.

Het publiek koos als winnaar van de tweede voorronde Ivo van Rossum uit Gemert en had vorige week Frans Bevers uit Oirschot al als de winnaar van de eerste voorronde aangewezen, waardoor zij beiden rechtstreeks doorgaan naar de finale van 31 oktober. De overige vier finalisten werden door de vakjury aangewezen. Dit zijn: Hans Verbaarschot uit Deurne, Mark van de Tillaar uit Someren-Heide, Joost Marcelissen uit Raamsdonkveer en Tom van de Voort uit Helmond.

De avond begint om 19.30 uur en zal geopend worden door de amusementsgroep Kộjje-n-Ộjjem, waarna de zes finalisten zullen gaan strijden om de wisseltrofee: “De Vergulde Glimlach van Helmond”, beschikbaar gesteld door Stadspromotie Helmond. Deze trofee zal uitgereikt gaan worden door Peter Paul van Meerwijk. Het is een werkelijk prachtige creatie geworden, waarin de eigenheden van het Toff kletstoernooi én de Helmondse glimlach op een vakkundige wijze verwerkt zijn. De winnaar zal trots een jaarlang deze prachtige trofee in zijn huiskamer mogen zetten om aan familie en vrienden te laten zien dat hij de Toffste kletser 2008 is.

U mag deze avond niet missen. Voor slechts € 7,50 gaat u een prachtige avond beleven met kletsers van hoog niveau en kunt u er getuige van gaan zijn welke kletser de primeur heeft om als eerste met de nieuwe trofee aan de haal te gaan.






 
     

 
 

 Copyright © 2003 - 2024 Tonpraten.nl